I Norge er de fortsatt et undergrunnsfenomen, men spør en tilfeldig person på gata i Berlin om Einar Stray Orchestra, og du vil garantert få svar at de har vært på konsert med akkurat det bandet.

Indiepopbandet Einar Stray Orchestra fra Sandvika utenfor Oslo slapp den kritikerroste albumdebuten «Chiaroscuro» i 2011. Konsertene på By:larm samme år ble også startskuddet for en internasjonal karriere, ryktene om denne unge og orkestrale gjengen spredte seg fort over hele Europa og nye showcasefestivaler som Iceland Airwaves og Berlin Music Week. Året etter ble "Chiaroscuro" gitt ut internasjonalt til strålende kritikker i Britisk og Tysk musikkpresse. Over halvparten av konsertene på slippturneen i Tyskland var utsolgte, og bandet ble invitert med på turne av artister som islandske artister som Ólafur Arnalds og Múm. Einar Stray Orchestra har til nå spilt over 150 konserter over hele Europa.

Einar Stray Orchestras nye album har fått tittelen "Politricks" og er et sterkt tekstlig oppgjør med helter og barndomstro som slår sprekker i møte med voksenverden - en personlig finne-seg-selv-plate om ung frustrasjon i en snøstorm av ting å tro på, om å miste en venn til døden og et avskjedsbrev til Gud som aldri ble sendt, men gjort om til en sang.

«Politricks» er et album som forteller om å skamme seg over hvor man kommer fra – fra et land som deler ut fredspriser med en hånd og krigsvåpen med den andre, og som bygger sin ekstreme velstand på skitten oljevirksomhet.

Musikalsk er Einar Stray Orchestra inspirert av artister som Sufjan Stevens og Godspeed You! Black Emperor med en orkestral tilnærming til komponeringen. «Politricks» er, i likhet med debutalbumet "Chiaroscuro», en atmosfærisk og melodisk triumf, men er likevel mer tilgjengelig og mangefasettert enn forgjengeren - mørk melankoli i solkysset innpakning.Vi har billetter til konserten på Crossroad 6. september, og noen vinylplater. De kan bli dine hvis du vet svaret på dette:

Einar Stray Orchestra ga ut sin debut-EP på et split-album med annen norsk artist, hvem?