Foto: Henrik Fjelberg
I anledning 50-årsjubileet for debutalbumet New Born Day samlet Ruphus fem av de sju medlemmene som spilte på det, til en konsert på et halvfullt Rockefeller: vokalistene Gudny Aspaas og Rune Sundby, gitarist Kjell Larsen, bassist Asle Nilsen og keyboardist Håkon Graf.De spilte alle låtene fra 1973-plata, samt singlekutt og fire av fem låter fra oppfølgeren Ranshart (1974). Der hadde den ukjente Rune Østdahl erstattet Sundby. Etter dette hadde Ruphus skiftende besetninger (men alltid med Larsen og Nilsen) og spilte mer jazzrock enn prog.
Foto: Henrik Fjelberg
Konserten startet med instrumentalen Pictures of a Day fra 1974. Så entret Rune Sundby scenen og imponerte med sin stemmeprakt på Love Is My Light, også den fra Ranshart. Vi visste at Gudny Aspaas fortsatt har sin kraftige stemme i behold, og hun sang glimrende sammen med Rune på Scientific Ways (1973).
Det slo meg at Gudnys ordløse sang på The Man Who Started It All er inspirert av koringen til Uriah Heep. Kjell Larsen åpnet alene kremballaden Easy Lovers, Heavy Moaners med flott gitarspill, før Gudny dro på med sin nydelige stemme. Den var hennes eneste bidrag til Ranshart.
Ruphus' nåværende besetning teller også Ola Aanje (keyboards), Ture Janson (gitar) og veteranen Tore Wildhauer (trommer). Disse har spilt inn en digital single som her fikk sin livedebut: Born in a Golden Age. Dette er en helt grei, mimrende poprocksang der Rune måtte ty til tekstark.
Heavy gitarriff preget publikumsfavorittene Day After Tomorrow og Trapped In A Game, som begge var blant kveldens høydepunkt.
Håkon Graf forlot scenen etter de første numrene, men var tilbake med herlig hammondorgelspill på New Born Day, der Hans Petter Danielsen gjorde comeback. Han sluttet i Ruphus etter debutplata for å bli lydtekniker i Rosenborg Studios, og sluttet ifølge Larsen også å spille gitar. Nå var han tilbake med samme gitar og ledning og spilte soloen på dette tittelkuttet.
Foto: Henrik Fjelberg
Hele ni musikere spilte på klassikeren Coloured Dreams, der samspillet mellom Gudny og Rune var like magisk som i 1973. Ekstranummeret Flying Dutchman Fantasy har tekst av Rune, som sa at han trolig var inspirert av en tegneserie om Den Flyvende Hollender. Han sto faktisk for de fleste Ruphus-tekstene den gang. I en mannsalder har han bodd i Stockholm.
Ruphus hadde utvilsomt øvd mye foran denne konserten, og de innfridde forventningene til det aldrende publikumet. Jeg må også berømme den glassklare lyden og det lekre lysshowet.