Det måtte tåregass og ridende politi til for å stagge folkemassene da Death From Above 1979 gjorde comeback i mars. Når elektro-punk-duoen etter fem års fravær gjester Norge for sannsynligvis siste gang, er det Pstereo i Trondheim som har skandinavisk eksklusivitet. Santigold har i det siste figurert høyt på hitlistene, og snart er det klart for et etterlengtet andrealbum fra ”den nye M.I.A”, ett av totusentallets aller mest hypa navn. Et knallsterkt program fullføres med søte Norma Sass og Natt&Dags nye trondheimsfavoritt Bad Spit.

– Dette er tidenes Pstereo-program, konkluderer en strålende fornøyd bookingsjef Kim Aasli. The Roots, Håkan Hellström, Lissie, Wannskrækk-gjenforening, Jamie Woon og Best Coast er noen av navnene trondheimsfestivalen allerede kan friste med, og når plakaten nå toppes med to artister som lenge har vært dypt savnet i rampelyset, aner femårsjubilanten nye høyder på årets festival, som arrangeres 19. og 20. august.

– Vi har aldri solgt så mye billetter på dette tidspunktet som i år, og med dette slippet blir nok ikke etterspørselen mindre, spår Aasli.

”Förmodligen den bästa rockskiva jag hört sedan, ja jag vet faktiskt inte när.” sa Patrik Hamberg fra dagensskiva.com om Death From Above 1979s monsteralbum ”You’re A Woman, I Am A Machine” fra 2005. Den kanadiske duoen smalt gjennom med sin fascinerende blanding av hardrock/punk og elektroniske rytmer, og fikk betegnelsen ”best new music” i Pitchfork, 10/10 i Drowned in Sound og 5/6 i norske Dagbladet. Så valgte DFA1979 plutselig, meget overraskende, å legge på røret, og den ene delen av bandet ble til Mastercraft.
På South By Southwest-festivalen i Texas i mars gjorde DFA imidlertid et ekstremt etterlengtet comeback, og tusenvis av sultne fans gjorde alt for å komme inn i et allerede overfylt lokale – ridende opprørspoliti måtte ut i gatene og stagge fansen med pepperspray! Og allerede en måned seinere var bandet tilbake på hovedscenen til Coachella-festivalen. Ganske unikt for et band
– Vi har fått skandinavisk eksklusivitet på bandet, og dette blir trolig siste mulighet til å se bandet i Norge. Svartebørsbillettene til London i forrige uke lå på nærmere to tusen kroner. Ingen har råd til å gå glipp av Death From Above 1979 på Pstereo, utbasunerer Kim Aasli.

Og så – en skikkelig hipsterdrøm av en booking. Santogold ble raskt en av verdens mest attraktive låtskrivere, musikere og produsenter etter hun slo gjennom midt på totusentallet, og samarbeidet med blant annet Jay-Z, Kanye West, Timbaland og Lily Allen. Som artist fikk hun et massivt gjennombrudd med sin selvtitulerte debutplate i 2008, og ble knallhardt hypet av kred- og hipsterverdenen. Låter som ”Creator” (Budweiser) og ”You’ll Find A Way” var i tillegg blant årets største radiohits.

De siste årene har det vært stillere fra Philly-jenta – med unntak av et famøst søksmål fra en d-filmskaper som førte til navnebyttet til Santigold – men i det siste har hun returnert til rampelyset og har bla gjestevokal på Beastie Boys-låta ”Don’t Play No Game That I Can Win” og låta ”Go” sammen med Karen O fra The Yeah Yeah Yeahs. Nytt album er i vente i løpet av året, og i august headliner hun Pstereo.

Sukkersøt jentepop og lokal americana-rap
Norma Sass slapp sitt etterlengtede førstealbum ”Hunting For Treasures” i januar, og har for lengst blitt kjent som Norges søteste jentepopband. Mange vil også huske den deilige konserten jentene leverte på pikniken på den første Pstereo-festivalen på Marinen i 2008, og festivalen imøteser et populært gjenhør.

Helt til slutt ønsker Pstereo trondheimsrapperen Bad Spit velkommen, som blant annet fikk toppkarakter i Natt & Dag nylig for sitt debutalbum ”Arkana”. Bad Spit blander americanasamples med en skarp hiphop-penn, og bekrefter et allerede hiphop-sterkt Pstereo-program.