I år har medlemmer fra mylittlepony, The Little Hands of Asphalt, Monzano og Einar Stray slått seg sammen til det som kanskje er Norges første fulltids-juleband: Sunturns. Plata "Christmas" er, som navnet tilsier, en helstøpt juleplate fra et helstøpt juleband. I hele sommer og høst har gutta spist pepperkaker og drukket rødvinsgløgg i Six Feet Over Studios på Tøyen for å forsøke å fange den sagnomsuste "julestemninga". De har kommet fram til at det er en mangfoldig stemning, noe plata også bærer preg av:

– Det er fint med sånn glad-melankolsk nostalgi, "It's Snowing On My Piano" og så videre, sier Ola Innset, vokalist og låtskriver i mylittlepony, og mannen bak mange av låtene på plata.

– Men det finnes mange andre aspekter med jula også. Den kan være både veldig lykkelig og usedvanlig trist, for ikke å nevne flat og meningsløs, sier han.

Einar Stray, som debuterte i vinter med albumet "Chiaroscuro" har i tillegg til flere vokalbidrag også traktert pianoet på plata. Han er enig i at "julestemning" kan være så mangt, og at Sunturns' "Christmas" gjenspeiler dette:

– Jeg tror at plata tar livet av en del juleklisjéer, og viderefører noen andre. Akkurat sånn som det bør være.

– Noen låter har julebjeller i gjennom hele, mens andre hverken har bjeller, klokkespill eller andre juleeffekter i det hele tatt, skyter produsent Sjur Lyseid inn. I tillegg til å produsere plata er Lyseid også medlem av bandet, og har skrevet flere av låtene.

I tillegg til nyskrevet materiale har plata også nyinnspillinger av tidligere julelåter fra både The Little Hands of Asphalt og mylittlepony, samt covere av Low's "Just Like Christmas" og Swearing At Motorists' "Losing Mine", to av bandets favorittlåter om jula, skrevet i nyere tid.

Simen Herning, som kombinerer rollen som gitarist i Sunturns med rollen som framtidsretta næringslivsleder i Spoon Train tror at plata vil bli en stor salgssuksess:

– Folk kjøper jo ikke så mye plater lenger, siden de bare kan laste dem ned. Men akkurat i jula er jo alle pokka nødt til å kjøpe en eller annen ting til noen de er "glad i", pakke den inn i glorete papir og legge den under et tre. Dette tenkte vi at vi kunne forsøke å kapitalisere på. Vi har analysert markedet i mange år, og alle våre grafer viser at jula er en tid for
folk kjøper mye greier. Den kaka vil vi gjerne ha en n bit av. Plata er trykket i høykvalitets Compact Disc-format, og kan derfor med hell plukkes fram jul etter jul, sier han.

Sunturns - Christmas by spoontrain

Skiva kommer 25. november, og her er bekreftede turnedatoer:

3. desember: Kvarteret, Bergen
6. desember: 12 bar club, London
8. desember: Blæst, Trondheim
10. desember: Tivoli Amfi, Moss
17. desember: Parkteatret, Oslo (med Enerhaugen Agnospel Choir)