Gamlebyen, Fredrikstad 7. September 2007.

De samme arrangørene som står bak Månefestivalen i Fredrikstad inviterte til fest denne praktfulle fredagskvelden. På plakaten sto to legendariske comeback-band; Raga Rockers som i disse dager er ute med sitt første album på 7 år, mens The Stooges ga ut albumet “The Weirdness” tidligere i år, det første på nesten 35 år.

Raga Rockers startet en halvtime for sent grunnet en litt kranglete gitarforsterker. Dette gjorde at Michael Krohn & Co måtte kutte ned på den planlagte setlisten. (bildet)
De to første låtene de serverte et entusiastisk publikum, var fra bandets blodferske album, “Übermensch”. Singelen “Aldri Mer” ble fulgt opp av låten “Falsk”, kanskje den tøffeste norskspråklige rockelåten du kommer til å høre i 2007.

Konserten ble en maktdemonstrasjon fra start til slutt, og viste at de gamle heltene er spillesugne og mer enn klar for en lengre norgesturnè. Avslutningen med “Noen å hate”, Hun er fri” og “Slakt” viser at Raga Rockers fortjener en plass blant “de fire store” i norsk rock, om ikke de største.

9/10The Stooges har gitt ut tre klassiske album “The Stooges“, “Fun House” og “Raw Power” fra 1967 til 1974. Alle udødelige klassikere som har satt standarden for punk og rock til evig tid.
Årets albumutgave av The Stooges, i form av The Weirdness, er knapt en parentes til sammenligning. Men det var få av de fremmøtte som kom for å høre låter fra bandets siste skive.

Iggy Pop er den sprekeste 60- åringen, kun iført jeans og bar overkropp, som har satt sine ben i Østfold. Og med brødrene Asheton på gitar og trommer kunne ikke dette bli annet enn magisk.
Låtene de spilte er hovedsakelig hentet fra albumene “Fun House” og “The Stooges“. Høydepunkter som “1969“, “No Fun“, “T.V. Eye” og “I Wanna Be Your Dog” satt som en kule. Under “No Fun” ba Iggy opp et tjuetalls publikummere til å danse og synge på scenen, noe som alltid er et underholdene triks.
Til tider er The Stooges live ganske krevende, spesielt under de mest bluesinspirerte partiene, som for eksempel under låten “Fun House” hvor Ron Asheton viser at han oppfant latterlig fete, men sure gitarsoloer. Iggy hopper og danser mens han roper primalskrik og brøler i mikrofonen. Bandet får også hjelp av en saksofonist som bidrar til det massive lydbildet.

Som siste låt drar bandet i gang “I Wanna Be Your Dog” for andre gang, noe som er litt uforståelig og et minus i min bok. Spesielt siden vi ikke har fått servert en eneste låt fra albumet “Raw Power”, som visstnok blir sett på som et soloprosjekt fra Iggy Pop fremfor en Stooges-utgivelse.

Men fy faen for et band og for noen låter!

9/10Foto: Robin Olsen