De siste ukene har aktiviteten rundt ”The West-Memphis Three” vært pågående. Flere media har tatt opp den 15 år gamle saken. Ikke på grunn av selve saken, men måten flere vitale personer innenfor Norges musikkbransje har valgt å engasjere seg i det rettsaken for dømte Damien Echols tas opp på nytt. Har du sett filmdokumentaren ”Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills” vet du hva vi snakker om. For de utenforstående en kort innføring. Tre åtte år gamle gutter ble drept 6. mai 1993 på Robin Hood Hills, Arkansas, USA. Mordene var av bestialsk grad og lignet religiøse ritualer. Jesse Misskelley (17), Jason Baldwin (16) og Damien Echols(19), ble dømt for drapene. Disse tre er senere omtalt som ”The West-Memphis Three” (WM3). Echols ble dømt til døden, Miskelley og Baldwin til livstid i fengsel.

Det ble nylig vedtatt at Echols’ sak skulle få en ny runde i retten. Flere personer har fra begynnelsen av saken vært i den oppfatning at dommen er et justismord, og at de tiltalte er uskyldige. Som bevis for at de tiltalte var skyldige, ble det lagt frem bevis som at de tiltalte var tilhengere av Metallica og Black Sabbath, de gikk alltid kledd i svart og de tiltalte var i besittelse av Stephen King-noveller hvor referanser til svart magi og satanisme var understreket. Det var ingen fysiske bevis som knyttet de tiltalte til åstedet, eller de myrdede unge guttene.

Kjente personer fra musikk-Norge har valgt å donere penger til å betale for Echols’ advokat når saken skal opp for retten. Bl. a. Thomas Seltzer har lansert slagord som: ”Redd en rockevenn fra døden. Tøm bankkontoen, fyll karmakontoen.” Personer som Asbjørn Slettemark og Torgrim Øyre har også valgt å donere penger. Unge rocketilhengere fra Norge har fulgt saken nøye, og det var blitt vakt stor oppmerksomhet. Flere og flere har gitt sin støtte via Facebook og andre nettsider. De vil hjelpe denne ”rockebroren” fra å bli henrettet med giftsprøyte.

Musikknyheter.no har kommet i kontakt med Torgrim Øyre, musikkanmelder og Musikkansvarlig på utestedet Garage i Oslo, da han har god kunnskap til saken.

MN: Hvorfor tror du denne saken har blusset opp i så voldsom grad nå, 15 år etter?

TØ: Det har hele tiden vært stor aktivitet blant enkeltpersoner og diverse grupper for å kaste lys på saken. Men at trykket er større nå er det flere grunner til. Det er ikke så lenge til det er en ny høring for å få saken gjenopptatt, og etter at det i 2007 forelå nye DNA-analyser som praktisk talt fjernet de tiltalte fra åstedet i tillegg til å peke i andre retninger, har stadig flere blitt overbevist om de dømtes uskyld. Når kjente personer går i bresjen for saken, fører det også til mer oppmerksomhet rundt denne ganske bisarre saken. Pearl Jam har skrevet sanger om det, mens Natalie Maines fra Dixie Chicks i den siste tiden har holdt flere offentlige appeller. I tillegg har Internett og Youtube har vært viktig for å spre informasjon rundt saken. De prisbelønnede Paradise Lost-dokumentarene har også fått et oppsving de siste årene, fra å være kjente dokumentarfilmer til å vekke harme hos et bredt publikum.

MN: Hva er det som får norske rocketilhengere til å sette i gang en aksjon?

TØ: Rockere er vel empatiske mennesker som alle andre. Det som gjør at dette kanskje vekker ekstra sterke følelser hos musikere og rockere, som du sier, er at de fleste som driver med musikk og i sær rock og metall har på et eller annet tidspunkt blitt møtt av fordommer og mistro. De tiltalte var som kjent tilhengere av Metallica og var allerede utpekt som utskudd av nærmiljøet. Denne saken er et eksempel på hvor dramatiske og ikke minst makabre konsekvenser fordommer og rykter kan få.


MN: Tror du utfallet av saken ville vært det samme dersom det hadde hendt i 2009?

TØ: Det er vanskelig å si. Jeg er ingen professor i jus, og selv om det er 15 år siden dom i saken falt, er jo ikke 1994 steinalderen, noe som viser at vi fremdeles lever i en rar verden hvor de underligste tingene kan forekomme. Men med tilgangen til informasjon vi har i dag, ville mobiliseringen nok tatt mye kortere tid.

Ved samtale med ikke navngitte jurister blir det påpekt at den gigantiske omtalen saken fikk i media, kan ha medført til å dømme de tiltalte. Da de advokatene Musikknyheter.no snakket med ikke ville gå ut og kalle dommen feilaktig, setter de allikevel tvil til objektiviteten hos jurymedlemmene. Med det presset og styret rundt de tiltalte, ville enhver person ha vanskeligheter for ikke å bli påvirket av media. Man skal være veldig forsiktig med å trekke konklusjoner, men det er bra at saken blir tatt opp på nytt, uttaler en jurist Musikknyheter.no kom i kontakt med.

Takk til Torgrim Øyre.

PS! ”Paradise Lost 3” har vært i produksjon siden 2004. Rykter tilsier at filmen skal slippes i anledning gjenopptagelsen av Echols’ rettssak, men musikknyheter.no har ikke fått bekreftet dette.

Støttesiden for de dømte i saken
Følg den enorme mediadekningen via Youtube