Plateåret 2012 er over og i vår egen oppsummering av plateåret kom vi frem til at australske Tame Impala ga ut den beste internasjonale platen, mens Susanne Sundfør ga ut den beste norske platen. Nå er det derimot på tide å rette blikket mot hvilke plater vi kan forvente å komme ut i 2013, og her er en liten oversikt på nettopp det.

Januar
Plateåret blir sparket i gang allerede på fredag, med amerikanske Dropkick Murphys åttende studioplate Signed and Sealed in Blood. Uken etter kommer det plater fra blant andre Yo La Tengo, Vishnu og Black Debbath. Ikke lenge etter kommer tredje utgivelse fra Solange, debutplaten til A$ap Rocky, oppfølgerplater etter gode debuter fra både Villagers og The Joy Formidable, samt nytt livstegn fra punkrockheltene i Bad Religion. Tidligere Girls-medlem Christopher Ownens solodebuterer i januar, og senere samme måned gjør tidligere Gåte-vokalist, Gunnhild Sundli det samme da hun gir ut platen Tankerop. Mot slutten av januar kommer det også endelig ny plate fra jentene i Razika, Heyerdahl og Tuba Tuba platedebuterer, Superfamily er tilbake, og nye tunge melodier kommer fra Audrey Horne. Mye oppmerksomhet vil nok også Biffy Clyro få med sin plate Opposites, og ellers ligger det an til nye plater fra blant andre Zeromancer, britiske I Am Kloot og New Order (minialbum), de amerikanske bandene Local Natives, Hatebreed og Tomahawk, samt kommer svenske Cult of Luna ut med sin første plate på fem år.

Februar
Mye spennende å vente på i februar også, blant annet kommer det endelig ut plate fra Atoms For Peace; sideprosjektet til Thom Yorke som også inkluderer Flea fra Red Hot Chili Peppers. Videre blir det nytt også fra veteranene Nick Cave & The Bad Seeds, Eels og Ocean Colour Scene. Gamle travere som 50 Cent og Snoop Dogg kommer også med plater i februar, sistnevnte visstnok med en reggae-inspirert utgivelse, mens tidligere The Smiths/The Cribs/Modest Mouse-medlem Johnny Marr gir ut sin første soloplate. Her hjemmefra er det endelig klart for debutplater fra både Young Dreams og The Good The Bad And The Zugly, samt nye utgivelser fra El Cuero, Vreid og Darkthrone. Fra Sverige ligger det an til plater fra Shout Out Louds og Hästpojken, mens de danske rockerne i Iceage kommer ut med sin andre plate i løpet av måneden. Eller kan man i februar se opp for utgivelser fra blant andre Hove-aktuelle Bullet For My Valentine, London-bandet Veronica Falls, Foals, Major Lazer, Frightened Rabbit, Coheed & Cambria, Darwin Deez, samt en solodebut fra My Morning Jacket-vokalist Jim James. I tillegg går det rykter om at Azealia Banks vil komme med plate i løpet av februar, samt en til senere i år.

Mars
Mars blir en spennende måned for oss lyttere, for da ligger det an til at både Kvelertak, Honningbarna og Jonas Alaska endelig skal følge opp deres kritikerroste debutplater. Foreløpig er det bare Kvelertak som har platetittelen klar, og den har fått navnet Meir. Bigbang er også tilbake, og Øystein Greni & co gir ut platen The Oslo Bowl. Internasjonalt knyttes det kanskje mest spenning til den nye platen fra Depeche Mode, men også veteranene i Bon Jovi og Black Rebel Motorcycle Club kommer med nytt. I tillegg kan vi se frem til Low sin nye plate, The Invisible Light, som skal være produsert av Jeff Tweedy fra Wilco, mens California-bandet Wavves har blitt inspirert av hiphop når de gir ut sin fjerde plate. Ellers ligger det an til at kultrockerne Clutch kommer med ny plate i mars, sammen med blant andre John Grant, Johnossi, Hurts, Edwyn Collins, Phosphorescent, og Marnie Stern, som har gitt sin fjerde utgivelse den fantastiske tittelen The Chronicles of Marnia.

April
Det er vanskeligere å finne utgivelser som er fastsatte for april, men slik det foreløpig ser ut så ligger det an til at svenske The Knife endelig er tilbake. Deres nye plate har fått tittelen Shaking The Habitual og er ventet denne måneden. Fra samme land er det også ventet ny plate fra Junip, bandet til José González. Både Guided By Voices og Paramore er ventet vil returnere med nye plater i april, og trolig vil vi kunne høre ny plate fra franske Phoenix også.

Mai
Ryktene vil ha det til at det er i mai vi endelig får ny plate fra kollektivet The Polyphonic Spree, dog er ingenting fastsatt. Det er likevel lov å krysse fingrene for akkurat dette. I tillegg er det ventet at en samarbeidsplaten Perils From The Sea mellom Sun Kil Moon-medlem Mark Kozelek og Jimmy LaValle fra The Album Leaf kommer ut i mai.

Ikke fastsatte
Det er også mange godbiter i vente som ikke har fått noen utgivelsesdato enda, ikke minst blir det spennende med første plate fra My Bloody Valentine siden Loveless kom ut i 1991. Videre er det annonsert comeback fra Suede, og Devendra Banhart vil returnere med nytt materiale. Forrige gang vi hørte fra han var tilbake i 2009. Alice In Chains, Yeah Yeah Yeahs og Lil’ Wayne er også ventet med nye plater, det samme gjelder for svenske Ghost og de to danske bandene Volbeat og When Saints Go Machine. Queens Of The StoneAge har bekreftet at de er i studio, og med seg har de Dave Grohl på trommer og Nick Oliveri på bass. Dido vil muligens komme med ny plate i mars, mens Tinie Tempah er ventet å komme med ny utgivelse til sommeren. Nytt materiale er også ventet fra Hove-aktuelle Asking Alexandria, mens både Monica Heldal og Haim, begge Øya-aktuelle, er ventet å komme med sine debutplater i løpet av året. Grand Island er tilbake med platen Della Loved Steve, mens Kurt Vile ligger an til å gi ut Wakin On A Pretty Daze. Spennende nyheter vil komme fra Primal Scream også, ryktene vil ha det til at Robert Plant har vært i studio sammen med det skotske bandet.

Trolig i løpet av året
Det er mange band som har bekreftet at de er i studio, eller skal i studio veldig snart, men om det blir utgivelse i løpet av året er fortsatt uvisst. Likevel er det verdt å nevne dette, for her er mange utgivelser det er bare å glede seg. Ikke minst blir det spennende å høre produktet Arcade Fire etter hvert vil komme med. De har nemlig fått med seg James Murphy fra LCD Soundsystem bak spakene, og foreløpig er det sagt at den nye platen vil komme i løpet av høsten. Samme tid er det ventet at danske Mew kommer med nytt også. Videre jobber Liam Gallagher og resten av Beady Eye med oppfølgeren til debutplaten Different Gear, Still Speeding, Kings of Leon kan komme med nytt, Beck snakker om å gi ut hele to plater i løpet av 2013. Veteranene i Black Sabbath er i studio, mens Motörhead vil gå i studio i løpet av vinteren. Det samme gjør band som Editors, Avenged Sevenfold og Enter Shikari. Cloud Nothings ønsker å smi mens jernet er varmt og har lyst å gi ut nok en plate i løpet av året, og det er heller ikke utenkelig at Sleigh Bells, The Big Pink, Glasvegas, Garbage og Bring Me The Horizon gjør det samme. The Black Keys har snakket om å gå i studio, mens både Metallica og Manic Street Preachers er i studio nå, men her er ikke utgivelsene ventet å skje før i 2014. Tilslutt, det går også rykter om at Justin Timberlake vil returnere til musikken i løpet av året.

Selvfølgelig er det enda flere utgivelser som er ventet i løpet av året, og vi i Musikknyheter.no vil prøve å holde dere oppdatert på hvilke plater som kommer i løpet av året. Legge gjerne inn i kommentarfeltet dersom det er noen utgivelser dere vet om allerede nå.


Sjekk vår egen guide for kommende plater.