Med sitt 12 mann store band fremfører Brian Wilson en kavalkade av greatest hits fra hele Beach Boys skattekisten. Med seg i bandet er blant andre opprinnelig Beach Boy Al Jardine.

Dagspass for søndag i salg fra tirsdag 20. mars klokken 09:00. Billettpris 475,- + avgift.


BRIAN WILSON – STRANDGUTT TIL DER BJØRKENE SUSER…

Brian Wilson er gigantisk viktig. Han skrudde lyd som ingen hadde hørt før; ikke bare på Pet Sounds i 1966, men på det ufullendte Smile, endelig utgitt i 2004, på Surf’s Up og på Sunflower. Ja, han dannet skole hvor studioet ble et selvstendig og viktig instrument, og inspirerte George Martin og Beatles til å lage Sgt. Pepper, og andre til en haug med ”seriøse” studiofokuserte album. Grateful Dead var i studio i ukes- og månedsvis i -67 med Anthem Of The Sun (”trying to record thick air” og brakte Warner Records til vanvidd). Bare spør Glyn Johns, Tom Dowd, Daniel Lanois, Rick Rubin og mange flere. De vil nikke kraftig og respektfylt. Ved siden av Phil Spector er Brian Wilson den største studiomann. En peanut butter sandwich spisende nerd med en uskolert og helt intuitiv tilnærming til lyd og teknologi. Der hvor den samtidige Zappa beregnende og systematisk klippet lydbånd og laget vitenskapelig vridde kollasjer, følte Wilson seg frem til lydbilder og harmonier – inspirert av amerikansk musikktradisjon - Everly Brothers, Orbison, Elvis og mange andre, men på en helt egen og ny måte. Brian Wilson var og er: Talentfull, talentfull, talentfull.

Men kanskje enda viktigere med Wilson og Beach Boys er dobbeltheten og ironiene som står i kø: Fordi verden ikke er et perfekt sted, fordi illusjonen om gul strand og blått hav i California - dog deilig en stund - ble vrengt om til stranden fra helvete og eksponerte unge sinn for en avslørende, David Lynch-aktig hyperrealisme. Fordi lydsporet til våre liv er harmonisang fylt av falske drømmer og brutte løfter, fordi ideen om musikk a la Beach Boys som lindring av mental smerte, var ironisk og nesten schizofren da lindreren selv var syk og hadde heksedoktoren Eugene Landy som pilletriller fra, ja, helvete…

Beach Boys korresponderte med verden og med våre liv – stranden i Santa Monica ble gradvis til stranden i Vietnam, tyggegummi ble til napalm, sodapop til syre og American Graffiti-naivisme til desillusjon og forfall.


Men som en Fugl Føniks stod musikken; harmoniene, fraseringene og ideene igjen i asken. Dette er klassisk pop på sitt viktigste, musikken står som en påle.

Og når han endatil bringer Beach Boy Al Jardine med seg til Frognerbadet blir det strandpop i himmelen – med et spennende skjær av helvete. David Lynch burde filmet det… skriver Norwegian Wood i en pressemelding.

Travis kommer til Norwegian Wood søndag 17. juni.
Bandet vil dermed komme på samme festivaldag som Brian Wilson.
Det siste bandet, som foreløpig er offentliggjort for den dagen, er norske Blind Archery Club.


Fra Glasgow i Skottland kommer TRAVIS for å avslutte en allerede magisk søndag i Frognerbadet. TRAVIS har solgt over 200.000 album i Norge: Good Feeling (1997), The Man Who (1999), The Invisible Band (2001), 12 Memories (2003) og Singles (2004).

7. mai slipper TRAVIS et nytt album: “The Boy With No Name” og den første single “Closer” er ute på radio denne uken. Albumet er en komplett samling musikk fra bandet som Chris Martin sier oppfant Coldplay.

“Song for song, I honestly think it’s stronger than anything we’ve done”, says Dougie Payne. “Frannie just seemed to be completely inspired”. Det høres ut som TRAVIS skal få enda flere venner i Norge framover.

TRAVIS er et flott band og den perfekte avslutning på noe som tegner til å bli en fin årgang av Norwegian Wood.