Musikknyheter.no har også i år spurt personer som jobber med musikk til daglig om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, festival- og konsertbookere har stemt frem disse ti som de mest lovende, nye norske artistene for 2015.


1. Aurora Aksnes (AURORA)

Aurora Aksnes ble tidligere i år sammen med Emilie Nicolas utropt som en av vinnerne av by:Larm 2014, og nå er hun også vinneren av vår kåring over navn man har størst tro på i 2015. Uten å ha gitt ut et eneste album har Aksnes, hvis låt Awakening endte opp på 5-plass over årets norske låter her på Musikknyheter, bygget seg et solig navn i musikknorge, og har signert norsk platekotrakt med Petroleum Records, samt internasjonale kontrakter med Glassnote Records og Decca Records – selskapet som en gang sa nei til selveste The Beatles. Decca Records' Tom Lewis fortalte Ruben på P3 at: - Hun er en av sin generasjons mest spennende stemmer. Låtene hennes er fantastiske, med vakre og poetiske tekster som kommer til å kommunisere med hennes generasjon.

Aksnes blir å se på blant annet Slottsfjell, Pstereo og Bergenfest i sommer.
2. Fay Wildhagen

Fay Wildhagen er et svært så spennende navn i Oslos musikkscene, med en særegen stemme, bandoppsett og musikkstil som skiller seg ut i mengden. Wildhagens gitarbaserte musikk har tidligere blitt omtalt her på Musikknyheter som “stemningsfull og varm popmusikk på samme bølgelengde som Bon Iver, med spennende og vakre arrangementer”. Låta We Are som ble sluppet i året som gikk ble raskt listet på P3, og til våren er mer musikk ventet fra den unge Oslojenta. Wildhagen er ikke et uskrevet blad på hovedstadens scener med opptredener på blant annet Diamond Fest, Øyafestivalens klubbdag, og Musikkfest.

I 2015 kan du oppleve Wildhagen på blant annet by:Larm, Øya og Slottsfjell.
3. Slutface

Stavangerbandet Slutface har det siste året banet seg vei på landets scener, og har oppnådd litt av en hype rundt bandet og musikken sin. I følge seg selv blander de britisk pop-rock og New-Wave, legger til en dose amerikansk vestkyst- garage og blir dermed den perfekte oppvarmingen til søndagens fylleangst. Bandet, som har vært Ukas Urørt på P3 med låta Angst, har jobbet seg opp litt av en live-erfaring etter spillejobber på blant annet Hoveslaget, Slottsfjell, Diamond Fest, Øyas klubbdag, Varnafestivalen, og en grei dose av landets livescener. Slutfaces debut-EP We're Just OK fikk imponerende 8/10 her på Musikknyheter, og ble omtalt som “en energibombe av en utgivelse”.

Slutface blir i 2015 å se på blant annet Trondheim Calling, by:Larm og Øyafestivalen.4. Kygo

Å inkludere 23-åringen Kyrre Gørvell-Dahll fra Bergen på denne listen, burde være en no-brainer. Han har gått fra å brygge fram sin signatursjanger, tropiske house, på soverommet, til å erobre TomorrowWorld og vår egen storstue i hovedstaden. Remixene av låter fra Ed Sheeran, Seinabo Sey og Coldplay (som Chris Martin ba om selv) har herjet fester kloden rundt. Gørvell-Dahll er et friskt innpust i det som de siste årene har vært en dubstep-tung periode i elektronika-musikken. Kygos musikk er utvilsomt noe som vil prege 2015s festivalplakater og hitlister, nasjonalt og internasjonalt.5. Hjerteslag

For mange etterlot nok John Olav Nilsen og gjengen hans et tomrom i bergensmusikken, da bandet brått sa farvel til fansen i år. Hjerteslag døyver denne smerten, med sin bankende punkinfuserte pop. Bergensk lyrikk og hjertevarme melodilinjer fenger stort, med et deilig preg av 80-tallets svingende post-punk. Her er potensialet høyt for å mobilisere store fanskarer.6. Anna of The North

Lang tid tok det ikke før Anna of The North var på leppene til internasjonal presse som NME og The Line of Best Fit. Debutsingelen hennes fikk på kort tid 200 000 avspillinger på Soundcloud, og hun er booket til kommende by:Larm. Anna of The North ga nylig ut en frisk serenade til Oslo, en arktisk synthperle som tyder på at dette kan bli intet mindre enn et enesteånde prosjekt.7. Carnival Kids

I et intervju med P3 forteller de fire unge guttene i Carnival Kids at de spiller «rock&roll med innflytelse fra både punk og hardcore». Beskrivelsen høres ikke særlig originial ut, men det er heller ikke originalitet Carnival Kids driver med. Dette er lyden av klassisk rock'n'roll – av hissige gitarriff, drivende trommesoloer og en insisterende vokal.

Singlene «What to Do When Awake Within a Dream», «Fear of Nothing» og «Here They Have Guns» er alle hardtslående og fengende saker. Sistnevnte klokker inn på ett minutt og femtini sekunder, og demonstrerer dermed tydelig inspirasjon fra punkrocken. Vi gleder oss til debutalbumet kommer, for hardtslående rock får vi aldri nok av.8. Broen

Broen er en kritikerrost dansk-svensk kriminalserie med Sofia Helin og Kim Bodnia. Det er imidlertid også navnet på en norsk gruppe med medlemmer fra kritikerroste band som Your Headlights Are On, Snøskred og Moskus.

Singelen «Iris» innledes med førti sekunder deilig gitarstøy, før låta tas ned på er roligere nivå og gir lytteren tid til å fordype seg i bandets musikalske univers. Det er et spennende univers med mange elementer, hvor nye inntrykk dukker opp for hver gjennomlytting. Vi vil spesielt trekke frem den lekne, upretensiøse stemningen som man kan finne hos så mange unge band og artister. Denne finnes også hos Broen, og «Iris» er mer enn noe annet lyden av ungdommelig kreativitet og skapertrang.

«Broen er en pionerjolle i det norske farvannet. En fargerik giftslange som spruter ut musikalsk propaganda og rytmisk trykksverte som smøres utover veggene. Hver låt er basert på en god idé, ofte med elementer fra hip-hop, spoken word, surf og vest-afrikansk rytmikk», skriver bandet på sin Facebook-side.9. Sondre Justad

23 år gamle Sondre Justad fra Lofoten har nylig hatt suksess med singelen «Nu har du mæ». Dette er en optimistisk og skamløst fengende tre minutters poplåt, en låt som raskt fester seg til hjernebarken og som ikke slipper taket helt med det første. Sondre Justad synger på norsk, noe som ser ut til å være litt av en trend for tiden. Dette er en trend vi kan like.

Da Sondre Justad var gjest på radio-programmet Christine på P3 i høst, gjorde han en coverversjon av Sam Smiths soulballade «Stay with me». Den unge norske låtskriveren hadde oversatt teksten på låta til nynorsk, resultatet ble en personlig tolkning som begeistret lytterne.

Sondre Justad arbeider for tiden med debutalbumet sitt, som etter planen skal komme i løpet av 2015.10. Astrid Smeplass

18-åringen fra Sør-Trøndelag ble først kjent gjennom Idol i 2013, men selv om hun ikke gikk helt til topps i konkurransen nøt hun stor suksess med sin egen-komponerte låt "Shattered". Den solgte til gull på én uke, og lå på VG-lista i åtte uker. Hennes nyeste låt, "2AM", leker med ulike sjangere som pop, RnB og soul. Nå er hun signert til Universal Music, i tillegg til å ha en låtskriverkontrakt med Sony, og utsiktene ser lyse ut for Astrid i det kommende året.Tidligere topp 3 i Musikknyheters årlige ny norsk musikk-kåring:

2014: Emilie Nicolas, Daniel Kvammen og LOVELOVELOVE
2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi.

Disse har stemt:

Robert Dynes, Buktafestivalen
Thomas Rydjord, Trondheim Calling
Ruben Gran, P3
Vivi Stenberg, NRK MGP
Frode Bjørnstad, Union Scene
Alyssa Nilsen. Musikknyheter.no
Mats Borch Bugge, P3
Olav Østrem, Klassekampen
Ask Frederik Berg, Varna festival
Espen Yung Svendsen, Tou Scene
Sten Ove Toft, Blå
Robert Gjestad, Aftenposten
John Olav Hovde, Vinjerock
Madelen Abrahamsen. TrashPop
Nicolay Woldsdal, Musikknyheter.no
Bjørn Hammershaug, WIMP
Line Ira, Perfect Sounds Forever
Morten Ståle Nilsen, VG
Claes Olsen, Øyafestivalen
Henning Krane, Slottsfjell
Kim Asli, Pstereo
Jesper Brodesen, Folken
Gøran Åmodt, Parkenfestivalen
Erik Luther, Furoreiharare
Espen Overskreid, Perfect Sounds Forever
Øystein Wentzel, Hulen
Frode Nakken, Raumarock
Tor Martin Bøe, VG

Artistomtaler av Alyssa Nilsen, Anders Ekelund, Nicolay Woldsdal og Anette Lien.