picture
Foto: Sitan Kaspersen, Musikknyheter.no

1. Kvelertak - Kvelertak
At de mjød-elskende rogalendingene er de som får vår mest prima statuett er ingen stor overraskelse. På mange måter var Kvelertak et nødvendig tilskudd i norsk musikkflora etter Turbonegro gikk av med døden. Både folket og kritikerne trengte igjen noen til å servere dem klassiske rockeriff smurt inn i en hard, unik og særnorsk smørje. En del har våget å kalle det "tidenes norske rockedebut", inkludert Turbonegros pensjonerte matros, Thomas Seltzer. Selv gikk vi for 10/10 karakterpoeng og er dermed åpenbart nok ikke nevneverdig uenige med det (og resten av landets musikkelskere forøvrig).

Vi tok en kjapp prat med vokalist Erlend for å gratulere med førsteplassen.

Gratulerer med årets beste norske album, hva føler du nå?
- Takk! Eg føle meg mett og trøtt, då eg akkurat har spist frokost. Neida, det er stas det, kjekt at folk ikkje har glemt ut platå etter et halvt år!

Dere har opplevd en massiv hyllest både for debutalbumet og for livejobbene det siste året, hvordan har det vært å bli rockestjerner på så kort tid?
- Veldig travelt, det har gått slag i slag siden me slapp albumet, me har blant annet gjort to europaturneer og en norgesturnè, itillegg til en del festivaler o.l. Me tar oss ikkje akkurat tid til å lukte på blomstene. Digg det.

Hva mener du er årets norske plate og låt?
- Burzum - Belus , og låten "Glemselens Elv". Nydelig sove-svart-metall.

Hvilke norske artister tror du vil slå an i 2011?
- Eg vett ikkje, sikkert dei som slo an i 2009 siden dei skal gi ut nye plater og sånt? Muligens "Telemarks-bølgen".

Alle de tidligere vinnerne av Musikknyheter sin "beste norske album"-kåring har også vunnet Spellemannpris noen måneder senere. Tror du at Kvelertak opprettholder tradisjonen og hva ville det evt. bety for bandet tror du?
- Det tør eg ikkje å svare på, men tror ikkje det vil bety så masse for bandet utenom at me får ein fin brevpresse og enda ein anledning til å drikke oss dritings!

Les anmeldelsen2. Susanne Sundfør - The Brothel
Mange vil nok påstå at denne artisten, dernest kvinnen, fra Haugesund sitter på en av landets aller mest fantastiske sangstemmer. For all del. Hun er likevel så mye mer. For sjokkmomentet var stort da man satt seg ned med plata denne plata for første gang i vår. Her var bekmørk orgelpop blandet med synther, jazz-elementer og orkesterarrangementer av episke proporsjoner. Ikke bare en av årets beste plater, men, mye takket være produsent og Jaga Jazzist-hertug Lars Horntveth, et av de desidert mest vågale og spennende stykkene norsk musikk på lenge.

Les anmeldelsen3. Röyksopp - Senior
Også i fjor ga kongerikets mest fantastiske electroduo ut et fantastisk album. Men der Junior fra i fjor var en samling ekstremt godt utførte og utadvendte låter hovedsaklig ment for dansegølvet er oppfølgeren det ganske motsatte ytterpunktet i Röyksopps lydbilde - og ifølge tromsøværingene selv - inspirert av pensjonister. Senior er en håndfull lavmælte, mørke electronicalåter som virkelig gir en følelsen av å gli gjennom verdensrommet, ikke ulikt hva debuten tidvis kunne by på. Et lite mesterverk kan man nesten si. Ble i det hele tatt noen overrasket over hvor bra dette ble?

Les anmeldelsen4. Kollwitz - Like Iron I Rust
Årets beste Bodø-plate uansett sjanger er signert metallhodene i Kollwitz, som med sin svevende og stemningsfulle post-metal fikk Musikknyheter.no sin anmelder til å måpe av begeistring og juble av glede da debutalbumet Like Iron I Rust kom ut i mars, og var ikke snauere enn å gi plata full pott, 10/10. Full pott fikk forresten også Cold Mailman, som flere av medlemmene spiller i. Med andre ord nok et flott år for musikkmiljøet i Bodø. Åtte låter og 62 minutter er fasiten, et storslagent og vakkert album som er vel fortjent årets fjerde beste norske utgivelse i 2010.

Les anmeldelsen5. Youth Pictures of Florence Henderson – s/t
Youth Pictures of Florence Henderson ble kanskje forbigått i mengden av store kommersielle plateutgivelsene i år, men skapte allikevel blest rundt nytenkning innen fysisk cd-salg da de i mars ga ut sitt selvtitulerte andrealbum, to disker innpakket i en 32-siders bok i A5-format i fire forskjellige farger. Musikknyheter.no ga albumet 8/10, men postrockerne fikk vel så mye, om ikke mer skryt ute i Europa. Etter en fantastisk konsert på Øyafestivalen kronet bandet året med en to ukers Europaturné, hvor de blant annet i Nederland delte scene med det canadiske bandet Wintersleep.

Les anmeldelsen6. Casiokids - Topp steming på lokal bar
Bergenserne skaper topp stemning med sin andre plate, som er fullstappet med lekne miks av indie og electropop, i tillegg til housemusikkens dansbarhet, og afrobeatens bestemte rytmer og humør.
Barnemusikk for hipstere er en halvgrei beskrivelse av Casiokids. Ikke at det er ekstremt sært i god, gammal hipsterforstand, for dette er rimelig enkle saker å elske, men det er åpenbart at det er hentet en del inspirasjon fra The Flaming Lips absurditeter - ikke minst deres liveaspekt der farger, ballonger og ekstrem barnlig moro står i høysetet. For det samme gjelder for Casiokids. Selvsagt følger gamle casio-keyboards, apekostymer og et naivt barnesinns tekstunivers. Alt dette vet vi godt fra singlene som denne plata består av, men for en samling av singler! Legg til en bonusplate med flotte remixer, så er alt slik det skal være.

Les anmeldelsen7. Shining – Blackjazz
Det sjangerutfordrende bandet Shining imponerer igjen på sin femte plate Blackjazz, der tittelen på platen gir riktige indikasjoner på hva man får servert. Det er mørkt, frenetisk og fantastisk! Akkurat nå er det få band som er mer intense og agressive enn Shining, og da er det rart å tenke at det hele startet som et relativt typisk jazzband for ca. 10 år siden. Selvsagt er jazzen fortsatt der, dette er tross alt jazzmusikere det er snakk om, med sinnsyk rytmikk og saxofon. Metallens mørke, ekstremt raske og schizofrene vesen blandet med jazz. Bandet er heldigvis ikke de eneste som mener de har skapt en ny sjanger, for det har Jørgen Munkeby og venner virkelig klart. En grensesprengende og helt sinnsyk skive som låter som soundtracket til en gammel sinnsykeanstalt der lobotomi, kannibalisme og lærstropper står i høysetet.

Les anmeldelsen8. Kråkesølv – Bomtur Til Jorda
Mye skal vel til for å toppe debutalbumet til Kråkesølv, Trådnøsting, som kun ble slått av John Olav Nilsen & Gjengen i kampen om beste norske album i 2009. Men ingen skal kunne beskylde bodøbandet for å ha ligget på latsiden i 2010 heller. For sjeldent har vel et noe norsk band gitt ut en så god andreplate så kort tid etter debutplata som Kråkesølv har gjort. Bomtur Til Jorda er både røffere og tøffere enn debuten, uttrykket er råere og produksjonen hakket vassere. Kanskje mye takket være Øystein Greni og hans Grand Sport Studio. Musikknyheter.no sin anmelder mente det ikke holdt til mer enn 7/10 på skalaen, allikevel ble det konkludert med at ”bandet fortsatt er blant de største håpene for norsk rocks fremtid”.

Les anmeldelsen9. Pow Pow - Last Days On Earth
Med sitt andre album beveger instrumentalbandet Pow Pow seg bort fra post-rocken som dominerte Las Palmas fra 2007, til fordel for synthpop . Bandet har riktignok forandret sound ganske drastisk siden forrige plate, men det er minst like gjennomført, minst like musikalsk og minst like fengende, det er bare blitt veldig veldig dansbart i tillegg. Albumet er produsert av Pow Pow i samarbeid med Audun Borrmann og Knut Sævik, deretter mastret på The Exchange i London (Daft Punk, Röyksopp, Air).

Les anmeldelsen10. Death By Unga Bunga - Juvenile Jungle
Østfoldbandet imponerte stort under årets by:Larm med sin primale rock n’ roll, og de har klart å overføre sin enorme energi fra scene til plate. Det gjør det til helt umulig å sitte stille når de leverer sin 60-talls inspirerte rock, og platen ble belønnet med 8/10 her på Musikknyheter.no. - Befriende og energisk rock fra unge mossinger.

Les anmeldelsen(Listen er stemt frem av musikknyheter.no sine skribenter)

Tidligere vinnere:

2006: 120 Days - 120 Days
2007: Superfamily - Warszawa
2008: Lukestar - Lake Toba
2009: John Olav Nilsen & Gjengen - For Sant Til Å Være Godt


Hva er dine norske favoritter fra 2010?


Hør albumene på Spotify

Hør topp 10 i WiMP