Slottsfjell slapp i dag tre nye navn til årets festival, Alt-J, The Tallest Man On Earth, og Dan Croll.

Festivalen skriver om artistene:

Alt-J

Med særegen mystikk og fart har disse fire britene gått fra å være det neste store nye, til å bli det nye store, på øyene som definerer popens coolness, nemlig Storbritannia. Alt-J har brukt uforskammet kort tid på å finne hverandre som band, og på å gå fra å være britisk indiepops nyeste funn til å nå et større internasjonalt publikum. Som for å oppsummere det hele og sette to streker under svaret, mottok de prestisjetunge Mercuryprisen for beste britiske album i 2012, og å bli booket til den profilerte NMW/Radio 1-scenen på kjempefestivalen Reading. Nevnte vi «toneangivende»? Dette er bandet som kommer til å sette tonen for hva vi kommer til å nynne og gynge til i årene som kommer – og Slottsfjell er deres første norske spillejobb!

Fra en viljesterk indietradisjon på samme stamme som Sugarcubes og 22 Pistepirkko, vokser nå Alt-J fram som de ypperste leverandører av ny, kompleks pop. Gwil Sainsbury (gitarist/bassist), Joe Newman (gitar/vokal), Gus Unger-Hamilton (keyboard) og Thom Green (trommer) møttes på Leeds University i 2007. Det tok bare et par år før de hadde avtale med Infectous Records.
Den musikalske slagkraften deres nøt tydelig godt av medvinden, for fjorårets album An Awesome Wave viser et band som med naturlighet viser storhet a la Fleet Foxes og Coldplay ved deres respektive gjennombrudd. Låter som Matilda, Fitzpleasure og Taro er eksempler på kløktig bruk av luft og musikalsk masse.
Alt-J, oppkalt etter tastaturkombinasjon på en Mac for den greske bokstaven Δ (delta), er hypermoderne i sitt kreative frislipp. På tross, eller kanskje nettopp på grunn, av måten de bruker virkemidler fra folkemusikk: Lag-på-lag med en engelsk folkfølelse bærer fram herlige melodier og sangenes sterke personlighet. Deres oppmerksomhet for detaljer og stemning gir en helt egen, sterk suggesjonskraft.
Som første norske festival, er Slottsfjell stolte av å ha disse bevegerne på programmet, og ser fram til å servere dere denne spesielle konsertopplevelsen. I matematikk markerer tegnet Δ alltid forandring. Det vil musikerne som samler seg under dette tegnet også markere: forandring, bevegelse. Vi håper du gleder deg like mye som oss til å oppleve deres melodier i Alt-Js smått utenomjordiske innpakning.
The Tallest Man On Earth

Hyllet som en ny, svensk Dylan, spiller Kristian Matsson for fulle hus og engasjerer publikum med sine direkte folkpopviser. Den tidligere frontmannen i bandet The Montezumas påstår altså at han er jordas høyeste mann, han kommer fra Leksand, og han lekte seg inn på den internasjonale musikkscenen som soloartist i 2008: Da fikk han et gjennombrudd med albumet Shallow Grave. Nettstedet for kvalitetsmusikk, Pitchfork Media var blant dem som likte det de hørte. Og siden har han turnert i store deler av verden – blant annet som support for indie-stjerna Bon Iver.
Kristian vet at det enkle er godt, og ofte er det bare ham og hans strenger du hører. Men med sin liketil og melodisterke folkpopviser, blir man snarere slått av styrken og intensiteten, enn enkelheten.

Sometimes the blues is just a passing bird, synger The Tallest Man On Earth. Dette er nynnbar gitarpop. Men bluesen er aldri langt unna. Blant kvalitetene som trekkes fram hos denne formidleren, er hans evne til å lyde insisterende som gamle amerikanske mestre, men samtidig vakkert, rustikk og ærlig.

Elsket konsertartist: På fjorårets plate There´s No Leaving Now har han tonet ned de mer intense trekkene på sangene sine, til fordel for popmelodier som samtaler mer med lytteren. Vi er sikre på at alle de norske elskerne av svensk godt popsnekreri også vil ha det helt fortreffelig når The Tallest Man On Earth igjen gjester Norge. De har hatt det fint på konsert sammen før, de norske musikkelskerne og denne musikalsk vakre, likandes svensken.

Dan Croll

22-år gamle Dan Croll sluttet etter sommeren i det norsk-engelske indiebandet Eye Emma Jedi for å konsentrere seg om sin egen solokarriere, og det har så langt gått veldig, veldig bra. Hans aller første utgivelse «From Nowhere» skaffet han mye radiospilling i England på både BBC Radio 1 og 2, samt på P3 her hjemme. Låta er en dansbar og fengende indiepoplåt med stort hitpotensiale, en låt som viser et stort potensiale fra en ung fyr med mye på hjertet.

Croll kommer fra Staffordshire (samme plass som Robbie Williams og Slash, forøvrig), men bor for tiden i Liverpool. Han har gått på Liverpool Institute for Performing Arts, der han gikk sammen med blant annet Mikhael Paskalev, Jonas Alaska og gutta i Eye Emma Jedi, som han inntil nylig altså spilte bass for. Mikhael Paskalev har tidligere også spilt live i bandet til Dan Croll.
Høsten og vinteren har Croll brukt i studio med nye låter, og debutalbum er ventet i 2013.
Dette er en kar vi regner med at resten av verden også snart får øyner og ører opp for!