De britiske rekordinnehaverne vender tilbake. Alle deres fem første albumutgivelser har gått rett inn på førsteplass på den britiske salgslisten, noe ingen andre artister kan vise maken til. De har også hatt tre topp-5 album på VG-listen, sist gang med sitt seneste album «Strangeland» i mai 2012.

Keane kommer tilbake til Norwegian Wood torsdag 13. juni.
De spilte sist for et stappfullt Frognerbad i 2009.

Keane er også to ganger vinnere av Brit Awards, og var sammen med The Beatles og Radiohead de eneste artistene som hadde to album på topp-20 da Q Magazine i 2008 kåret tidenes beste britiske album («Under the Iron Sea» nr.8 og
«Hopes and Fears» nr.13).

Keane spiller sammen med Noah and The Whale torsdag 13. juni. Enda en artist vil snart bli annonsert for denne dagen.

De tre barndomsvennene Tom Chaplin (vokal), Tim Rice-Oxley (keyboards, bass) og Richard Hughes (trommer)dannet Keane (under navnet Lotus Eaters) i den lille byen Battle, East Sussex i 1997. Trioen ble til kvartett i 2010 da Jesse Quin(gitar og bass) ble fullverdig medlem av bandet.

Bandet ble i 2002 oppdaget av Simon Williams hos det lille plateselskapet Fierce Little Panda, som noen år tidligere også hadde signert Coldplay. Etter to singelutgivelser hos Fierce Little Panda, signerte Keane med Island Records/Universal Music i 2003. Deres debutalbum, «Hopes and Fears», ble sluppet et år senere og gikk rett inn på førsteplass på den britiske albumlisten. Godt hjulpet av monsterhiten «Somewhere We Know», endte albumet opp med å selge 9x platina i hjemlandet. Både «Somewhere We Know» og den neste singelen «Everybody’s Changing» ble store hits på begge sider av Atlanteren. Keane vant to Brit Awards og ble nominert til Grammy som Årets Beste Nye Artist.
Også Norge omfavnet vi umiddelbart Keane: «Hopes and Fears» gikk helt til andreplass på VG-listen og solgte til dobbel platina.

I 2006 kom det noe mørkere andrealbumet «Under the Iron Sea». Igjen direkte inn som nr.1 på britiske albumlisten. I Norge ble det en tredjeplass på VG-listen, mens albumet nådde fjerdeplass på Billboards albumliste. Første singelen fra «Under the Iron Sea», «Is It Any Wonder?» er fortsatt bandets aller største hit.

Keane returnerte i 2008 med «Perfect Symmetry», for første gang med elektrisk gitar. Enda en gang debuterte de på førsteplass på den britiske albumlisten, og ble dermed den første artisten noensinne som har gjort dét med sine tre første albumutgivelser. Denne rekorden forbedret de igjen med mini-albumet «Night Train» i 2010, med ytterligere en rekordforbedring da de slapp sin siste utgivelse «Strangeland» første uken i mai 2012.

Også i Norge har Keane rullebladet på albumlisten i orden. Da «Strangeland» gikk på fjerdeplass på VG-listen ifjor, var det deres tredje topp-5 album (og deres fjerde inne på topp-10).

Keane var opprinnelig kjent for sine storslåtte og melodiøse piano-drevne låter, fremført med deres helt egne stemningsfulle intensitet (de begynte jo som en trio uten bassist og gitarist). Gradvis har de utvidet uttrykket både med synthesizere og gitarer, uten at dette har gått utover hverken identitet, lekenhet eller popularitet. For med sin hodestupes entusiasme og sprudlende energi sørger de fortsatt for at det er ingen andre der ute som låter som Keane. Og det vil de igjen bevise i Frognerbadet torsdag, 13. juni, skriver Norwegian Wood i pressemeldingen.