Det nærmer seg 40 år siden rockepoeten Patti Smith ga ut albumet "Horses". Platen er fortsatt en bauta i rockehistorien, og Smith har inspirert, provosert og begeistret både platekjøpere, et utall andre artister og konsertpublikum siden debuten. Da hun slo igjennom midt på 70-tallet ble musikken hennes omtalt som den mest vellykkede kombinasjonen av rock og poesi siden Dylans første storhetstid.
- Patti Smith er en artist vi lenge har ønsket oss. Hun er en legende som stadig finner veien inn i hjertene til nye generasjoner, og rapportene fra de siste års konserter levner ingen tvil om at Stavanger-publikummet virkelig har noe å glede seg til, sier festivalsjef Kristoffer Kinden.

Smith ble født i Chicago i 1946. Hun skilte seg ut allerede i tidlig alder, men fant trøst og inspirasjon gjennom poesien til Arthur Rimbaud og beat-poetene. Siden flyttet hun til New York, jobbet i bokhandel og oppdaget hun musikken til the Doors, The Rolling Stones og Dylan. Hun begynte tidlig å kombinere sine egne ord med den elektriske gitaren til Lenny Kaye. Dette samarbeidet vokste etter hvert til den eksplosive miksen som i 1975 ble servert på "Horses". Smith ble raskt konsertfavoritter i New York sammen med andre ferske og banebrytende artister som The Ramones og Blondie. I 1978 sørget samarbeidet med Bruce Springsteen på "Because the Night" for å gjøre henne kjent for et enda større publikum.

Årets etterlengtede nye album begeistret og overrasket anmelderne, og Dagbladet trakk linjene gjennom rockehistorien på illustrerende vis med følgende omtale: "Da PJ Harvey slapp singelen «The Words That Maketh Murder» i fjor, sa Patti Smith at det var en låt som gjorde henne glad for at hun eksisterte. Det er også fristende å hevde at låten neppe hadde eksistert uten Smith — punkens gudmor, og en direkte inspirasjon for et utall artister siden debuten i 1975".

I motsetning til flere andre av artistene som har fått begreper som "levende legende" klistret på seg har hun fortsatt mye på hjertet, og de som forventer en stjerne som surfer på tidligere bragder blir ofte stående måpende tilbake etter å ha bevitnet en konsert med punkens gudmor. "Fjorårets fabelaktige opptreden på Norwegian Wood beviste at Smith fremdeles er en ytterst beåndet konsertartist. På 65-åringens første album med originalmateriale siden fine «Trampin'» (2004) gjør hun det jammen på plate igjen også", skrev VG i sin anmeldelse av "Banga".

Smith er noe av en urkraft i dagens musikkverden, og sangene hennes spenner fra det nære og intime til det storslagne og politisk bannerveivende.


Sagt om Smiths siste album, "Banga":

"Resultatet er helstøpt og et bevis på at Smith beholder sin posisjon som rockepoet nummer en. Måtte hun årlig komme med sine betraktninger i albumformat. " Musikknyheter.no 8/10.

"Patti Smith er en av verdens store rockeikon. Der andre oppleves som posører, er hun et menneskelig fyrtårn som aldri er redd for å blottstille sine følelser. Hun følger ingen trender. Patti Smith er unik" - Aftenposten

"Fortsatt like ung - fortsatt like viktig". Gaffa.com

"Fjorårets fabelaktige opptreden på Norwegian Wood beviste at Smith fremdeles er en ytterst beåndet konsertartist. På 65-åringens første album med originalmateriale siden fine «Trampin'» (2004) gjør hun det jammen på plate igjen også." VG om "Banga"