For noen uker siden ble det kjent at det legendariske hardcorebandet Refused skal gjøre konserter for første gang siden 1998. Siden da har det hagla med ønsker om at de skal spille på Øyafestivalen. Nå får vi endelig slippe nyheten om at de spiller fredag 10. august. I tillegg til disse innflytelsesrike svenskene, har vi fått bekreftet to sterke norske navn. Årabrot vant nylig Spellemann i kategorien metal for det strålende albumet Solar Anus. Nekromantheon har satt foreløpig norsk 2012-rekord i seksere hos anmelderne. Deres Rise, Vulcan Spectre er ute nå.

Refused (SE)
Da Refused takka for seg på slutten av 90-tallet var det som et av de viktigste hardcorebanda i sin samtid, en status som bare har blitt styrka siden den gang. I flere år har det gått rykter om gjenforening, men først i vinter ble dette til virkelighet. Nå er det klart at de står på scena under Øyafestivalen fredag 10. august.

Bandet starta i Umeå i 1991 og la ned under en turné i 1998. Med sin eksperimentelle tilnærming til aggressiv rock la de mye av grunnlaget for dagens hardcore og post-hardcore. Samtidig var de en del av en lang tradisjon av sosialt og politisk bevisst hardcore og pønk. I ettertid har flere medlemmer vært involvert i ulike musikalske prosjekter, men for de fleste vil Refused være deres absolutt viktigste bidrag til rockehistorien. Det Refused gjør nå er ikke et varig comeback, men noen siste utvalgte konserter.
Årabrot
Vi kan ikke huske sist vi så et norsk album få så mange gode mottakelser i internasjonale musikkmedier som fjorårets Årabrot-utgivelse. Solar Anus fikk skryt i Mojo, NME, Metal Hammer UK, Rock A Rolla, The Stool Pigeon, Drowned In Sound, Terrorizer og en mengde til. Norske kritikere har ikke vært mindre begeistra. Duoen fikk i tillegg raska med seg Spellemann for beste metalutgivelse, før de reiste på Europa-turné.

Årabrot har i løpet av de siste åra, med tett utgivelsesfrekvens, blitt et av de norske undergrunnsfenomenene det er størst grunn til å følge med stor nysgjerrighet. Deres miks av støy, dommedagsrock og skittent grums er befriende rått og kompromissløs.


Nekromantheon
Nekromantheon har fått en meget pen og velfortjent rekke seksere for sitt nye album Rise, Vulcan Spectre. Trioen lager old school ekstremmetal, som samtidig føles friskt og relevant i 2012. Dagbladet, Lydverket, Aftenposten og Dagsavisen har stått for de fire første toppkarakterene til det ferske albumet. Vi er sikre på at det kommer flere. På en halvtimes tid serverer de intens thrash som kan minne om storheter som Sodom, Slayer, Sepultura og Kreator.