Østfoldbyen Moss har gitt norske scener en rekke sterke bidrag, blant annet er band som Spellemannsnominerte Death by Unga Bunga og Superfamily. Lenge har byen vært kjent for et produktivt kulturmiljø. Det siste tilskuddet i Moss' stolte musikktradisjon er Varna Festival. Hit kommer blant andre Mikhael Paskalev, nevnte Death by Unga Bunga, Casa Murilo, Truls, Away, Phil T. Rich og Tuba Tuba. Mossingen Simen Herning (Spoon Train, My Little Pony, Honeytraps) inntar rollen som festivalsjef, og har med seg booking- og artistansvarlig Ask Frederik Berg, daglig leder Magni Sørløkk, og sist men ikke minst lillebror. Teknisk- og områdeansvarlig Jesper Herning fortalte oss litt om hva som skal skje i Nesparken i Moss 13-14 juli i år.

- Hva er målet med Varna Festival?

- Hovedmålet vårt er å lage en dødsbra festival hvor publikum trives så godt at de kommer tilbake neste år med ti av sine nærmeste venner.
Vi ønsker å kunne vokse hvert år, og etterhvert bli et jevngodt tilbud med landets større musikkfestivaler.

- Så dere håper å bli en årlig festival?

- Hvis publikum kommer på festivalen i år, lover vi å lage festival neste år også.

- Hvilke utfordringer møter man på når man lager festival?

- Det vil alltid være utrolig mange utfordringer når man skal gjøre et arrangement av denne størrelsen for første gang.
Alle deler av festivalen må bygges fra bunnen av, og man må nå ut til et nytt publikum, med et nytt produkt.
Heldigvis har vi møtt utrolig mye velvilje både hos samarbeidspartnere og i lokalsamfunnet. Det er tydelig at dette er et etterlengtet initiativ og at folk setter pris på det vi driver med.

- Hvor vanskelig er det å booke til en ny festival?

- Å booke det første året av en festival er selvsagt utfordrende, men vi har endt opp med et program vi er veldig stolte av og som på mange måter illustrerer veien vi ønsker å ta videre: Navn mange allerede kjenner godt, de mest spennende nykommerne og de beste lokale artistene.

- Hva er motivasjonen deres?

- Alle de involverte i Varna jobber og har jobbet med andre norske festivaler, og har en stund ønsket å skape noe eget. Nå lager vi Varna som en festival vi ville kjøpt billett til selv, så håper vi at publikum er enige med oss, og liker det vi gjør. Vi mener at regionen og ikke minst Nesparken har masse potensiale, og det ville være dumt å ikke arrangere festival her.

- Hvorfor har dere lagt festivalen til Moss?

- Vi er jo mossegutter selv, og derfor har vi hatt et ønske om å skape noe mossinger kan samles om. Et kulturarrangement man som mossing kan være stolt av, og føle nærhet til. Vi føler det er på tide at Moss får en god musikkfestival, som år etter år blir en naturlig møteplass for både lokale og tilreisende.

- Kan du si litt om festivalområdet?

- Nesparken er et fantastisk naturområde, og er som skapt for en sommerfestival. Hele parken i seg selv er en halvøy i den indre delen av idylliske Vansjø. Allerede før vi ankommer med scener, barer og alt som hører hjemme på festival, har festivalområdet store gressarealer, strandlinje, volleyballbaner og alt annet som er gøy om sommeren.
I tillegg til festivalparken, vil det både fredag 12. og lørdag 13. juli være klubbkvelder på Tivoli Amfi, Moss' desidert feteste klubblokale. Her byr vi på nasjonalt anerkjente artister på en intim scene i 1. etasje, lokale helter på en svett rockeklubb i kjelleren, en trivelig bakgård med matservering og et stort dansegulv, som er åpent langt uti de små timer.

- Hvor får man tak i billetter til herligheten?

- På internett! Du kan trykke nederst i denne saken for å komme rett til billettbestilling.


Ta et par dager i Moss i sommer, og få med deg en flunka ny festival, med sterke ambisjoner og fete artister.

Billettbestilling Varna

Varna Festival på Facebook