The Jayhawks var antagelig 90-tallets aller beste band på å krysse deilig kraftpop med sterk americana. Gjennom skiver som Hollywood Town Hall (1992) og Tomorrow The Green Grass (1995) vant de mange kresne gitarpophjerter og var store kritikerfavoritter. Nå er den klassiske besetningen fra midten av 90-tallet tilbake og i august spiller de i Middelalderparken under Øyafestivalen. Det betyr at du kan få oppleve alle de gamle godlåtene med et band som igjen inneholder både Gary Louris og Mark Olson. Sistnevnte forlot bandet etter Tomorrow The Green Grass, og mange fans har drømt seg tilbake til tiden hvor disse to sterke låtskriverne arbeida og skrev sammen.

For kort tid siden gjenopptok de kontakten og til sommeren kommer de til Oslo som The Jayhawks. For tiden jobber Olson og Louris med et album som skal ta opp tråden etter Tomorrow The Green Grass.
Bandet ble danna av Olson allerede på midten av 80-tallet i Minneapolis og Louris ble kjapt medlem etter å ha overvært The Jayhawks sin første konsert. Et av deres tidlige album kom ut på labelen TwinTone, som er mest kjent for å huse deres Minneapolis-kolleger The Replacements. Det var først når de fikk kontrakt med Def American, ved hjelp av produsent George Drakoulias (Screaming Trees, Black Crowes, Primal Scream og Madrugada), at de nådde et større publikum. Bandet var på topp akkurat når det var vekket en ny interesse for americana. Deres beste skiver låter like flott i dag. Om du trenger en introduksjon, anbefaler vi deg å starte med The Jayhawks Anthology, som kom i 2009.