PRESSEMELDING FRA SKRAL FESTIVAL

Det er ikke uten et visst vemod vi har besluttet å legge ned Skral Festival. Etter å ha vokst fra en liten hagefest med et par hundre besøkende i 2003, har Skral med sine 13.000 besøkende i år blitt et av Grimstad Kommunes definitivt største kulturarrangement. Men nå er det altså slutt.

Den lille festivalen med det store hjertet har gjennom årenes løp bidratt til det kulturelle mangfoldet på Sørlandet, og vært med å bære frem lokale talenter til den nasjonale konsertscenen. Blant annet gjorde Lillesandsbandet Heroes and Zeros en av sine første festivalopptredener på Skral Festival i 2005, før de dro ut i den store verden og vant heder og ære både fra publikum og musikkbransje. Men også flere store internasjonale stjerner har de siste årene fått boltre seg på de Skrale scener. Vi kommer ikke utenom Brett Andersons sagnomsuste avslutningskonsert på Skral 07, med høydepunkter fra en lang fartstid i Suede. Også Sean Pauls utrolige to timer og tjue minutt lange konsert samme året vil nok bli husket av de fleste. Ei heller Karin Parks opptreden på Skral 05 vil gå i glemmeboken, da strømmen plutselig gikk under siste låt, og resten av konserten måtte gjennomføres akustisk i en sofa midt blant publikum. Men friskest i minne sitter nok likevel Madrugadas legendariske avslutning på årets festival, hvor de på dagen, ett år etter bandkollega Robert Burås bortgang, stod på Scenen på Plenen på Skral Festival, og leverte et fyrverkeri av en konsert som fikk selv de mest garvede rockerne til å fryse på ryggen. Ikke bare var denne konserten et ledd i avslutningen på en lang karriere for de resterende medlemmene i Madrugada, denne konserten var også slutten for Skral Festival. Et vakkert eventyr i Grimstads musikkhistorie er over.

Det heter at man skal gi seg mens man er på topp. Skral Festival var etter årets festival så definitivt på topp. Vi har hatt det beste programmet noensinne, de logistikkmessige utfordringene har gått bedre enn noen gang, antall solgte billetter har slått alle tidligere rekorder og tilbakemeldingene har vært utelukkende positive. Gjennom seks år med festival har flere hundre artister fra inn- og utland besøkt byen vår, over tusen frivillige har vært med å dra lasset, avisene har viet festivalen kilometervis med spalteplass og flere titalls millioner kroner har anslagsvis blitt lagt igjen i byens butikker.

Likevel har ikke regnestykket gått opp i opp for oss de siste årene. Og selv etter årets festival sitter vi igjen med et underskudd. Foruten noen svært engasjerte og verdifulle personer i det lokale næringslivet, har bidragslysten og viljen til å støtte festivalen økonomisk vært for dårlig, og vi har gang på gang måttet ta den økonomiske risikoen selv. Men også økt konkurranse og et stadig hardere artistmarked har vært utslagsgivende faktorer for at vi nå har besluttet å gi oss. Likevel er vår holdning at Grimstad som universitetsby, med et voksende studentmiljø og stadig økning av unge og nyetablerte familier, har alt å vinne på et mangfoldig kulturliv. Derfor håper vi at byen, en gang i fremtiden, nok en gang vil gi rom for en ny musikkfestival i Grimstad.

På tross av dette er vi ufattelig takknemmelige for alle som har trodd på oss til siste slutt, og som har bidratt til å realisere festivalen og gjøre musikken tilgjengelig for hele Grimstads befolkning. Takk til alle fantastiske mennesker som har trodd på oss, og ofret både tid og tålmodighet for å være med å lage den lille festivalen med det store hjertet.