Musikknyheter.no har også i år spurt personer som jobber med musikk til daglig om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, bloggere, festival- og konsertbookere har stemt frem Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar som de tre mest spennende norske debutantene i år!

Photobucket
Foto: Jørgen Gomnæs

1. Truls

Truls Heggero var tidligere vokalist i Lukestar og Truls and the Trees, men nå står han alene igjen som soloartist. Første singel kommer ut i februar via EMI, men allerede nå er han booket for årets Øyafestival. Hvordan Truls vil låte på egenhånd er det derimot ikke mange som vet, men han har lenge hatt en stor kjærlighet for RnB som sjanger og har alltid lekt med ideen om å lage noe med en urban tvist. Plateselskapet skriver selv at ”de store melodiene møter beats, soulen møter nordisk elektropop og det hele dynkes i sofistikert RnB”, så det er bare å se frem til Truls i en helt ny drakt.

Foreløpig ingen musikk tilgjengelig fra TrulsPhotobucket Foto: Øystein Grutle Haara

2. Hvitmalt Gjerde

Surferock! Det har du nok hørt noen ganger før. Surferock på Bergensk? Neppe! Nå er det ikke slik at musikk blir bra kun fordi det er sunget på den dialekten, men her holder også låtene mål. Et bevis på det er at Hvitmalt Gjerde ble kåret til ukas Urørt i november og bandet har blitt booket til årets Hovefestival. Med låta "Surfer med Jesus" fra deres første EP "Cowboy og Indianere" har de fått spilletid på P3. Legg til at gutta kun er 19 år og du har et band som lover svært bra for framtida!

Photobucket Foto: Julia Marie Naglestad

3. Torgeir Waldemar

Torgeir Waldemar er et hittil nokså ukjent navn for mange, men dette er i ferd med å forandre seg. Født i 1974 i “de mørke skogene utenfor Tønsberg” har Torgeir Waldemar vokst opp til å bli en av mange genierklært artist, med musikk et sted i grenselandet mellom folk, country, blues, og med sterke røtter i singer/songwriter tradisjonen. Med et nakent, åpent og intenst ekte uttrykk treffer musikken deg rett i sjelen, og det er umulig ikke å spisse ørene og følge oppmerksomt med når man hører Torgeir Waldermars musikk. Hvor mange artister kan vel skryte av at de skal ha fått Kristopher Schau til å gråte? Men også live imponerer han, og har i tillegg til opptredener på blant annet Lydverket, endt opp på årslister over beste konserter. Torgeir Waldemar har EP-en Take Me Home ute nå, med tre vakre, organiske og dønn ærlige låter som lover godt for fremtidige utgivelser.

Photobucket

4. Dråpe

I en herlig blanding av shoegazer og drømmepop finner man bandet Dråpe. I 2011 slapp de en selvtitulert EP som fikk stor oppmerksomhet, det ble høy rotasjon på låtene We Want The World og I Would Never, og bandet var å finne på landets største festivaler. I år er det endelig klart for debutplaten, noe vi gleder oss enormt til. Dråpe er virkelig et band man kan forelske seg i.

Photobucket

5. Ósk

Det multinasjonale Trondheimsbandet Ósk (det islandske ordet for “ønske”) ble originalt startet som soloprosjektet til Oskar Yazan Mellemsether, men ble etterhvert utvidet og teller nå i alt seks bandmedlemmer - tre gutter og tre jenter - som er fra Norge, litt fra Tyrkia, og litt fra Island. Selv om prosjektet er nytt er bandmedlemmene rutinerte og har erfaring fra band som Your Headlights Are On, Chili Vanilla og Broen. Etter å ha vært Ukas Urørt, og spilt seg gjennom alt fra små caféer til by:Larm og support for blant andre Sondre Lerche og Lissie, er de nå klare for å erobre resten av landet med sin folkelige indierock og sitt ønske om å formidle noe menneskelig og ekte. Musikken blir beskrevet som varm og vâr med omsorgsfull melankoli og underfundige tekster, så her er det bare å se frem til å bli kjent med et av årets mest spennende band. En EP er planlagt sluppet i september.

Photobucket

6. Young Dreams

Det er ikke første året Young Dreams er på denne listen, og de hadde nok kanskje vært høyere hadde det ikke vært for at mange allerede ser dem som etablerte. De har allerede turnert verden rundt og vært oppvarmingsband for Tame Impala. Bandet består av 6 medlemmer, er frontet av Urørt-vinner Mattias Tellez og har med folk fra mangfoldige andre norske band på instrumenter. Debutalbumet har latt vente på seg, men har endelig fått slippdato i februar. Smakebitene vi har fått lover svært, svært bra! I 2012 kom singelen "Fog of War" som kanskje er deres beste låt så langt. Signert på Modular, kåret til "New Band of the Day" i The Guardian og skryt fra musikknettsteder over hele verden (bl.a Pitchfork) - Alt lover bra for Young Dreams i år!

Photobucket

7. Heyerdahl

Heyerdahl har kommet langt på kort tid: Bandet spilte sin første konsert under fjorårets Øyafestival og gav ut sin første singel "Mirage" noen i uker i forkant. Siden har pilene pekt i riktig retning med turne og radiolisting av låten "Archipelago". Vokalist Kenneth Ishak har lang fartstid både på egen hånd og gjennom bandet Beezewax, mens de andre medlemmene har spilt i Hiawatha! og Accidents Never Happen. Alle har gitt ut bra musikk før, og sammen ser de nå ut til å nå lengre enn å forbli kritikerfavoritter. Prosjektet har holdt på i noen år og leide Kråkenes fyr utenfor Stadt til å spille inn debutalbumet sitt som kommer iløpet av året. Hav, bølger og Norge er derfor ord som går igjen når musikken skal beskrives... Vel, viktigst er det låtene er bra og at Heyerdahl er et band vi vil høre mye ifra i 2013.

Photobucket

8. Haraball

Hardcorebandet Haraball ble dannet i Oslo i 2011, men hele bandet har sin bakgrunn fra Kongsberg, der de opp i gjennom tiden har vært med i diverse andre rocke- og punkband. Musikken deres er rask, aggressive og hard, der låtene sjelden strekker seg lengre enn 120 sekunder, ikke ulikt blant annet Off!. Haraball er signert hos Fysisk Format, og bandet har til nå gitt ut de to sju-tommerne The Rope og Frowns vs Downs.

Photobucket

9. Thea & The Wild

Thea Glenton Raknes er tidligere vokalist i bandet Norma Sass, som ga ut albumet Hunting For Treasures i fjor. September samme år ble Norma Sass oppløst, og Raknes har siden jobbet med å lage soloplate. Om en drøy måned spiller hun på By:Larm, hvilket blir hennes første konsert under navnet Thea & The Wild. Demoen Trains, som kan høres nedenfor, er spilt inn sammen med Kenneth Ishak, som tidligere har vært produsent for bl.a. Hiawata! og Little Hands of Asphalt.

Photobucket

10. Monica Heldal

Til tross for at Monica Heldal kun har sluppet en vinylsingel, har hun likevel vekket stor interesse både her hjemme og i utlandet. Britiske Ben Howard ble så imponert at han ikke bare inviterte henne til å varme opp på hans europaturné, men også spilte inn en duett med henne (resultatet er tittellåta på EP-en The Burgh Island). I tillegg til dette har Heldal rukket å spille i Irland, Nederland og Frankrike. Musikken hennes beskrives som «folk country blues», og hun nevner Rory Gallagher, Nick Drake og Chet Atkins som inspirasjonskilder. Hun er allerede booket til årets Øyafestival, og det knyttes svært høye forventninger til debutalbumet hennes, som slippes i løpet av året.Tidligere topp 3 av Musiknyheter.no sin årlige ny norsk musikk-kåring:

2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi.


Disse har stemt:

Tor Martin Bøe, VG
Joffe Myrvold, Sub Scene
Eirik Kydland, ENO
Bjørn Hammershaug, WiMP
Espen Overskeid, Hulen.
Erik Luther, Furoreiharare.com
Vegard Smevoll, Adresseavisa
Gøran Aamodt, Parkenfestivalen
Frode Nakken, Vinjerock
Linn Margrethe Skoie, Cafè Mono
Vegard Engelsvoll, Rockefeller
Claes Olsen, Øyafestivalen
Alyssa Nilsen, Musikknyheter.no
Ruben Gran, P3
Guro Juul Andersen, Metal Hammer
Jonas Prangerød, Last Train
Robert Gjestad, Aftenposten
Øyvind Rones, GAFFA
Christine Dancke, BLÅ
Kim Aasli, Pstereo
Limita Lunde, Parkteatret

ps. Fjorårets vinner, Mikhael Paskalev, slipper også debutalbumet sitt i 2013, men kom ikke inn på årets topp 10. Grunnen til det kan være at mange regner han som etablert i 2013, uten at forventningene til debuten er noe lavere av den grunn.

Andre artister å se opp for i 2013: Alfred Hall, Disaster in The Universe, Atlanter, Mona & Maria, Angelica's Elegy, Cashmere Cat, Kid Astray, The Good The Bad and The Zugly, Kraków og Love Dance.

Artistomtaler av Lars-Ove Håhjem, Eva Bech, Alyssa Nilsen og Endre Helgeland Karlsen.

Hvem har du tro på i 2013?