- Vi er så himla glade! Det er en drøm som går i oppfyllelse når Dumdum Boys returnerer til Pstereofestivalen en tredje gang for å feire festivalens tiende år. Når runddagen nå skal markeres skal de gjøre noe de aldri har gjort før og aldri kommer til å gjøre igjen – nemlig vie en konsert til å spille et album i sin helhet, skriver festivalen i pressemeldingen

Albumet vi snakker om er selvfølgelig den fantastiske fullengderen «Pstereo», bandets tredje studioskive, utgitt i 1990. Utgivelsen toppet VG-lista i fem uker, sikret bandet sin tredje Spellemannpris på tre år (!), og er dessuten det albumet vi har døpt festivalen vår etter.

– Dumdum Boys har backet Pstereofestivalen siden dag én. Samtidig representerer de ikke den tradisjonelle trønderrocken: De tilførte rocken råskap, dro inn profesjonalitet og satte en helt ny standard, noe også vi som festival alltid streber etter. Dessuten er de Norges ubestridt råeste rockeband, noe de har vært for flere generasjoner, sier en engasjert festivalsjef Bård Flikke.

Alle gode ting er tre

Det skortet ikke på underholdningsfaktoren de to forrige gangene Dumdum Boys avla festivalen en visitt heller: Symbolsk nok var det Prepple og gutta som headlinet da vi tok med oss hele sulamitten fra Torget til Marinen for første gang i 2008, samtidig som de markerte 20 år som band.

Da de spilte på Marinen for andre gang i 2010 skreiv adressa at «Dumdum er like perfekt for Pstereo som Pstereo er for Dumdum». Vi snakker synergi. Vi snakker harmoni. Dumdum Boys + Pstereofestivalen = sant. To feite streker under svaret.

Albumet «Pstereo» er et av de mest eksperimentelle albumene bandet har gitt ut. Det er en vitnesbyrd om en tung tid hos flere av bandmedlemmene. Tematikk som urban melankoli og narkoangst, ført i pennen av gitarist Kjartan Kristiansen, bæres fram av Prepples autoritære stemme, førstnevntes raffe riff og et rockedriv mange av dagens band bare kan drømme om.

– Personlig blir jeg blank i øynene når jeg hører «Tusen etasjer høi», sier Pstereofestivalens bookingsjef Kim Aasli.

– Pstereo er nok det mest lekne albumet I Dumdum diskografien. Det er i det hele en veldig sterk og personlig plate. Overgangen fra den mer tradisjonelle rockelåta «En plass i solen» til låter som «Tusen etasjer høi», «Englefjes», «Chop Suey» og «Stort og svart» viser en enorm spennvidde, sier bookingsjefen, som synes det er ekstra stas at Norges største rockeband gjennom tidene avslutter Pstereofestivalens tiårsjubileum.

En «one-off» for historiebøkene

Dumdum Boys har aldri spilt et album i sin helhet live før, og på Pstereo blir det første og siste gang i historien det kommer til å skje. Derfor er det ekstra stas at det gjennomføres på bandets gamle lekegrind, Marinen.

– Dette blir den perfekte avslutninga når vi avrunder vår tiende festival! Det at de spiller «Pstereo» er en one-off, så skal du få med deg denne unike, magiske festivalopplevelsen må du være på Marinen lørdag 20. august – når den tiende festivalen skrives inn i historiebøkene, understreker festivalsjef Flikke.