Ryktene om at Erlend Ropstad slipper ny plate har summet en stund, og det er mange som gleder seg til det første singelslippet. Singelen ”Bare Kom” som har premiere i dag på Musikknyheter.no er hentet fra Erlend Ropstads kommende album ”Det Beste Vi Får Til”, som utgis 20. november.

Det er noe tidlig 80talls-inspirasjon å spore her, som litt Television, litt Springsteen og en hel del Håkan Hellström. Men med Erlends tilbakeholdne vokal og med tekst som ligger tett opptil hans vante tekstunivers med umulig kjærlighet, trøbbel og smått klaustrofobiske livssituasjoner, blir det like fullt gjenkjennbart, og det hersker ingen tvil om hvor låtene kommer fra.

- Jeg skrev denne sangen med en helt annen melodi egentlig, på samme måte som jeg skrev ”Ikke Syng”, som var singelen i fjor. De kunne blitt countryballader begge to. En trist tekst, som med en upbeat melodi og 80-tallstriks på trommingen til Gunnar Sæter, får en rar glad-trist utstråling. Kjempetrist på kassegitar, fin og retrokul på plate, forteller han

Erlend liker å variere, og siden han fort kjeder seg er han avhengig av å nettopp gjøre ting litt annerledes fra gang til gang.

- Denne gangen gikk jeg i studio med en idé om et sound i hodet, sanger og tekster var bare på papiret. Ingen demoer eller preproduksjoner denne gangen. Det første jeg gjorde var å spille inn alle sangene "live" hvor jeg spilte flygel og sang. Jeg blåste igjennom 10-12 låter på 1,5 timer og hadde da arrangement, tempo og toneart på plass i et Protools-prosjekt på Auduns maskin (Borrmann, som var tekniker. I hans studio Torggata Radio). Etter det la jeg på alle de andre instrumentene jeg hørte for meg, på de forskjellige låtene. Jeg spilte alt selv, med unntak av den dagen Gunnar (Sæter) kom inn og retta opp noen av mine trommeinnspillinger og la på trommer på de låtene som krevde hans ekspertise. Etter 4-5 ettermiddager med slike pålegg, var plata ferdig, sier Erlend Ropstad til Musikknyheter.no

Høstens musikalske uttrykk har mer synth i seg, og er mer utadvendt og eksperimentelt sammenlignet med hans tidligere akustiske uttrykk, samt rockeplata som kom i fjor, ”Her Om Natta”.

-På slutten av miksingen av mi forrige plate Her Om Natta, oppdaga jeg hvor kult det er med synthbass, dronetoner som pumper under en låt. Jeg la på det på sangene Vintervindene og Jeg Er En Av De da, og kjente med en gang at dette er noe jeg skulle ta mye lengre neste gang. Jeg er alltid opptatt av at tekstene og historiene skal komme foran musikken, og jeg oppdaga at synthen med sin jevne forutsigbarhet er perfekt "troublemaker" om du vil. Det uroelementet som skaper spenning, men ikke kommer i veien. Synthen var en del av planene helt fra tekst-og-melodi-skrivingsfasen, fortsetter Ropstad.

Ropstads kommende album som kommer 20. november har fått tittelen "Det Beste Vi får Til.

- Det Beste Vi får Til er en passe megetsigende tittel. Ikke for tydelig, ikke for hemmelig. Mye av plata handler om trøbbel og livssituasjoner som er vanskelige, men samtidig veldig vanlige. Jeg tror folk vil relatere til setningen; det beste vi får til. At det er noe vi alle gjør, ønsker å leve etter. Den dukker opp i to av sangene, men kunne ha blitt brukt i alle sammen.Foto: Marthe Amanda Vannebo