De nye artistene er:

FLEET FOXES (US)
THE MAE SHI (US)
THE DODOS (US)
+ 2 til seinere i uka

Denne uka slipper Øyafestivalen fem band som ble oppdaget på SXSW i Austin, Texas i mars. Hver dag fra mandag til og med fredag slipper vi et navn på våre nettsider. Aktive brukere av Øyafestivalens nettsider har fått med seg at harmonipopbandet Fleet Foxes, energipopgjengen The Mae Shi og psychfolkduoen The Dodos er klare for Middelalderparken i august. Alle tre banda opplever for tiden strålende anmeldelser og en økt interesse rundt musikken sin. Vi regner med at banda vi slipper denne uka, vil være langt mer kjente for de fleste i august. Vi har nå to spennende amerikanske slipp igjen av ferskvarene fra SXSW. Det er med andre ord bare å glede seg!


FLEET FOXES (US)
De fem gutta i Seattlebaserte Fleet Foxes var blant de absolutte høydepunktene våre på årets SXSW i Texas, noe blant annet Pitchfork var enige med oss i. Sjøl mener bandet at de bedriver ” baroque harmonic pop jams” og hva de mener med det kan du sjekke ut på EPene Fleet Foxes (2006) og Sun Giant (2008). I starten av juni er de albumaktuelle med skiva som har fått tittelen Ragged Wood på det legendariske selskapet Sub Pop i USA og finfine Bella Union i Europa. To måneder seinere er de klare for sin norske konsertdebut i Middelalderparken. Bandet har innrømmet at de har sansen for artister som The Zombies, Fairport Convention, Love, Marvin Gaye, Bob Dylan og Buffalo Springfield. Mye av dette lar seg lett spore i låtene deres. De er altså hverken redde for å innrømme inspirasjon fra pen pop, rar folkrock eller psykedelisk moro. Som oftest lagger de myk og sofistikert hygge, og har alltid godt pophådtverk i bunnen. Fleet Foxes kommer aldri til å bli feil på varme og late sommerdager. Derfor anbefaler vi sterkt at du får dem med deg når de spiller i Middelalderparken. Bandet har vært på veien i USA med Blitzen Trapper de siste månedene og kommer til Øya i storform og med mye på hjertet, skriver Øya.


THE MAE SHI (US)
Alle ville ha The Mae Shi på SXSW i mars. De spilte utrolige 16 konserter i løpet av fire dager, og rakk over alle de hippe festene og diverse slitne buler i Austin. Vi hadde hørt endel på det nye albumet deres HLLLYH (2008 på Moshi Moshi) på forhånd, men ble slått i bakken av et fantastisk energisk liveset. The Mae Shi sprer en enorm glede fra scenen, og minner oss egentlig litt om Les Savy Fav som spilte på en legendarisk konsert på Øya i 2006. Skiva deres har fått kanonanmeldelser i England med 9/10 i NME, samt 8/10 på Drowned in Sound. Snart vil nok også norsk presse opptage dette herlige og orginale bandet som ikke er redd for å eksperimentere.


Disse bråkebøttene The Mae Shi kommer fra utkanten av Los Angeles og gjennomførte sine første konserter for omtrent fem år siden. Sjøl har de forsøkt å forklare musikken som ”busted electronics, spazzier-than-fuck drums, crazy-ass boogie guitar, distorted caveman bass and throat-destroying vocals”. I bunnen av all musikk de lager ligger poppen, sjøl om den kanskje ikke er like lett å få fatt på for alle. Som de sier selv ”I think our records are basically pop records . . . we’re not hard to get or anything — I mean, you can bob your head to us, right?”. Bli ikke overrasket om du kommer over elementer av hiphop, funk og punk i deres herlige genremiks. Uansett er det uhøytidelig og catchy låter du støter på i møte med disse fem herrene. De skal visstnok ha spilt flere kjellere og garasjer enn de fleste av oss rekker å se i løpet av et liv. Nå kommer de til Middelalderparken for å skape liv, røre og ekte musikkentusiasme.

THE DODOS (US)
Det amerikanske bandet The Dodos ferske skive Visiter (Frenchkiss Records) er i bookingavdelingen til Øyas ører en av de sterkeste kandidatene til å bli årets albumoverraskelse. Den har allerede blitt skamrost i amerikansk musikkpresse. Duoen består av gitarist/vokalist Meric Long og den ivrige perkusjonisten Logan Kroeber som begge ønsket å lage psykedeliakrydret folk og pop. De hadde utspring i et soloprosjekt Long kalte Dodo Bird. I 2006 debuterte de med Beware Of The Maniacs og med oppfølgeren ser det ut som de skal få rekrutert en betydelig mengde nye entusiaster til sin fanskare. San Francisco-duoen kombinerer rå energi med smart låtskriving og en generell optimistisk tone i musikken. Med akustisk gitar, trommer og andre rytmeinstrumenter lager de magisk pop som bringer tankene til blomsterbarn, god amerikansk låtskrivertradisjon eller akustisk bålkos på medikamenter. Musikken blir aldri trøtt klimpring, da de ikke er redde for å pøse på med tempo, energi og spilleglede.

Øyas utsendte ble med bandets plateselskap for å se dem på en scene drevet av solcellepanel i Austin under SXSW tidligere i år. En god idé, hadde det ikke vært for at været var litt for dårlig til at strømmengden ble sterk nok for annlegget. Til tross for sviktende forhold klarte The Dodos å levere såpass at bookingavdelingen benyttet muligheten til å se dem en gang til på en noe mer stabil scene. Denne gangen ble vi overbevist om at vi måtte ha dette på programmet i august. Det var ikke bare vi som falt for disse to gutta. Både Pitchfork og NME endte opp med bandet på sin liste over heite anbefalinger etter årets SXSW.

Folk har trukket fram Animal Collective, Magnetic Fields, Elliott Smith, Sufjan Stevens og Yeasayer i forsøk på å nevne fine band som kan minne om The Dodos. Duoen har vært på veien med så ulike band som Les Savy Fav og Woven Hand. Vi har ingen problemer med å se at de passer inn perfekt begge steder. På Øyafestivalen vil du kunne oppleve en popduo litt utenom det vanlige, som leverer befriende halvsnåle og deilige melodier.