På en pressekonferanse i regi av Norsk Rockforbund kunne Øyafestivalens Jonas Prangerød fortelle at årets formiddagkonsert på lørdag vil være med Timbuktu & Damn! Festivalen har som tradisjon å starte lørdagen med en konsert som skal få publikum tidlig inn på festivalområdet.

I tillegg til den kortvokste svensken, ble også Architecture In Helsinki fra Australia og norske Montèe bekreftet til festivalen i Middelalderparken.

Øyafestivalens presentasjon av de nye bandene:

TIMBUKTU & DAMN! (SE)
Vi er stolte av å presentere Øyas mest livate åpningsact noensinne:
Timbuktu. Jason Diakité, som han egentlig heter, ble født i Lund i vårt kjære naboland av amerikanske foreldre. Han har på forbilledlig vis satt hiphop-kulturen inn i en svensk kontekst, og fått rap på skånsk til å høres like fet ut som om den skulle kommet fra Bronx.
Samtidig har han ikke vært redd for å gjøre hiphopen til sin egen ved å krysse over til andre sjangrer og stilarter. Nå er det klart at han og backingbandet Damn! er først ut på vår største scene lørdag 11.
august.

Timbuktu debuterte i 2000 med Kontrakultur, og har siden gitt ut fire til studioalbum og en liveplate, i tillegg til to langspillere med sitt sideprosjekt, reggaebandet Helt Off. Det norske gjennombruddet kom med monsterhiten Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vil Dö og skiva med samme navn (2005). Albumet bød på flere hits, senere det samme året sang og nynnet husmødre og skategutter over det ganske land også på Det Löser Sej og Stirra Ner.

Årets ferske Oberoendeframkallande befester hans posisjon som Skandinavias beste ? og ikke minst mest populære - hiphop-artist. Og nå skal han altså åpne Øyafestivalens siste dag, og gir oss dermed grunn god som noen til å komme tidlig. Hvorfor mure seg inne når man kan more seg ute, til tonene av Timbuktu?ARCHITECTURE IN HELSINKI (AU)
Architecture In Helsinki fra utkanten av Melbourne er Australias nye indiehåp. Etter andreplata In Case We Die (2005) på labelen Moshi Moshi har de fått en imponerende mengde rosende ord av amerikanske og europeiske kritikere. De åtte medlemmene lagde et album fylt av moderne popmusikk med psykedelisk slagside.

Architcture In Helsinki er snart klare med oppfølgeren til det fantastiske albumet. Den finner du i butikken mandagen etter Øyafestivalen, altså 13. august. Dette er et poporkester utenom det vanlige, som trakterer både messingblåsere, gitarer, piano, fløyter, cello, theremin, trommer, sitar og xylofon med mer. Ved hjelp av alt dette fremfører de sine lekne, snåle og gode melodier.

Bandet har sålangt vært på turné med kvalitetsartister som David Byrne, Yo La Tengo og Belle & Sebastian. Dette kan bli årets nyopdagelse for alle de som har gledet seg over band som Wolf Parade og Cold War Kids på de siste Øyafestivalene.


MONTÉE
Montée er et nytt stjernelag fra Oslo som kom sammen i 2006. Allerede etter noen få konserter har buzzen vokst seg sterk og tydelig.
Medlemmene har tidligere vært å finne i flotte band som JR Ewing, Furia og The Turns. Denne gangen har intensjonen vært å lage en slags progressiv popmusikk. Dersom du allerede har sansen for band som Talking Heads og Talk Talk vil du storkose deg mens Montée spiller i Middelalderparken i august. Dette er musikk som både er dansbar og sofistikert.

Vi falt for bandet da vi så dem live i vinter. I løpet av 2007 vil du, i tillegg til å kunne se dem live på Øyafestivalen, stift bekjentskap med deres låter på skive. Planen er å ha en CD ute i løpet av høsten.
Montée er forløpig en litt hemmelig popskatt, men det vil det nok bli en endring på.