- Det renner inn med gode nyheter på Øya-kontoret i en ellers travel by:Larm-uke. Nå har to av de soloartistene vi har satt størst pris på det siste halvåret bekrefta at de kommer til Tøyenparken under Øya. Bill Callahan ga ut Øya-kontorets absolutte favorittskive i 2013 med Dream River. Angel Olsen har med årets Burn Your Fire For No Witness gitt ut musikk vi kommer til å ha på repeat resten av dette året. Nå gleder vi oss til å presentere begge for et stort publikum i august, skriver festivalen på sine nettsider.

BILL CALLAHAN (US) – torsdag 7. august
Bill Callahan har gitt ut en imponerende rekke album, både under eget navn og som Smog. De tidlige Smog-utgivelsene fra begynnelsen 90-tallet var prega av sterk lo-fi-estetikk, men lydkvaliteten på skivene ble noe streitere og reinere etter hvert. Utgivelsene er litt ulike i uttrykk, men spor av folk, blues og country skal det være mulig å finne nesten hele veien. I år har han gjort noe uventet ved å gi ut Have Fun With God, med overraskende remikser av låter fra fjorårets blinkskudd Dream River.

Paste Magazine har skrevet: – He’s a storyteller who could arguably be mentioned in the same breath as troubadours like Townes Van Zandt and Guy Clark, even Johnny Cash; although given his indie-rock pedigree, he’s more likely to remain, at least for the time being, in the fine company of Will Oldham and Richard Buckner.

Har samarbeida med andre indiestorheter som Jim O’Rourke (Sonic Youth og masse annet), Neil Hagerty (Royal Trux) og John McEntire (Tortoise/The Sea And Cake). Callahan har vært en kritikerfavoritt i en årrekke. Hans Sometimes I Wish We Were An Eagle fra 2009 ble kalt en av det årets beste utgivelser av Mojo, mens NME mener det er blant de beste albuma som noensinne er lagd. På Øya kan du oppleve denne fantastiske låtskriveren og artisten i flotte parkomgivelser.
ANGEL OLSEN (US) – lørdag 9. august
Angel Olsen har nettopp gitt ut et sterkt og variert album vi har blitt skikkelige glade i. Innspillingen av Burn Your Fire For No Witness besto av henne selv på vokal og gitar, i tillegg til trommeslager og bassist. Produsent var John Congleton, som også har arbeidet med Øya-aktuelle Bill Callahan. Debutalbumet Half Way Home kom i 2012, og med årets skive ser det ut til at hun skal nå et betydelig større publikum. I presseskrivet til det ferske albumet refereres det til Velvet Underground, Giant Sand, Leonard Cohen og Mazzy Star, noe som i det minste kan gi en vag anelse om hvilket musikalsk landskap hun beveger seg i. Det er snakk om god låtskriving, pakka inn i et kledelig spontant og upolert uttrykk.

Musikknyheter.no elsker den nye skiva til Angel Olsen og delte nylig ut 9/10.

Pitchfork mente utgivelsen kvalifiserer til best new music og skreiv: – Olsen’s voice is enchanting; it sounds like the result of a spell that called for Leonard Cohen’s blood, Buffy Sainte-Marie’s larynx, and a still-operational old-timey microphone emblazoned with radio call letters. Her songs are powered by a strange, anarchic electricity, always flickering on the edge of blowing out.
Tidligere har Olsen jobba med Øya-favoritten Bonnie ‘Prince’ Billy, som en del av bandet The Cairo Gang. Nå er hun i ferd med å overbevise som låtskriver og artist på egenhånd. Om du ikke allerede er stor fan av Angel Olsen, tror vi du kjapt kan bli det etter sommerens Øya-konsert.
Angel Olsen kan du også se på Cafe Mono i Oslo 1. april.

foto Hanly Banks