Musikknyheter.no har også i år spurt personer som jobber med musikk til daglig om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, bloggere, festival- og konsertbookere har stemt frem disse tolv artistene.


 photo EmilieNicolas520_zps6d0bb537.jpg

1. Emilie Nicolas

25-åringen Emilie Nicolas hadde litt av et år i 2013, med DumDum Boys-coveren Pstereo A-listet på P3, platekontrakt med Sony Music og opptredener på blant annet Pstereofestivalen og P3 Gull. 2014 ser ut til å bli like gullkantet for den unge artisten som nå er i ferd med å spille inn et debutalbum det knytter seg store forventninger til. Bærumsjenta har en skjør, og samtidig sterk stemme, som sammen med hennes melankolske uttrykk skiller seg ut fra hopen og setter avtrykk hos lytteren. Musikken, som er både tander og eksplosiv på en gang, viser en artist som til tross for et ferskt navn allerede er meget moden og profesjonell. Hvor lenge vi får beholde henne her til lands gjenstår å se; Emilie er allerede klar for Eurosonic i Nederland og har vekket interesse også i Frankrike.
 photo danielkvammen520_zps677e4c9f.jpg

2. Daniel Kvammen

Geilo-gutten Daniel Kvammen har tidligere vært å se på blant annet Slottsfjell og Working Class Hero, og debutsingelen “Ingen Vega Utanom” ble sluppet i november! Oppfølgeren “23. desember” , som man blant annet kunne finne i en av lukene i Alternativ Julekalender, hadde en av årets fineste kortfilmer/videoer, regissert av Synne Øverland Knudsen. Med forbilder som Neil Young, Bob Hund og Stein Torleif Bjella, har Kvammen en fot på fjellet og en i byen. Han har en særegen stil som fremføres med kassegitar og egen dialekt, og om sammenligningene med sistnevnte artist har han uttalt at: «Bjella synger for folk som har vanskelig for å prate, jeg synger for folk som ikke greier å holde kjeft». Kvammen spilte i 2013 en lang rekke konserter, og opptredener på årets Øyafestival og Vinjerock er allerede spikret! Et navn man kommer til å bli godt kjent med i 2014!
 photo lovelovelove520_zps2a0137b8.jpg

3. LOVELOVELOVE

Shoegaze er ikke ordet man forbinder med så mange norske band, men LOVELOVELOVE er et hederlig unntak. Med bandmedlemmer fra kjente band som blant annet Aristillus, Bendik og Receptionist er det litt av et sternelag som nå har samlet seg, og resultatene har ikke latt vente på seg. Med musikk som ligger i grenselandet mellom shoegaze, postrock og drømmepop, har de imponert stort den lille tiden de har eksistert, og har blant annet spilt support for Sondre Lerche og Omar Rodriguez Lopez (The Mars Volta). Debutalbumet Kaleidoscope slippes 24. januar og bandet spiller på by:Larm i februar, her er det bare å glede seg!
 photo toddterje_zpsf9c61193.jpg

4. Todd Terje

Joda, Todd Terje er allerede for veteran å regne. Han har vært en del av gamet i et tiår nå, og har sakte, men sikkert, bygd seg en solid karriere; samplingen av Eurodans på Robbie Williams sin hitlåt Candy, chillwave-klassikeren Snooze 4 Love, og ikke minst utgivelsen av klubbhiten Inspector Norse som var en sommerhit i Europa for to år siden, har bidratt til at navnet har blitt velkjent over store deler av verden. I 2013 tok han enda et skritt framover med en stødig utgivelse av singler, samarbeid med Lindstrøm på Lanzarote og produksjon av Franz Ferdinand sin siste plate. Når en av klodens mest anerkjente DJ-er i år skal gi ut sin debutskive, er det klart at titusenvis av danseglade elektronikafans har svært høye forventninger, og det er svært sannsynlig at han forblir et av de største norske artistnavnene i utlandet.
 photo tremoro_tarantura_christiaundrumandersen__1__zps21961bbe.jpg

5. Tremoro Tarantura

Noe mystikk må det nesten være når man slipper sine første låter, og i så måte har Tremoro Tarantura allerede blitt et vellykket prosjekt. Istedet for å fokusere på hvem som står bak, har han gitt ut oppsiktsvekkende smakebiter fra hva vi kan forvente oss. Avaleeches, som etter ryktene er navnet på den kommende debuten, var å finne på en av Bransjevelter-skivene. Enda mer positiv oppmerksomhet fikk Tremoro Tarantura da singelen Cameneon kom ifjor – en låt som minner litt om en demonisk og kompromissløs versjon av Kaizers Orchestra. Videoen til låten er forøvrig heller ikke noe som vil vises på MTV med det aller første... Liveopptredener med fullt band på Roskilde og rundt om i Norge fulgte singelslippet, og viste at støy, rock og eksperementering er kommet for å bli. Dette blir ikke listens mest spilte eller bestselgende artist, men det kan meget gjerne være den mest spennende. Sjekk dem ut på by:Larm og Trondheim Calling i vinter.
 photo clmd_zpsd93d353e.jpg

6. CLMD

Det er et velkjent faktum at nordmenn siden tidenes morgen har lidd under et musikalsk mindreverdighetskompleks: til tross for mange (og tidvis gode) forsøk har vi aldri klart å være i nærheten av svenskenes teft for hitlåter. Dette har neppe blitt noe mindre etter at EDM-bølgen tok over USA, og vårt naboland eksporterte bl.a Swedish House Mafia og Avicii til topps på listene. Er Norge dømt til kritikerrost undergrunnstatus for evig tid? Nei, hvis vi skal tro Carl Louis og Martin Danielle som utgjør house-duoen CLMD, og gjør sitt beste for å motbevise at norsk musikk hører hjemme på alternative klubber. Vi snakker heftige beats, perfeksjonert for svære stadioner med blendene lysshow, som fort kan bli det neste store. Du har allerede hørt Black Eyes and Blue og The Stockholm Syndrome, og kommer til å høre mye mer fra dem i 2014.
 photo jesusfuckingchrist_zps21684c3d.jpg

7. Jesus Fucking Christ!

Fra bandet Like Rats From A Sinking Ship hoppet Remi Semshaug Langseth av skuta og skapte sitt eget soloprosjekt; Jesus Fucking Christ!. Dette er punk på elektronisk vis med hardcore-esque vokal som et alternativ til all den andre klubbmusikken der ute. Imma Gonna Kick U In Da Face er debutsingelen som hjalp Langseth til å bli spilt på P3s Lydverket, og som gjorde at Trondheim Calling ville ta ham under sin vinge som en av årets demoartister. Jesus Fucking Christ! sin hardtslående debut vil se dagens lys denne våren.
 photo spidergawd-oyafestivalen-2014-520_zps3c7d0981.jpg

8. Spidergawd

Spidergawd er en sammensetning av medlemmer fra Motorpsycho og Cadillac med en dose Hopalong Knut. Den grovkorna ørkenrocken deres har vekket interessen blant mange rockeglade mennesker. Spidergawd har rukket å slippe et par singler, inkludert Into Tomorrow som definitivt får rockefoten til å bevege seg. Se opp for deres albumdebut i slutten av måneden, og opptredener på blant annet Øyafestivalen i sommer.
 photo VildeTuv_zpse24438fc.jpg

9. Vilde Tuv

Vilde Tuv kan kanskje sammenlignes med Bergens svar på Kaja Gunnufsen; en dønn ærlig, ekte og sårbar artist som for det meste har sneket seg rundt i skarrebyen. Gjennom opptredener på gatekonserter og kaféer har Tuv sakte men sikkert opparbeidet seg en liten fanbase, som igjen har resultert i gode anmeldelser for singler og konserter. I år får hun endelig muligheten til å trollbinde hele musikkbransjen med en plass i by:Larms line-up, og det blir nok ikke det siste vi ser av frøken Tuv.
 photo brorforsgren_zps798075b2.jpg

10. Bror Forsgren

Marcus Bror Forsgren, med fortid fra både The Lionheart Brothers (vokalist, låtskriver) og Jaga Jazzist (gitarist), startet så smått arbeidet med sitt eget prosjekt for to år siden. Der mange soloprosjekter ender med nedstrippet og «nøktern» musikk, befinner Bror Forsgren seg i den andre enden av skalaen. Forsgren opererer med et storslått lydbilde, og med seg på lasset har han nesten fått med seg et lite orkester. Musikken kan beskrives som en psykedeliske og ukonvensjonell elektropop, og det er lett å la seg fascinere av de episke, suggererende tonene. Konsertdebuten fikk Bror Forsgren på KlubbØya sommeren 2013, og det blir spennende å følge utviklingen videre.
 photo farao_2_zps1ec52828.jpg

11. Farao

Londonbaserte Kari Jahnsen, kjent under artistnavnet Farao, har siden singelslippet i Storbritannia på forsommeren i fjor, befestet seg som en lovende artist i både norsk og europeisk indielandskap. Jahnsen var på Island for å spille inn debut-EP-en. Under innspillingen på sagaøya samarbeidet hun med Mike Lindsay, kjent fra det britiske folkbandet Tunng. De låtene hun til nå har gitt tyder det på at EP-en mye å se frem til. Med svevende og folkelig indiepop ispedd en særegen, Susanne Sundfør-lignende vokal, hersker det ingen tvil om at det finnes nok av potensial. Høstens Riot Factory-signering er nok et bevis på at det er verdt å følge med på denne jenta. For det kommende året er hun allerede booket til by:Larm og Trondheim Calling, samt to internasjonale festivaler.
 photo ludvidmoon520_zps544e4081.jpg

12. Ludvig Moon

Indiebandet Ludvig Moon består av frontfigur Anders Magnor Killerud, samt hans arsenal av musikere. Hamargutten skriver låtene, synger og spiller gitar. Med deres lystige indiepop, og «seriøse» tekster, er det mye som minner om elverumsbandet Team Me. Med singelen Uneasy gjorde bandet seg bemerket på P3s spillelister, hvilket resulterte i Ukas Urørt-seier. Om låta går videre til finalen får vi svar på førstkommende fredag. Bandet var i studio den foregående høsten, og både debut-EP og -plate står på tapetet for det kommende året. Også Ludvig Moon er relativt fersk Riot Factory-signering, hvilket i seg selv er et kvalitetsstempel. Med albumslipp følger festivalspilling, og bandet er blant annet å finne på Volumfestivalens program, sammen med blant andre Ine Hoem, The Wombats og Bendik. Det tyder på at 2014 blir et svært bra år for Ludvig Moon.
Tidligere topp 3 i Musiknyheter.no sin årlige ny norsk musikk-kåring:

2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi.


Disse har stemt frem årets liste:


Toffen Gunnufsen, Hovefestivalen
Tor Martin Bøe, VG
Mats Borch Bugge, NRK P3
Claes Olsen, Øyafestivalen
Henning Krane, Slottsfjell
Vivi Stenberg, NRK MGP
Thomas Ryjord, Trondheim Calling
Olav Østrem, Klassekampen Musikkmagasinet
Ruben Gran, Lydverket
Øystein Wentzel, Hulen
Linn Margrethe Skoie, Mono
Gisle Stokland, 730.no
Andreas Øverland, Senkveld
Ben Sand, Revolver
Vegard Smevoll, Adresseavisen
Limita Lunde, Parkteatret
Jonas Prangerød, Last Train
Robert Dyrnes, Buktafestivalen
Bjørn Hammershaug, WiMP
Morten Rydland Høyning, Nordlys
Magne Fonn Hafskor, Hissig.no
Gøran Aamodt, Parkenfestivalen
Mads Martinsen, Tons of Rock
Robert Gjestad, Aftenposten
Alyssa Nilsen, Musikknyheter.no
Roger Hansen, nymusikkhverdag.net
Espen Overskreid, Perfect Sound Forever
Erik Luther, Furoreiharare.com
Kim Aasli, Pstereo
Thomas Norheim Moen, Målrock
Sheila Simmenes, Trashpop

For å kunne nomineres til denne listen kan man ikke ha gitt ut debutlabum før 31.12.2013.


Foto:
Daniel Kvammen: Signe Fuglesteg Luksengard Photography
Tremoro Tarantura: Christina Undrum Andersen
CLMD: Olav Stubberud
Jesus Fucking Christ: Remy Eik
Vilde Tuv: Tore Winsents
Ludig Moon: Jan Erik Solberg Johansen

Artistomtaler av Elias Bakken Johansen, Alyssa Nilsen, Endre Helgeland Karlsen og Nicolay Woldsdal.


Hvem har du mest tro på i 2014?