Trine Sollie i NRK har laget en radiodokumentar om den legendariske baren Last Train i Oslo.

Etter å ha tilbrakt mange år både foran og bak bardisken i universitetsgata innså jeg at i en ”voksenverden” er stedet i en særegen klasse for deg. Jeg forelsket meg rett og slett i den innrøyka, lettere urinstankende bula som i huser voksne folk med en ubetinget kjærlighet til rock og hverandre. Da nyforelskelsen hadde lagt seg innså jeg at Last Train har en helt spesiell posisjon i en liten gruppe menneskers liv. Den posisjonen stilte jeg meg en smule skeptisk til og ble godt over gjennomsnittlig nysgjerrig på. Hva gjør at bartenderne på Last Train jobber på femtende året, hvorfor slutter de aldri? Går det an å leve et fullverdig liv på bar? Hva er det med Last Train som gjør at en gruppe voksne mennesker aldri forlater det? Hvorfor går de ikke hjem til sine bestevenner, men møter de kun over en pils og en fernet på Last Train? Går det an å bygge et ordentlig vennskap på denne måten?

Med disse spørsmålene på blokka og Norges mest eksklusive redaksjon (Radiodokumentaren NRKP2) i ryggen startet jeg vinteren 2008 opptakene til det som nå er blitt Last Train, en radiodokumentar om vennskap, rock og pils.

Last Train har under mottoet no music request, har vært fylt med kompromissløs rock 365 dager i året siden 24. November 1984. Som konsertscene har Last Train hatt stor betydning for norsk rocks historie og utvikling. Turboneger, Gluecifer, King Midas, WE, Kåre and the Cavemen, alle har de spilt på Last Train, mange av landets største rockeband startet sin karriere her. Stedet har også vært en viktig møteplass for den skandinaviske rockscenen, med band som bla The Nomads og Hellacopters. Men Last Train er så mye mer enn et, litt bortgjemt, vannhull med rock på anlegget. For mange er Last Train like viktig som det bestevennen din på barneskolen var. Det store myke fanget å krype opp i når behovet for trygghet og en god samtale er som størst. Last Train fyller mange viktige roller i en liten gruppe menneskers liv, og det er alle disse rollene dokumentaren i all hovedsak handler om.

2007 var et tøft år for både stamkunder og ansatte på Last Train. Med få måneders mellomrom mistet stedet to av sine nærmeste. Hva skjer med et så lite miljø når to av de nærmeste velger å ta farvel på denne måten? Kunne det vært unngått om vennskapet var på andre premisser?

Last Train holder åpen 365 dager i året og høydepunktet er utvilsomt romsjulsuken. Vi blir med stedets mest sentrale personer i juleforberedelsene og får et skremmende ærlig innblikk i hvordan det er å leve livet sitt på bar. Denne dokumentaren zoomer inn på enkeltmenneskene i et tilsynelatende overfladisk og hardt mijø, men bak det mørke rocke-ytre skjuler det seg myke menn fulle av kjærlighet til stedet og hverandre.

Blant de medvirkende i dokumentaren:

Martin Dynna, Frode Halsen, Ando Woltman, Pål Erik Gulliksrud, Lene Wikander.

Hør dokumentaren