år Patti Smith and Her Band kommer til Norwegian Wood, er det ikke bare punkrockens hoffpoet som inntar Frognerbadet, det er et av rockens store ikoner og foregangsmennesker, - poetisk, musikalsk, såvel som politisk og sosialt.

Ambisiøs, utfordrende og tidvis eksentrisk, Patti Smith er den største rockepoeten på denne siden av Bob Dylan. Helt siden hun platedebuterte med ”Horses” i 1974, har Patti Smith stått rakrygget, skamløst intellektuell og kreativt kompromissløs. Hun har alltid fulgt sin egen muse, uansett hvor det har tatt henne musikalsk og lyrisk.

Renskåret, hard og androgyn, Patti Smith har aldri gjort kjønn til noe tema. Hele hennes karriere er bygget på artistisk kraft og integritet, og ikke på det å være kvinne. Patti Smith har helt enkelt skapt sin helt unike posisjon i kraft av å spille på de samme premissene som sine mannlige forbilder og samtidige. For henne har det aldri vært noe alternativ.
Egenhendig slettet Patti Smith alle forestillinger om hva en kvinne i rocken skulle gjøre, - samtidig satte hun ny standard for hvordan en rockeartist, uansett kjønn, kunne uttrykke seg.

Så da det store gjennombruddet kom i 1978 med albumet ”Easter” og singelhiten ”Because the Night” (skrevet av Bruce Springsteen og Patti Smith) var det ikke en artist som hadde solgt seg til massene. Smith hadde helt enkelt lært seg å bruke sine helt spesielle poetiske gaver innenfor det formatet et rockealbum gir.

Det er umulig å skille plateartisten fra konsertartisten Patti Smith; hvorvidt albumutgivelsene er en fortsettelse på konsertene, eller om konsertene er en videreførelse av platene. Alt hva Patti Smith gjør griper i hverandre og blir en del av en større enhet, hvor hvert uttrykk forlenger og utdyper det forrige. Men hennes posisjon som konsertbegavelse er helt unik. Patti Smiths enestående tilstedeværelse på scenen har vært normgivende for alle kvinnelige artister som har kommet etter henne.

37 år og 10 album har passert siden Patti Smith platedebuterte, og hun viser ennå ingen tegn til rust eller resignasjon. På et stadium i karrieren hvor de fleste av hennes samtidige pliktskyldigst gir ut et lunkent album for å rettferdiggjøre en turné i ny og ne, er Patti Smith fortsatt ”der ute” og brenner for kunsten, poesien, musikken og medmennesket.
Hun fortsetter å gi ut plater som dirrer av nerve og innlevelse, og gir konserter som hensetter og merker mennesker for livet. Kunsten å uttrykke seg er Patti Smiths kall her i livet, og hun fortsetter å gjøre det med en slik integritet og intensitet at verden aldri slutter å lytte og fascineres.
Som hennes gode venn Michael Stipe (R.E.M.) en gang sa, ”Patti Smith har en slik indre kraft, slik et nådeløs oppriktighet og sin viljes enorme mot, at jeg fra tid til annen kan forledes til å tro at hun alene kunne holde denne jorden oppe”.

10. juni står Patti Smith og hennes band på scenen i Frognerbadet, Oslo. Med seg på scenen vil hun ha originalmedlemene fra legendariske Patti Smith Group, Lenny Kaye (gitar) og Jay Dee Daugherty (trommer), pluss Tony Shanahan (bass) og Jack Petruzzelli (gitar). Det kommer til å bli en kveld fylt med magi og kraft, og ikke minst, tidløs rock’n’roll.