I sommer kan du få med deg en svært så eksklusiv gjenforening på Øyafestivalen. For første gang på fem år står det trønderske pønkrockbandet Wannskrækk på en scene når de spiller på Øyafestivalen i august. Dette er det legendariske bandet, som ved midten av 80-tallet ble omskapt til Dum Dum Boys. Øya-konserten er den første av kun to konserter i sommer, med Pstereo i Trondheim som nummer to.

WANNSKRÆKK
Det er ikke så mange som kan fortelle barna sine at de så Wannskrækk live, sånn i hine hårde dage, den gang ting gikk veldig fort for seg, og ingen tenkte at noe noengang kom til å vare særlig mye lenger enn til søndag ettermiddag omtrent.

Og det hadde man stort sett rett i – det var faktisk mye av sjarmen. Men i et mylder av band som med svært varierende hell forsøkte å låte som Wire eller Swell Maps, dukket altså disse ytterst sjarmerende guttebarna opp, så unge at voksne karer på 20 ikke kunne unngå å dra – litt nedlatende – på smilebåndet. Det kunne liksom ikke bli søtere – de kom jo ikke inn på kino engang.

Wannskrækk brukte omtrent 30 sekunder på å sette skapet på plass. En håndfull opptredener senere var det ingen som ville spille etter dem lenger. Og sånn har det vært i 30 år nå. Men den gangen var sånt noe helt fremmed – og helt nytt. Wannskrækk manifesterte nesten umiddelbart en karismatisk selvtillit, fulgt av et helt uhørt ambisjonsnivå, og deretter alle de kvaliteter som må til for å faktisk realisere denslags. Alt dette var fullstendig fremmed på den tiden, og over de neste tiårene skulle det vise seg at norsk rock aldri kunne bli som før.

Wannskrækk fant seg selv i et flyktig, gyllent øyeblikk der alt var lov og alle spilte i band. De ble det beste bandet i byen, og her og der gjorde de det mulig å tenke at du så det beste bandet i verden. Og den tanken var umulig å tenke før disse øyeblikkene.

Nå får du også sjansen til å se Wannskrækk. Ikke lenger de samme falne englebarna som for 30 år siden. Kanskje ikke verdens beste band, dersom vi skal være helt på den nøkterne siden.

Men fortsatt det siste bandet i verden du vil følge på scenen.

Øyafestivalens bookingsjef er svært fornøyd med å få på plass Wannskrækk:
- Vi hadde faktisk dette bandet på ønskelista allerede til den første Øyafestivalen i 1999, men det tok altså noen år før vi klarte det.