3. november åpner den 16. Oslo World Music Festival. I syv dager på elleve scener står artister fra hele verden i Oslo. Festivalen er blitt en årlig tradisjon for musikkelskere som søker utenfor hitlisteløypa. Få med deg nye navn og gå ikke glipp av legendene som gjør et sjeldent besøk i Norge.

Her er noen anbefalinger:

Staff Benda Bilili 4.november, Rockefeller:

Staff Benda Bilili kommer fra gata i det krigsherjede Kongos hovedstad Kinshasa. De blander fengende klassiske kongolesiske rumbagrooves med gode gamle rhytm and blues, reggae, funk, cubansk mambo og James Brown. Det er ikke bare instrumentene de lager selv - av blikk, plast og stål - Staff Benda Bilili cruiser rundt på staffmobiles som rett og slett er hjemmesnekra Harly Davidson-lookalike trehjulsrullestoler - med og uten motor.
Tony Allen 6. november Parkteatret:

Tony Allen er en av Afrikas fremste trommeslagere, noen hevder at han kanskje er den største trommeslageren som noensinne har levd. Han begynte å spille i Fela Kutis band, Africa 70´ på slutten av 60-tallet og sammen utviklet de en helt egen sound - en groovy blanding av jazz, afrikanske rytmer, funk og soul som har dominert afrikansk musikk siden og hatt enorm innflytelse verden over. I 2006 ble Allen med Damon Albarn, Paul Simonon, og Simon Tong som trommis i superbandet The Good, the Bad and the Queen.
BLK JKS 7.november, Blå:

BLK JKS (Black Jacks) var et av bandene som alle snakket om på gigantbransjefestivalen South by South West i Texas i år. Mange av de strengeste og viktigste musikkjournalistene i verden har latt seg overbevise av EPen deres.

Det høres ut som britisk neseblodrock med hurtige temposkift og bluesy gitarlinjer. Men det er også ekko av sørafrikansk pop, township blues, punk, jazz, ska og dub reggae fra Jamaica. Og spillejobbene står i kø - BLK JKS har spilt med blant annet Santigold, Femi Kuti, Spearhead og Vieux Farka Touré før de kommer til Oslo.
Tinariwen 7.november, Cosmopolite:

Tinariwen har klart kunststykket å få innpass dypt inn i de hippeste rockekretser. Gruppa gjorde braksuksess i 2007 med det kritikerroste albumet ”Aman Iman”, Robert Plant og Santana har lagt sin elsk på dem og de har varmet opp for Rolling Stones i Dublin.

Bandet fant hverandre i en geriljaleir i Sahara for 25 år siden og trivdes antagelig bedre med instrumenter enn våpen i hendene, for de har spilt sammen siden. Musikken deres er en groovy blanding av folkemusikk fra den vestafrikanske ørkenen og den råeste, mest innbitte rhythm ´n and blues.Oslo World Music Festival