Musikknyheter.no har også i år spurt personer som jobber med musikk til daglig om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, bloggere, festival- og konsertbookere og representanter fra platebutikker har stemt frem Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale som de tre mest spennende norske debutantene i år.

picture

1. MIKHAEL PASKALEV

Selv med sin lett hørbare interesse for country og indierock, er det først og fremst en veldig god teft for de fengende melodiene som har gjort Mikhael Paskalev til en av landets mest fremtredende artister. Nå er 24-åringen manges favoritt til å vinne årets Urørt-finale, og singelen I Spy har du sikkert allerede hørt på P3. Vi snakker Paul Simonsk-klang, mengder med sjarm og særdeles sommerlige vibber. Passende nok har han blitt booket til både Slottsfjell og Øyafestivalen, og vi regner ikke med det vil bli noen mangel på spillejobber med det første.

Mikhael Paskalev - I Spy by Joe Wills [Producer]


picture

2. YOUNG DREAMS

Musikknyheters skribenter kåret Bergenkollektivets låt Young Dreams til fjorårets syvende beste låt. Tallet syv strekker ikke engang til på medlemmer i bandet, som består av musikere fra blant annet The Megaphonic Thrift og Casiokids. Orkesterets musikk kan beskrives som et møte mellom Beach Boys og tropicália. Denne sjangercocktailen skal komme i albumform i løpet av året på plateselskapet Modular Recordings. For å feire kontrakt la selskapet ut hitten til gratis nedlastning. Vi garanterer at det ikke er siste gang du hører den her:

Young Dreams - Young Dreams by modularpeople


picture

3. LINNEA DALE

Linnea Dale fra Tinn er kanskje mest kjent fra sin opptreden i Idol 2007, sin uoffisielle deltakelse i et band fra Drammen med et horribelt navn og for å gå uten bh på Fam Irvoll-visning. Neida, nå skal tyveåringen stå på egne ben og gi ut sin første fullengder under eget navn. Ikke nok med at hun har signert på Warner Music, men hun skal også samarbeide med Øystein Greni. Greni har tydeligvis blitt glad i unge lovende musikere, da han hjalp Nordlandsguttene i Kråkesølv til Spellemann-pris. For å varme opp til sin kommende utgivelse gjestet hun Elvira Nikolaisens «Lighthouse». Førstesingelen skal komme ut i vår.


picture

4. LIDOLIDO

LidoLido, eller Peder Losnegård, den unge gutten fra Haugesund som så vidt er ferdig med skolen, har allerede klart å markere seg som en solid Hiphop artist i Norge. Med tilslag fra Madcon og Timbuktu i debutplaten som det jobbes med for øyeblikket. I sin remix «Fake ID (Kidz In The Club)» får han følge av selveste Little Steven fra Bruce Springsteens E-street band. Hans scenetekke og selvtillit har 19-åringen vist ved flere anledninger; Øyafestivalen, By:Larm og VG-lista, samtidig som det suksessrike produsentteamet Stargate har lagt sin elsk på unggutten. Med alt dette under beltet har LidoLido alle forutsetningene for å kunne kalle 2012 for sitt store gjennombruddsår!
picture

5. ANJA ELENA VIKEN

20-åringen fra Bergen får en til å spørre seg om det er noe med drikkevannet i den byen der. Med en eneste låt, “Gatekredibilitet” klarte hun å vekke oppmerksomheten til MADE management som har de fleste store bergenske artistene sine i stallen, og har tatt henne under vingene sine. Senere slapp hun “Klæssar deg ned” som ytterligere markerte hennes talent og som har florert utenfor offentligheten blant bergensere og i det bergenske bybildet. Hennes tekster baserer seg rundt nettopp dette og man trekker umiddelbart paralleller til John Olav Nilsens tekstunivers. Melodien er drevet av et forrykende tempo som beveger seg inni en hybrid av pop, punk og rock som nedtones av hennes behagelige stemme. Selv understreker hun at: ”Det viktigste for meg er å holde det ekte og gjøre min greie...”. Vi får bare håpe at dette resulterer i flere låter eller en plateutgivelse i løpet av 2012.

Anja Viken - Klæssar deg ned by Anja Elena Viken


picture

6. HIGHASAKITE

Highasakite ble først kjent for nordmenn gjennom P3s Urørt hvor de ble plukket ut til Ukas Urørt. Der ble de beskrevet som “en varm bris som blåser på deg med mystikk og en detaljrikdom som oppleves både behagelig og frisk”. Bandet vant Musikkprisen på Giske i 2011, og med singelen Indian Summer og noen konserter på beltet begynner de 3 medlemmene Trond Bersu (Pelbo), Ingrid Helene Håvik (Your Headlights Are on) og Øystein Skar (Sacred Harp) etter hvert å skape seg et navn i det norske musikkuniverset med Highasakite. Debutalbumet er planlagt sluppet i februar 2012.

HIGHASAKITE - Indian Summer by Riot Factory


picture

7. MIRROR LAKES

Mirror Lakes er et band med lang fartstid fra tidligere prosjekter og ser på papiret ut som litt av en supergruppe. Medlemmene; Frode Fivel (vokal), Knut Schreiner (gitar), Trond Mjøen (gitar), Håvard Krogedal (bass) og Arne Mathisen (trommer) har tidligere spilt i band som Kåre & The Cavemen, Euroboys. Turboneger, I Was A King, Serena Maneesh, Heroes & Zeros og Hello Goodbye, men har ingen planer om å hvile på laurbærene. Her blandes det sjangre og inspirasjoner fra alle de forskjellige musikalske retningene bandmedlemmene bærer på, og resultatet blir noe helt nytt og spennende. Buddyscene beskriver musikken deres som: “En singer/songwriter backet av et høyt rockeband med karakteristisk sound og tydelige arrangementer. Det har en stor musikalsk arv i bagasjen, men har en emosjonalitet og ambisjon som gjør at låtene aldri ender opp som pastisjer.“ Bandet er signet til Warner Music, og debutskiva som er spilt inn i Norge, Sverige og USA slippes i løpet av vinteren/våren 2012.


picture

8. DARK TIMES

Den Oslo-baserte trioen Dark Times så dagens lys i 2010. Syvtommer nummer én ble sluppet året som fulgte, men det er 2012 som later til å kunne bli bandets definitive gjennombruddsår. Besetningen har blitt håndplukket av festivaljuryen til å spille på by:Larm i februar, og stadig flere åpner øyne og ører for gruppens særegne støypunk. Nihilistisk råskap, kvernende riff og intens kvinnevokal er kun et par stikkord hva Dark Times’ lydbilde gjelder, og ennå er det kun et par låter gjengen har disket opp med. Kanskje møter vi faktisk dommedag i år, men i det minste har vi klart å finne oss et sømmelig soundtrack.
picture

9. THE GOOD, THE BAD AND THE ZUGLY

Fra Hadelands mørkeste avkroker kommer The Good, The Bad And The Zugly, et pønkeband Norge har vært i sårt behov av. Sjutommer-utgivelsen Sitter Fast I Hælvete, som vår egen anmelder roste opp i skyene er et statement av de sjeldne. Her får du hard, simpel og latterlig medrivende pønk av en sort som kan minne om både Turbonegro og amerikanske storheter à la The Dictators og Dead Boys. Også i 2012 vil du trolig bli nødt til å høre navnet mer enn et par ganger, da The Good, The Bad And The Zugly vet å skape hurlumhei på konserter – og for lengst har fått plass på årets Øya-program.


picture
10. ANGELICA’S ELEGY

Plateselskapet Riot Factory fra Trondheim har avlet frem fem av Ukas URØRT i 2011. Et av dem var Angelica’s Elegy som, ifølge dem selv, spiller "sløy-pop"/indie-rock. Musikken deres er tydelig inspirert av Bradford Cox’ Deerhunter eller hans soloprosjekt Atlas Sound, og representerer en alternativ del av den tradisjonelle trønderrocken. Lydbildet er preget av både kaotisk støy og ro, supplert med en forvrengt melankolsk vokal. Gutta har vunnet bandkonkuransen Zoom og tapte plassen om URØRT-finalen til bykollegaene BENDIK. Et debutalbum skal visstnok være planlagt i løpet av våren 2012. Vi gleder oss!

ANGELICA'S ELEGY - Hazy Days of Yesteryear by Riot Factory


Andre debutanter du også bør se opp for i 2012:

Envy, Bloksberg, Mmm, Dig Deeper, Dråpe, Deathcrush, Overthrow, El Doom & the Born Electric, Evolve, Dreamon, Frida Amundsen, Alfred Hall og Lemaître.


Disse har stemt:

Henning Krane, Slottsfjell
Mari Garås Monsson; NRK Urørt
Claes Olsen, Øyafestivalen
Tor Martin Bøe, VG
Andreas Milde, PlanB/MASSIV
Sveinung Rindal, Platekompaniet
Vegard Smevoll, Adresseavisen
Jonas Prangerød, Last Train
Erik Luther, Furoreiharare.com
Mats Borch Bugge, P3
Cato Olastuen, Musikknyheter.no
Kim Aasli, Pstereo
Bjørn Hammershaug, WiMP
Birgitte Mandelid, FAN Fanzine
Vegard Engelsvoll, Rockefeller
Vilde Blomhoff, Hulen
Frode Nakken, RaumaRock
Trine Sollie, Lydverket
Robert Gjestad, Aftenposten
Rannveig Falkenberg-Arell, Kamille
Roger Hansen, NyMusikkHverDag

(Artistomtaler av Scott M. Sandvik, Christian Nærum, Niklas Øymo og Alyssa Nilsen)

Kitchie Kitchie Ki Me O toppet vår ny norsk musikk-kåring for 2011