Etter over et døgns ventetid i kø for mange, stormet publikum portene til Danmarks fjerde største by: Roskilde. I 2014 arrangeres festivalen for 44. gang siden 1971. Med 80 000 utsolgte festivalpass og 5000 dagsbilletter solgt, er det klart at mange ønsker å ta turen innom Dajrupvej 19 også i år, for å se over 160 artister. Festivalens kjente warm-up er i gang, og den varer i fire dager fram til navn som The Rolling Stones og Outkast skal erobre Orange Stage på torsdag.

Dagens musikk
Roskilde passer på at man ikke må vente lenge før man får livemusikk. Campscenene Apollo Countdown og Rising byr på opptil flere spennende skandinaviske artister i tre dager. Færøyske Brynjolfur var gårsdagens desidert beste act, med gromme basstoner og perverst deilig house/techno som røsker virkelig i fletta. Man finner spor av både Justice og et sniff av Röyksopp i miksen, og forhåpentligvis finner denne karen veien til Norge veldig snart.

Post-punkerne i danske The Minds of 99 samlet seg et stort publikum foran Rising på kvelden. Post-punk og funk ble spleisa i relativt skjønn harmoni, som tidvis dabbet av. Vår egen Pandreas fikk meske seg på Apollo Countdown kort tid etterpå med sine friske og lette beats. Ettersom undertegnede rømte da himmelen åpnet seg, ble det forhåpentligvis en del regnglade publikumere igjen for å danse videre. Senere på kvelden fikk Emilie Nicolas avslutte dagens Rising-program, og jeg gjetter at det samtidig ble kaos i campingens Street City da den danske 'bolsjen' Reptile Youth opptrådte.

På campen
Roskilde er ikke som en hvilken som helst annen campingfestival. Stedet blir til et samfunn i løpet av den uka den er oppe og går. Det er ulike «byer», som Street City med stor skateplass og resident-DJ. Game City, med alt mulig rart av aktiviteter, som klatring og ping-pong. Man kan stikke på yoga i Relax City, og i flaggskipet Dream City finner man både postkontor, maling og diverse workshops.

Samtidig griller sola samtlige plasser på campingområdet, og fører til fest fra morgen til neste morgen. Campingtemaene står støtt også i år, som Camp Mordor, Camp Ping-Pong, og Camp Rosé, som deler ut rosévin til folket. Vinneren av årets early bird camp ble også kåret i går, og gikk til Camp Farmer Dating blant overalls og høy. Gjennomsnittsalderen på festivalen er på 24 år, men det er både yngre og eldre sjeler som trasker rundt på det gigantiske området. Og til tross for en timelang regnstorm, kan man høre at festivalen ikke lar seg skremme av å bli litt våte.

Se bildegalleri fra warm-upens første dager:


Foto: Nicolay Woldsdal