Mobilfoto: Odd Inge Rand


Big Country har ikke gjort stort av seg i konsertsammenheng i Norge, men det var nok folk tilstede på John Dee søndag kveld som også var i Askerhallen i 1986 samtidig som The Seer var ferskvare i platehyllene.

38 år etter er det bare Bruce Watson (gitar, 62 år) og Mark Brzezicki (trommer, 66 år) igjen i rekkene. Vokalist Stuart Adamson tok sitt eget liv i 2001 og Tony Butler hoppet av i 2012. Ved siden av Watson og Brzecki finner vi i dag Simon Hough på vokal og akustisk gitar, Gil Allan på bass og Bruce Watsons sønn Jamie Watson på gitar.

Hough gjorde en strålende jobb, og passer optimalt for å gjøre det gamle materialet, samtidig som de rundt han spilte med en iver og motivasjon som man skulle tro de hadde solgt ut Spektrum.

Gammel moro ble som ny i nesten halvannen time på John Dee i går fra et band med full tenning og et publikum på kanskje 300 (85% menn, tipper jeg). De var alle med og feiret «The Crossing» sitt 40-årsjubileum, som er anledningen for denne turneen.

Låtene sitter ennå. «1000 Stars» satte standarden før vi hoppet fra 1983 til 1986 og «Look Away» som nok ble spilt i Askerhallen i ’86 også. «Lost Action» dro i gang allsangen, og «Ships» ble kveldens litt rolige alibi og for øvrig settets nyeste låt. Den er nemlig fra No Place Like Home fra 1991, et album Mark Brzezicki ikke spiller på. Da var han på tur med Fish, og spilte i etasjen over – på Rockefeller.

Det ble også et par spor fra The Crossing sin oppfølger Steeltown, som Big Country allerede planlegger å spille i sin helhet i 2024 når den platen runder 40 år.

Det skulle ikke forundre oss om de nok en gang tar turen innom Oslo da, for stemningen var god på John Dee i går. Spesielt siste halvtimen da «Harvest Home», «Chance», «In A Big Country”, “Wonderland”, “Fields Of Fire” og “Inwards” ble den store seiersrekken.

Vi skal være klare for Steeltown i 2024 vi!