Øyafestivalen har i dag sluppet en smakebit på festivalen i 2013, bare dager før første billetten legges ut for salg og deres første ordentlige slipp, 29. november. Festivalen lover å offentliggjøre fler navn i løpet av desember, men gir allerede i dag noen smakebiter på neste års festival:

"Vi byr nå på et lite knippe navn, som så smått gir et innblikk i bredden i neste års Øya-program. For to av dem, Angel Haze fra USA og Goat fra Sverige, blir det første gang de står på en norsk scene. De norske favorittene Rebekka Karijord og Tønes har begge prega platehøsten med sterke, særegne utgivelser. Nå gleder vi oss til å oppleve dem i parken. I tillegg ser vi fram til at bråkmakerne i Okkultokrati og folk/blues-håpet Monica Heldal skal vise seg fram foran et stort publikum. Angel Haze er et av hiphop-navna det knyttes store forventninger til i 2013. I august kan du oppleve henne på Øya. De svenske debutantene i Goat har i høst opplevd å bli kritikerfavoritter nesten overalt i høst, vi lover en eksotisk miks når de kommer til Oslo i august. Sist, men ikke minst, kommer det nye suksessbandet fra Island, Of Monsters And Men. Deres fanskare vokser for hver uke og vi forventer rungende allsang til sommern."

Of Monsters And Men (IS)

ett som det er innen kultur og musikk. Årets største suksess fra øya er popbandet Of Monsters And Men. I vår ga de ut 2011-albumet My Head Is An Animal i resten av Europa. Nå opplever de økt publikumsinteresse på begge sider av Atlanteren. Albumet har gått inn på topp ti i land som Storbritannia, USA, Canada, Tyskland, Nederland og selvsagt Island. Et godt forarbeid ble gjort med hitsingelen Little Talks. Om du har sansen for band som Arcade Fire, The Magic Numbers, Mumford & Sons og Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, kan Of Monsters And Men fort bli dine nye favoritter.

Deres interesse for folkrock og pop skinner hele tiden igjennom i musikken. I løpet av de neste 12 månedene vil de mest sannsynlig ta enda flere trinn opp karrierestigen. Høres ut som et perfekt band for Øyafestivalen, spør du oss.


Okkultokrati

De siste åra har det dukka opp flere norske band som hemningsløst blander elementer fra skitten pønk, ondsinna rock og den mer gjørmete delen av metal. Helt i tetgruppa finner man Okkultokrati, som i høst ga ut sitt andre album. Skiva heter Snakereigns og følger opp debuten No Light For Mass fra 2010. De har i tillegg gitt ut noen singler og splittutgivelser med passende band som Årabrot og Haust.

Det nye albumet kom ut på Fysisk Format og ble innspilt med hjelp av Emil Nikolaisen. Dagsavisen oppfatta skiva som: «ni spor med ren pinsel, men etter å ha lyttet seg gjennom det hele er det umulig å ikke ønske seg mer».

Bandet har vært på Europa-turnéer med både Kylesa og Black Tusk. I disse dager avrunder de en egen runde på kontinentet. Okkultokrati live er som en date med rockens stygge stebror og den hatske bikkja hans. Om du trenger å balansere lett sommerpop med noe mer mørkt og truende, kan Okkultokrati være det du trenger i løpet av Øyafestivalen.


Tønes

Etter 16 år som plateartist har Frank Tønnesen, kjent som Tønes, fått et gjennombrudd i høst. Med årets album, Sån Av Salve, har han imponert både platekjøpere og kritikere. Flere medier spådde fort at dette skulle bringe Tønes ut til et bredere publikum. Ser man på billettsalget under høstens turné, kan man slå fast at de fikk rett. I tillegg har Sån Av Salve vært to uker blant de ti mest solgte albuma i landet.

Visesangeren fra Sokndal i Rogaland debuterte med Rett Te Håves i 1996. Siden den gang har han gitt ut en god bunke album og EPer. Tønes skriver viser om det nære, ofte med en viss melankoli. Rett som det er får han også lytterne til å trekke på smilebåndet eller le høyt. Han får til begge deler like godt, både hverdagsirritasjon og sanger med glimt av håp.

Frank Tønnesen spilte første gang på Øya i 2009, på vår minste scene. Til sommeren kommer han tilbake som en klar publikumsfavoritt. Vi gleder oss til å høre Tønes sammen med et stort publikum i augustsola.


Rebekka Karijord

Rebekka Karijord ga nylig ut sitt fjerde album We Become Ourselves. Grunnidéen til skiva har blitt forklart som en høymesse til kjærligheten. Hennes følsomme, spennende og vakre pop imponerer internasjonalt. Den Stockholms-baserte artisten har fått god mottakelse i flere europeiske land. I siste nummer av MOJO blir skiva anbefalt, med påstand om at den «creates its own world». Hun legger ut på en turné i England, Skottland og Irland i januar.

Karijord har vært opptatt av musikk siden hun var svært ung og lagde sine første demoinnspillinger tidlig i tenåra. Albumdebuten kom i 2003. De siste åra har hun klart å finne en egen stemme og et eget uttrykk. På det nye albumet har hun økt bruken av perkusjon og kor. Det er tatt noen steg bort fra elektronikaen, til fordel for blant annet strykere og orgel.

Etter å ha spilt teater, på TV og i filmene Izzat, Reprise og Appelsinpiken, satser hun nå hovedsakelig på musikk. Hun har også laga mye musikk til nettopp teater og film, men nå er det materialet fra We Become Ourselves hun har i fokus. I august kan du for første gang få oppleve Rebekka Karijord på Øyafestivalen.


Angel Haze (US)

Angel Haze er en av de mest lovende, unge rapperne fra USA. Hun ble døpt Raee'n Wahya og vokste opp i Michigan. Nå er hun bosatt på østkysten, og befinner seg trygt innenfor østkysttradisjonen i amerikansk rap. Sommeren 2012 kom utgivelsen Reservation, og nå i høst EPen Classick. For tiden arbeider hun med et album. Tjueenåringen har i løpet av det siste året vært omtalt i et hav av blogger og musikkmedier. Hun har fått fullt fortjent oppmerksomhet for låter som New York og Cleaning Out My Closet.

Haze har signert med Universal i hjemlandet og Island i Europa. I tillegg til albumutgivelse, planlegger hun et samarbeid med et annet hett navn, Azealia Banks. Allerede har hun rukket å samarbeide med folk som Bassnectar og engelske Rudimental. Vi veit ikke hva 2013 bringer for Angel Haze, men er sikre på at du kommer til å høre mer fra henne innen Øyafestivalen og at mange kommer til å bli nysgjerrige på hennes konsert i august.


Goat (SE)

Goat fra langt nord i Sverige har de siste ukene opplevd å bli internasjonale kritikerfavoritter etter utgivelsen av albumet World Music. Flere kritikere har allerede ment at det kan være blant plateårets aller sterkeste utgivelser. Rough Trade sin platebutikkavdeling har slått fast at World Music er blant deres største favoritter, med en femteplass i oppsummeringa av 2012. Goat har på helt eget vis blanda ørkenblues og afrobeat med psykedelisk rock, gyngende funk og gammel kraut. Av mange navn som er trukket fram i forsøk på sammenligning finner man Fela Kuti, Can, Uncle Acid & The Deadbeats og Funkadelic.

Dette bandet har rukket å overraske mange denne høsten, og langt flere vil bli imponert i månedene som kommer. Vi gleder oss til en magisk konsert med Goat under Øya.


Monica Heldal

De to siste årene har flere og flere åpna øra for Monica Heldals stemme og gitar. Den unge artisten har kun en vinylsingel på samvittigheten så langt, men har fengsla publikum fra scener over hele landet. I tillegg har hun rukket å spille i Frankrike, Nederland, England og Irland. Hun er nå i gang med forberedelsene til sitt debutalbum, som skal komme ut i 2013. For ikke lenge siden bidro hun på tittellåta til Ben Howards Burgh Island EP, som gikk til topp på ituneslista i UK.

Artisten fra Bergen begynte å spille gitar som 12-åring. Hun er inspirert av et bredt utvalg artister innen blues, folk og rock, som for eksempel Rory Gallagher, Led Zeppelin, Thin Lizzy, Nick Drake, Emmylou Harris og Neil Young. Heldal er artist vi garantert kommer til å høre mye fra de neste åra. Har du ikke sett henne på en scene tidligere, må du i hvert fall benytte muligheten under sommerens Øyafestival.

Øyafestivalen Offisiell side