1. Highasakite - Silent Treatment

- Det er ikke tvil om at Silent Treatment er en eksepsjonell plate, nei, det er faktisk ikke umulig at dette blir en av årets beste når musikkåret oppsummeres i desember. Highasakite har hvert fall klart kunststykket å toppe den imponerende debuten, hvilket sier en hel del. Ingen av de ti sporene er overflødige, platas komposisjon er svært god. Signaturstemmen til Ingrid Helene Håvik er bedre enn noen gang, og lydbildene de andre i bandet snekrer sammen er både større og bedre enn sist. Det er bare å applaudere, for dette er rett og slett klasse. Skrev vår anmelder Elias Bakken Johansen og ga 10 av 10.


2. Emilie Nicolas - Like I'm A Warrior

- På «Like I’m A Warrior» beviser Emilie Nicolas at hun er en av de mest lovende artistene vi har her i landet om dagen. Hun er en av de få som virker til å være for god til å lage dårlig (eller OK for den saks skyld) musikk. Dette er elektronisk basert musikk som vil tilfredsstille behovet til både mor (42), ung hipster (17), samtidig som det vil få den dedikerte, konservative jazzelskeren (52) til å nikke anerkjennende på hodet. På det beste, fighter «Like I’m A Warrior» med det aller beste som er blitt gitt ut av norsk musikk de siste 10 årene, mente Fredrik Wattum Sandlie da han anmeldte plata til hele 9/10 tildligere i år.


3. Torgeir Waldemar – Torgeir Waldemar

- Det er ikke en plate folk flest setter på før en tur på byen, men den er ikke bare for folk flest. Den er også for de som vill ha det ekte, det jordnære, det såre, det mektige, det sterke og det rogivende. Alt det, i en symbiose, med en følelse av norsk ekthet og lyden fra amerikansk folketradisjon.
Med en touch av gospel, sanger inspirert av både negro spirituals og amerikansk folkemusikk og et storslagent organisk sound, er alt komplett. 9/10 - Åsa Linnéa Björkman


4. Todd Terje - It's Album Time

- Todd Terje har holdt på som DJ i over 10 år og har sluppet egenproduserte sanger i jevne mellomrom. Men det var ikke før i 2012 – 2013 han nådde nye høyder med slipp som Inspector Norse, Lanzarote, Strandbar og senest Spiral. MixMag kalte han ’’King of the summer jams’’. Og endelig er dagen kommet der han kan bevise at han er mer enn en hitmaker-maskin. Er du allerede kjent med Todd Terje, kjenner du nok til hans fascinerende album-kunst. Sammen med skaperen av disse, Bendik Kaltenborn, har Terje klart å laget seg et alter ego, en fantasi om en lang, tynn, skjeggete, dress-gående discogud. 9/10 - Jonas Blix.


5. Röyksopp - The Inevitable End

- Etter nesten femten år som Röyksopp, seks album (om man teller med minialbumet med Robyn), et platesalg som overgår de fleste norske artister i utlandet og en svært suksessrik turne i sommer, kan man ikke si at Tromsø-duoen har ligget på latsiden. Suksessen skyldes hardt arbeid, bra musikk og strålende videoer.
Jeg tror neppe Röyksopp fader ut med det første, men om dette virkelig er siste album de kommer med, så er dette et strålende farvel. 8/10 - Hogne Bø Pettersen


6. Bow To Each Other - The Urge Drums

- The Urge Drums er starten på noe stort. Bow To Each Other har gjort en god jobb i utviklingen av sitt eget lydbilde, som utpreget spennende og mystisk. I kombinasjonen med en dose sårbarhet og pop, finner de en middelvei hvor de kan servere sårbare temaer på en lite klisjéfylt og naiv måte. Klisjéfylt fra min side, derimot, må jeg si at jeg bøyer meg for Bow To Each Other og gleder meg til fortsettelsen, skrev Stine Ingjer Eriksen i begynnelsen av året da hun anmeldte The Urge Drums for Musikknyheter.no. 8/10.


7. Einar Stray Orchestra - Politricks

- Plata er en herlig melodiøs indie-pop opplevelse, med elementer fra post rock. Storslåtte kompisisjoner som kan minne om Sigurd Ros, til leken og svevende pop ala dankse Efterklang. Blandingen av fiolin, gitarer, trommer, og alle vokalene som harmoniserer med hverandre skaper en varm og sterk lytteropplevelse.

Her er det helt enkelt bare å skaffe seg plata og rull den rundt deg som et varm pledd for kalde høstnetter. Politricks tar derimot en liten stund å få fullt under huden. Sterke enkeltstående spor som ”Aleksander”, ”Pockets Full Of Holes”, og ”Envelope” er potensielle snarveier for en kresne ører, men det anbefales å lytte til hele albumet fra start til slutt. Om og om igjen. Det er bare å se frem til hva denne gjengen kan skape fremover, for er det masse potensial. 8/10 - Kim Wøien.


8. Bendik - No går det over

- No går det over balanserer på mesterlig vis mellom det drømmende og det slagkraftige, det elektroniske og det ukunstlede, det støyete og det melankolske. Det er bare å ta på seg allværsjakka og komme seg ut i høstværet. Bendik bidrar mer enn gjerne med lydsporet. 9/10. Elias Bakken Johansen.


9. Montée - Into The Fray

- Dette er intet mindre enn et deilig gjensyn med et av Norges desidert kuleste popband. Frontmann Anders Tjore har nok en gang ledet resten av gjengen i mål med et svært godt tredjealbum som inneholder noe for alle og enhver. Det er svært vanskelig å ikke like det denne kvintetten klarer å vispe opp. I år kommer det til å bli kniving blant flere om tittelen «årets norske album», og Into The Fray er absolutt en av de farligste motstanderne. Nye Montée er ikke altfor ulikt gamle Montée, heldigvis. 9/10. Nicolay Woldsdal.

10. Team Me - Blind As Night

- Did We Lose Something Here? er en skikkelig gladlåt, forøvrig, som jeg er sikker på vil pyntes med dans og farget konfetti på flere konserter i fremtiden. Faktisk er det en hel drøss med låter her som sannsynligvis vil lovprises av fansen, for håndverket er mer enn holdbart. Man-Eating Machine og The All Time High, for eksempel, skjerpet oppmerksomheten min på flere av gjennomlyttingene. 6/10 - Nicolay Woldsdal

Listen er stemt frem av musikknyheter.no sine skribenter

Tidligere vinnere:

2006: 120 Days - 120 Days
2007: Superfamily - Warszawa
2008: Lukestar - Lake Toba
2009: John Olav Nilsen & Gjengen - For Sant Til Å Være Godt
2010: Kvelertak – Kvelertak
2011: Ane Brun - It All Starts With One
2012: Susanne Sundfør - The Silicone Veil
2013: Kvelertak - Meir


Foto: Tonje Thilesen