Det er duket for nok et legendarisk møte i Telegrafbukta. Ray Davies, frontfiguren og hjernen fra The Kinks kommer til Tromsø og Buktafestivalen i sommer.

Ray Davies er mannen bak klassikere som "You Really Got Me", "All Day and All of the Night, "Lola" og "Waterloo Sunset". På Bukta vil vi få høre en blanding av Davis' solomateriale og The Kinks-låter. Med Ray Davies følger vi opp noe som har blitt en slags tradisjon på Bukta, nemlig å ha en artist som har vært premissleverandør innen rocken på scenen hvert år. Vi startet med Lemmy og Mötörhead i 2006, og fulgte deretter opp med Iggy & The Stooges og Patti Smith de neste to årene.

Har inspirert mange
Sammen med The Beatles og Rolling Stones, er The Kinks det britiske bandet som har betydd mest for rocken. Utallige er de band og artister som trekker fram Kinks som en av sine hovedinspirasjonskilder, og da snakker vi innen alt fra pop til garasjerock og hardrock ("You Really Got Me" er av mange regnet som den første hardrocklåten). Så godt som alle nyere britiske rockeband, fra Oasis og Blur til Babyshambles og Kaiser Chiefs (som vi også får se på Buktascenen i sommer) har referanser til 60-tallsheltene. Vi snakker altså om en artist og låtskriver som formelig oser kvalitet og kredibilitet.

Skuddrama utløste kreativitet
The Kinks ga ut plater og turnerte helt fram til midten av 90-tallet før de ble oppløst. Ray Davies ga så ut en soloskive på slutten av 90-tallet, før han trakk seg tilbake fra musikkscenen og bosatte seg i New Orleans, hvor han i 2004 ble skutt - etter å ha jaget en veskenapper. Han har selv fortalt at denne episoden trigget kreativiteten, og inspirerte han til å ta opp platekarrieren igjen. Han har etter det gitt ut to soloalbum, senest "Working Man's Café" fra 2007.

Fra Glastonbury til Bukta
Ray Davies er nå i midten av 60-årene, men holder seg uforskammet godt. Han headlinet Notodden Bluesfestival i 2008, og det ble rapportert om en høyst vital og meget potent artist med masse sjarm og showmanship på lager, og en rekke Kinks-hits i settet, så publikum har en stor konsertopplevelse i vente i Tromsø! Ray Davies spiller også på den engelske gigantfestivalen Glastonbury i sommer, men konserten i Tromsø er så langt den eneste bekreftede datoen i Skandinavia.

Se det sterke programmet her