Øya-programmet blir stadig fyldigere og mer variert. I dag er tre navn som vil prege 2013 klare for Middelalderparken. Foxygen har mottatt voldsomme mengder ros for sitt debutalbum, som kom rett over nyttår. Palma Violets er et av de store britiske håpa i år, og et liveband det går gjetord om. Øyas bookingsjef Claes Olsen har sett både Foxygen og Palma Violets live på utenlandsturer de siste månedene, og kan garantere at det er verdt å få med seg. Carman Villain platedebuterer i mars med et av årets mest spennende norske album. Hun opplever i disse dager en økende interesse internasjonalt og opplevde at amerikanske Spin mener hun er en av de artistene man bør se opp for akkurat nå.

FOXYGEN (US)

Foxygen har de årets første uker utmerka seg som en stor kritikerfavoritt. Jonathan Rado og Sam France lager under dette navnet småpsykedelisk og urolig rock. Etter et lite knippe EPer, ga de i fjor sommer ut debutalbumet Take The Kids Off Broadway. Allerede nå er oppfølgeren her, og den heter ikke mindre enn We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic. Den ble stempla som best new music hos Pitchfork. NME hark alt duoen «music makers full of irreverence, wit, silliness, wild experimentalism, genuine musical brilliance and weirdness». Mens vår egen Endre Helgeland Karlsen delte ut og 8 av 10 og kalte platen en "herlig reise til fortiden".

Man kan høre arven fra Kinks, Stones, Zombies og Love i låtene til Foxygen. Samtidig er dette musikk som bør appellere til de som er hodestups forelska i Ariel Pink, MGMT eller Tame Impala. P3s Jørgen Hegstad har kalt Foxygens arbeid for «småfrekk nasking iscenesatt av et par sjarmerende småskurker det er umulig å mislike».

Foxygen — "Shuggie" from Lance Alton Troxel on Vimeo.
PALMA VIOLETS (UK)

Palma Violets var det aller beste bandet vi så i januar på Eurosonic, et arrangement som kan kalles hele Europas by:Larm. Bandet levde absolutt opp til det gode ryktet de har fått i Storbritannia det siste halve året. London-kvartettens røffe rock har de siste månedene skaffet dem stadig nye fans, blant konsertpublikum og musikkjournalister. NME mente at deres låt Best Of Friends var den aller beste som kom ut i 2012. Samme magasin lot nylig Palma Violets og Haim, som allerede er bekrefta til Øya, få forsida på bladet når de skulle vise fram de største håpa for 2013. Om noen få uker får du høre hele deres debutalbum, som skal hete 180.
CARMEN VILLAIN

Multiinstrumentalisten Carmen Villain er en av landets mest spennende nye låtskrivere. I mars kommer debutalbumet Sleeper på Smalltown Supersound. Carmen Villains sans for rastløs, skitten rock er tydelig i musikken og kanskje man kan merke spor av Sonic Youth, Royal Trux, Bikini Kill og Stooges, sjøl om det er iblanda flere andre musikalske uttrykk. I løpet av året skal hun og bandet presentere musikken fra scener. Få med deg Carmen Villain på Øya, du vil ikke angre.