Kendrick Lamar, Ryan Adams, Nicki Minaj, Die Antwoord, Einstürzende Neubauten, Foxygen og Father John Misty er blant de 85 artistene som Roskilde Festival offentliggjorde i dag. I alt spiller 166 artister fra over 30 land.

Tidligere har Roskilde Festival offentliggjort at Paul McCartney, Muse, Florence + The Machine, Disclosure og Pharrell Williams headliner årets festival. Nå offentliggjøres altså 85 nye artister, og elleve av disse er norske.

Årets norske artister viser virkelig bredden av den norske musikkscenen; fra de etablerte metalerne i Enslaved, til elektronikafenomenet Kygo, den kritikerroste Susanne Sundfør, supergruppa Spidergawd og de energiske punkrockerne i Honningbarna. I tillegg skal Broen, Electric Eye, Fay Wildhagen, $ushi x Kobe, Smerz og Farao opptre på Roskilde Festival.

”Norsk musikk har bestandig hatt en sentral plass på Roskilde Festival og norske kunstnere garanterer god kvalitet, både med større artister som Enslaved og Susanne Sundfør, men også med de mindre kjente musikerne,” sier musikkbooker Stefan Gejsing.

Han kan avsløre at Broen har blitt en favoritt på festivalkontoret:

”Men vi har også sett blant annet artister som $ushi x Kobe live, og er overbevist om at de vil bli tatt godt i mot av publikummet vårt. En annen artist vi har fulgt nøye med på er Kygo. Det er helt vanvittig hvordan han på kort tid har rukket å bli et stort og viktig elektronikanavn, og vi er veldig glade for å ha sikret oss ham til årets festival. Dette er en konsert jeg personlig ser veldig fram til,” understreker Gejsing.

Unge hovednavn på den Orange Scene
Øverst på plakaten for festivalens største scene finner vi den 27 år gamle amerikanske rapperen Kendrick Lamar. Han slo nettopp verdensrekorden i antall streaminger i løpet av et døgn, da hans overveldende og kompromissløse andrealbum ‘To Pimp a Butterfly’ ble streamet nesten 10 millioner ganger i forbindelse med plateslipp i midten av mars.

”Vi er stolte av å presentere et program der headlinere som Kendrick Lamar, Disclosure og Florence + The Machine kommer til å imponere og vinne nye fans når de spiller side om side med ikoner som Paul McCartney, Pharrell Williams og Muse,” sier sjefsbooker Anders Wahrén.

Kendrick Lamar danner, sammen med Disclosure og Florence + The Machine, et trekløver som alle spilte på Roskilde Festival tidlig i karrieren, men da på mindre scener. Nå vender de tilbake som hovednavn på den Orange Scene.

Talentfabrikken Roskilde Festival
De seks bookerne i festivalens musikkgruppe jobber aktivt for å finne nye talenter og god musikk.

”Å spille på Roskilde Festival er et viktig steg i karrieren til kunstnere og vi ønsker at festivalen skal fortsette å være en slags talentfabrikk som er med å løfte unge og ukjente artister. Det er disse som er med på å gi minneverdige og overraskende opplevelsene som publikum snakker om,” forklarer Wahrén.

Flere av årets artister som Kygo, Nicki Minaj, Die Antwoord, DJ Mustard, iLoveMakonnen og Dixon viser at veien til global berømmelse går via internett og sosiale medier.

”Bookerne reiser verden rundt for å finne aktuell, sjangerdefinerende og utfordrende musikk til festivalen. Vi ønsker hele tiden å finne uutforskede territorier og oppdage morgendagens stjerner. Derfor er vi sikre på at musikkelskere både oppdager nye artister og blir inspirert på Roskilde festival 2015, ” mener Wahrén.

Roskilde Festival har også funnet plass til rutinerte kunstnere og artister som Ryan Adams, Father John Misty, Thåström og Veronica Maggio. Disse viser at den klassiske låtskriverkunsten fortsatt står sterkt i 2015.

Et av årets store festivaløyeblikk blir når Africa Express inviterer over 100 musikere fra nær og fjern til en fem timer lang jam-session i de sene nattetimene på Arena.

Selv om årets festivalplakat ble lansert i dag kommer Roskilde Festival til å offentliggjøre enda en håndfull artister før festivalstart.

Foto: Nicolay Woldsdal