Om en uke avslutter et av Skandinavias største band sin siste internasjonale turné i Norge, med datoer i Bergen, Trondheim og Oslo. Efterklang har i løpet av sin ti-årige karriere sluppet fire studioalbum, vunnet flertallige priser, solgt ut turnéer i inn- og utland, spilt store konserter med fulle symfoniorkester, og i det stille bygget seg et navn som kommer til å stå igjen som en bauta i nordisk kultur i mange mange år. Uten å toppe hitlister eller å helt bli et husholdningsnavn for mange her til lands, har de likevel vunnet respekten og beundringen til tusenvis av mennesker over hele verden, og sakte men sikkert sneket seg inn i bevisstheten til enda fler. De har blandet kunst og musikk på en utsøkt måte, og reiste blant annet til Svalbard for å samle inn lydmateriale til sitt siste album – en reise som i tillegg endte opp som en prisvinnende dokumentar!

picture

Om under en måned er det over – iallfall det Efterklang vi kjenner og er vant til. Hva som skjer etter den tid vet ikke engang bandet selv! Men før den tid har bandet fire konserter igjen, hele tre av dem her i Norge! Bandets bassist Rasmus Stolberg forteller Musikknyheter at bandet har et spesielt forhold til Norge av fler årsaker! Deres første konsert utenfor Danmark var i sin tid by:Larm i 2005, og siden har de nytt å komme tilbake og spille konserter. I tillegg har de alltid vært inspirert av norsk musikk, og mener at hele scenen omkring Rune Grammofon og Smalltown Supersound, sant Maja Ratkje er eminent. Når da bandets seneste album, Piramida, også har et spesielt fokus på Pyramiden på Svalbard, er gruppa svært glade for å kunne få presentere musikken og disse tankene i nettopp Norge.

Rasmus forklarer at bandet har et sterkt vennskap, og en sterk lidenskap - både for å spille live i bandet - og for de energiene de vil forsøke å videreformidle til publikum. De kommende konsertene blir noe annerledes for Efterklang i og med at det er absolutt siste gang de spiller live med denne 6-mannsformasjonen. Det er også siste gang mange av låtene vil spilles live, men selv om publikum kan forvente seg noen ganske spesielle konserter, er i følge Rasmus er ingenting planlagt enda: - Jeg argumenterer av og til for at vi skal spille nakenkonserter og sette kroppene våre fri, men når det kommer til stykket så tør jeg det nok ikke likevel. Og dessuten er nok ikke Norge det riktige stedet for den slags sånn rent geografisk!

picture

Selv om Efterklang slik vi kjenner dem snart er historie, er det ikke over og ut for bandet! Rasmus legger vekt på at de IKKE har splittet opp, men er travelt opptatt med en rekke nye spennende prosjekter! I tillegg ivrer han over ny dansk musikk, og forteller at han for tiden lytter til navn som Synd Og Skam, Frk Jacobsen, Pinkunoizu. Blaue Blume, Communions, og Niels Rønsholdt. I tillegg forteller han om et lite plateselskap han nettopp har oppdaget, Aften Rutine, som har gitt ut masse spennende ting. Blant annet bandet han sist hørte på, Tidlige Armbånd.

Med store internasjonale og godt etablerte navn som nettopp Efterklang, When Saints Go Machine og Mew, og en så lovende ny generasjon med musikere, kan man ikke unngå å bli imponert over hva Danmark får til innen musikk og kultur. Men at Danmark skal være noe mer produktive enn Norge vil ikke Rasmus høre tale om, og ramser opp: - Joachim Trier, Knausgaard, Alog, Arve Henriksen, Jon Balke, Garbarek, Erlend Øye, Kim Hiorthøye, Bergkjøping Grand Prix. Det går da ganske så godt for Norge synes jeg!Efterklang spiller på Verftet i Bergen 7. februar, på Samfundet i Trondheim 8. februar, og på Parkteatret i Oslo 9. februar. Billetter til alle konsertene er i salg nå!


(foto: Andreas Koefoed, Rasmus Weng Karlsen)

Besøk Efterklangs offisielle hjemeside