Øyafestivalen, som tidligere har blitt tildelt prisen for Europas mest miljøvennlige festival, fortsetter å sanke inn miljøutmerkelser.

Festivalens seneste tiltak er å bytte ut dieselaggregat med faststrøm, og dermed redusere energiforbruket med 80 prosent, noe som ga Oslo-festivalen rosende ord som ”outstanding”, samt prisen The Greener Festival Award.
Dermed er Øyafestivalen i eksklusivt selskap med blant andre Glastonbury.

Øya har tidligere gjennomført miljøtiltak som gjenvinning av avfall, panteordninger og økologisk mat. I 2008 sendte de dessuten sjåførene sine på økokjøringskurs, noe som resulterte i kutt av drivstoff på hele 48 prosent. Ved å øke fokus på gjenbruk har også Øyafestivalen redusert avfallsmengdene med hele 5,4 tonn. I 2009 var avfallsmengden på 41,8 tonn, men i år ble mengden redusert til 36,4 tonn.
– Store arrangement genererer mye søppel, og vi setter nye mål hvert år om at avfallsmengdene skal fortsette å synke, sier Øyas miljøsjef Linnéa Svensson.

At festivalen er miljøansvarlig utad, kommer også fram i publikumsundersøkelsen for 2010, der ni av ti ser på Øyafestivalen som en miljøbevisst festival.
Det er også Øyafestivalens besøkende: hele sju av ti velger kollektiv transport, viser publikumsundersøkelsen for 2010.

– Vi vil gjennom praktiske eksempler vise at det ganske enkelt kan la seg gjøre å forbruke og leve miljøansvarlig – enten om man er privatperson, en virksomhet eller en kulturarrangør. Vi håper at vårt arbeid kan inspirere flere til å ta i et tak, sier Svensson til festivalens hjemmeside.