Foto: Sofia Fredrick Sprung


1. Susanne Sundfør - Ten Love Songs

Susanne Sundfør har med sitt album «Ten Love Songs» hatt et utrolig 2015. Albumet lå på 1.plass på salgslisten i tre uker, og ligger der fortsatt inne på listen etter 42 uker. «Ten Love Songs» har solgt til gull her i Norge, og har høstet strålende kritikker verden over, med blant andre The Guardian i spissen, som hyller albumet som et av årets beste.
Sundfør solgte ut Sentrum Scene to kvelder på rad (og det flere måneder før selve albumet var ute), har turnért Europa rundt, og headlinet flere av de største festivalene her hjemme.

Susanne Sundfør vinner vår kåring for beste norske album i 2015, som hun også gjorde i 2012 med The Silicone Veil.

 photo seigmen_zpst7z6j8i1.jpg

Foto: Bjørn Opsahl


2. Seigmen - Enola

Comeback-albumet til Seigmen troner på en sterk andreplass i vår kåring.

"Da Seigmen på 90-tallet hadde fått stadfestet seg som en av Norges store rockeband, gjorde de det med en egen sound og utrykk. Når de nå gir ut ny plate 18 år etter siste studioinnspilling hverken kan eller bør man forvente at de skal høres ut som noe annet enn det de alltid har vært. Enola er et velprodusert og gjennomgående bra album som hører hjemme i samlingen, og en meget god start på et nytt kapittel." Skrev vår anmelder Therese C. Wangberg om Enola.


 photo ARIF FOTO- AKAM1K3_zpsessva5eq.jpg

Foto: AKAM1K3


3. Arif - Highend/Asfalt

"Highend/Asfalt blir nesten som en samling av singler, men på den gode måten. Et slags greatest hits-album fra en artist som ikke trenger filler-låter. Arif er flink både på det sexy og det seriøse, på synging og på rapping. Han har blitt enda bedre på rim, og er på sitt beste høyt oppe på lista av de beste norske tekstforfatterne. Stilen hans minner om en slags fusjon av den elektronikatunge bergensrappen og den mer gritty nye oslorappen. Det skal ikke mye mer finpolering til før han kan kalle seg kongen av begge." Skrev Daniel Hagen og belønnet albumet med 9/10 her på Musikknyheter.no


4. Hjerteslag - Møhlenpris motell

"Hjerteslag er på sitt beste når de tar for seg sitt melankolske syn på kjærlighetstemaet med munter popmelodi på Sammen alene. For selv om Hjertebank er bra når de spiller punk som er rett på sak, treffer de best når de mykner opp litt. Det gjøres på Linedanserinne, en nydelig, rå og ekte ballade som sender en til drømmeland. Likevel er det dårlig tid til å blunde da undergrund litt for tidlig kickstarter det hele igjen med en av platas svakere låter. Papirsvaner har lenge gått sin gang på P3, men stikker seg ikke ut som noen umiddelbar hit på plata. Det er deilig at kvaliteten stort sett holdes oppe selv om det varieres litt i sjanger og stil, hvilket gir en god grunn til å sjekke ut hele plata fremfor å nøye seg med «hitene». 8/10 - Fredrik Schibstad


5. Daniel Kvammen - Fremmad i Alle Retninga

"Daniel Kvammen er en havarert profet, han har kava lenge på i ein gudsforlatt dal, han har vært drita full og høg på sjalusi, han har lest Donald Duck og Nietzsche, og nå står han på Geilo togstasjon med ei rutete hvit og rød skreppe over skuldra, den er fyllt til randen av nydelige poplåter. Han vil bare reise, treffe folk som er fri. Han svinger ut ved idrettsplassen, aksellererer over Åresettsletta og legger Geilo bak seg. En dag vil han komme tilbake, men først skal han ut. I verden." 8/10 - Anders Ekelund.

6 .Tønes - Vindbrest

"Det virker ikke som Tønes har blitt særlig påvirket av kjendisstatusen. Vindbrest er minst like bra som den forrige plata, og balanserer stort sett elegant mellom de humoristiske og ettertenksomme historiene. Tønes er altså en uvanlig god historieforteller, men det er meloditeften som gjør han til stor artist." 8/10 - Eirik Gurandsrud


7. Amund Maarud - Volt

"Amund Maaruds siste utgivelse, Volt, regnes som en avslutning på albumtrilogien som startet med Electric i 2011 og fortsatte med Dirt året etter. Det er en tydelig utvikling i Maaruds ferdigheter som gitarist, vokalist og låtskriver. Stødigere, men også mer løssluppent. Med Volt har Amund Maarud uansett lagt et spennende grunnlag for hvilken vei musikeren skal gå ved neste korsvei." 8/10 - Olivar Grandø.


8. Erlend Ropstad - Det beste vi får til

Erlend Ropstad ga nylig ut sin femte fullengder som han har kalt “Det beste vi får til”. Dette er plate nummer 3 fra Ropstad på 3 år, og blir en slags sirkelslutter på et plateprosjekt som henger sammen tematisk, med norske tekster, men som har helt ulike musikalske uttrykk.

9. Lars Vaular - 666 ALT

666 ALT, som kom i februar, markerte begynnelsen på det som er Lars Vaulars største musikalske prosjekt så langt i karrieren. Dette albumet var første del av en albumserie som ble etterfulgt av «666 GIR» og «666 MENING» i 2015. Selv beskriver Vaular dette første albumet som det mørkeste, hardeste og mest sjangermessig rendyrkede han noensinne har laget: 666 ALT høstet strålende kritikker med blant annet terningkast 6 i både VG og Dagsavisen.

10. Razika - Ut til de andre

Razika har hele musikkhistorien i sin hule hånd. Det er sammensetningen av alle disse sjangrene og tradisjonene som er bandets største styrke.
Det er også en stor styrke at albumet er såpass komprimert. De fleste låtene på denne plata tikker inn på rundt tre minutter, mange av dem enda kortere, og det er smått utrolig hvor mye bandet får sneket inn i disse minuttene. Låtene vrir og vender på seg, endrer stemning, skifter tempo og lever sine egne liv. Det sies at popmusikk er en kunst, og det beviser Razika på sin tredje plate. 8/10 - Anders Ekelund


Tidligere vinnere:

2006: 120 Days - 120 Days
2007: Superfamily - Warszawa
2008: Lukestar - Lake Toba
2009: John Olav Nilsen & Gjengen - For Sant Til Å Være Godt
2010: Kvelertak – Kvelertak
2011: Ane Brun - It All Starts With One
2012: Susanne Sundfør - The Silicone Veil
2013: Kvelertak - Meir
2014: Highasakite - Silent Treatment


Listen er stemt frem av våre anmeldere:

Krister Wiberg
Stian Svehagen
Anette Lien
Lars-Ove Håhjem
Nicolay Woldsdal
Alyssa Nilsen
Andrea Pettersen
Elias Bakken Johansen
Josefine Appel
Fredrik Schibstad
Robin Olsen
Odd Inge Rand
Fredrik Strandlie
Lasse Danielsen
Endre Helgeland Karlsen
Eirik Gurandsrud
Therese Wangberg
Øystein Bagle-Tennebø
Kåre Indrehus
Einar Stenseng
Olivar Grandø
Jon Vidar Bergan