Foto: Olav StubberudMusikknyheter.no har også i år spurt personer som jobber med musikk til daglig om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, festival- og konsertbookere har stemt frem disse ti som de mest lovende, nye norske artistene for 2016.

Her er årets liste:


1. ARY

I midten av januar går den nederlandske bransjefestivalen Eurosonic av stabelen, og et av de norske navnene som tar turen dit er ARY (Ariadne Loinsworth). Med sin abstrakte elektropop har hun sjarmert fletta av musikknorge, og låta Higher endte opp på 5. plass på vår egen kåring av fjorårets beste norske låter. Både Higher, og låta Telescope - hvor hun er vokalist for Carl Louis - har vært listet på P3, og samarbeidet førte til opptredener både på P3 Gull og som oppvarming for Röyksopp på DNB Arena i Stavanger.

ARY, som har røtter i Trinidad ligger for tiden skyhøyt på lister over "ones to watch" i 2016, sjekk henne ut live på Trondheim Calling i februar og by:Larm i Oslo i mars.
2. DAGNY

DAGNY ble et kjent navn i Norge nesten over natten, da hennes quirky debutsingel, Backbeat, fikk verdenspremiere på selveste Zane Lowes radioshow på Beats1, og fikk nær en million avspillinger på Spotify på en halv uke. Låta lå på et tidspunkt over både Ellie Goulding og SIA, og har vært med i en episode av den populære TV-serien The Vampire Diaries. Ikke ille for en hittil nokså ukjent norsk artist. Den Londonbaserte Tromsø-jenta, som droppet modellkarriere til fordel for musikken, opplever nå suksess både i USA og England, men har også mange norske datoer på kalenderen for 2016. Du kan blant annet oppleve henne både på by:Larm i mars, og Øyafestivalen i august.
3. GUNDELACH

Kai Gundelach gjorde seg først bemerket som DJ i Oslos klubbmiljøer, men har etterhvert også skapt seg et artistnavn i resten av Norge. Låta “ Alone In The Night”, som han slapp nærmeste uten noen form for PR, har generert over en million avspillinger på Spotify, og i slutten av 2015 kom debutsingelen Spiders. Spiders har fått massiv internasjonal oppmerksomhet, blant annet på Hype Machine, hvor den konstant lå på topplisten den første uken etter release. I tillegg ble den håndplukket av Pharell Williams til hans radioshow, ble listet på P3, og har fått ros av BBCs Phil Taggart. Med en musikk som ofte sammenlignes med Bon Iver og James Blake har Gundelach et internasjonalt appeal, og hans kommende EP ble spilt inn i New York sammen med produsent Joel Ford.
Gundelach spiller i år på blant annet by:Larm, Trondheim Calling og Øyafestivalen.
4. ASTRID S

19 åringen fra Rennebu i Sør-Trøndelag har for lengst blitt kvitt idol-stempelet etter hennes deltagelse i 2013 og står nå på egne bein under artistnavnet Astrid S. I 2014 kom hennes første singel, 2 AM, noe som ga henne mer enn bare norsk anerkjennelse. Senere ble hun signert til Universal Music og har i 2015 samarbeidet med bl.a. Matoma og Shawn Mendes. Astrid lager deilig popmusikk med innslag av soul, rnb og diverse elektroniske elementer. Hennes nyeste singel Hyde kom ut i November 2015 og nådde på kort tid flere millioner avspillinger. Uten et eneste album har Astrid S nærmere 4 millioner månedlige lyttere på Spotify og alt ser ut til at ting går riktig vei for ungjenta.
5. GREAT NEWS

Great News beviser enda en gang at Bergen er en av Norges fremste kulturbyer og er nå klare for å komme seg opp av undergrunnsmiljøet. De 3 bergenserne spiller daze-pop, eller ''daze-pop som stigende bobler i den fineste champagne'' som det står så fint på deres urørt-profil. 2015 var et stort år for bandet da det først og fremst ble startet i mars, men ting har også utviklet seg skremmende fort etter det. Signert til tre selskaper - Made Management, Eget Selskap og Standing Ovation Agency, gitt ut to singler og fått en haug med gode omtaler. Det er med god grunn at bandet har havnet på vår topp 10 liste over artister man bør holde øynene opp for.

Befinner du deg i Oslo spiller bandet på by:Larm i mars, ellers spiller de på Bergenfest i Bergen i juni.
6. DEPRESNO

Bergens nye popidol er Bjarte de Presno Borthen - 7% spansk, 100% talentfull. Til sin fireårsdag fikk han sin første gitar i gave. Som 17-åring fikk han igjen sitt livs gave, nemlig studiotid av storebroren sin. Oppvokst med musikk som Cohen, Dylan and Bob Marley valgte dePresno å innspille «Catch The Wind» av Donovan. En mp3 fil ble sendt til Geir Luedy som uttalte at han aldri hadde hørt en lignende stemme. Sånn ble artisten dePresno til. I dag er han bare 19 år gammel og slapp debutsingelen «Forever» i mai, vant Eggstock-festivalen i juni og ble fløyet inn til London av Decca Records for å spille for flere plateselskaper. Det har med andre ord vært et fantastisk år for dePresno som også skal spille til årets By:Larm.7. OMVR

Omar Mohamed Ahmed, bedre kjent som OMVR, blir med god grunn kaldt Norges nye soulhåp av NRK. Da han deltok i talentprogrammet The Voice tilbake i 2012 trodde Madcon-medlemmet, Yosef Wolde-Mariam, at det var en «grisefeit dame» som sang. Overrasket ble han da han trykket på knappen og snudde seg for da å se Omar foran seg - en ung gutt fra Aust-Agder med en utrolig sterk stemme. Mye har skjedd siden. I dag har 27-åringen skrevet kontrakt med Universal Music hvor han med de i ryggen slapp debutsingelen «Hold You Back» som er produsert av Axxe. Som OMVR selv beskriver låten er den klubbvennlig og engasjerer publikum. I fjor fikk RnB-talentet 5 i terningkast av VG for sin «leken og levende» opptreden til by:Larm og Dagbladet kåret debutsingelen som en av årets beste låter. Nyeste singel fra OMVR heter «Up In The Air» som har en mere groovy lyd sammenlignet med det han har laget før.8. OKAY-KAYA

Norske OKAY-KAYA (Kaya Wilkins) bor i New York. Hun startet opp på soverommet sitt, med en båndopptaker, en gitar og sin melankolske stemme. Hun la ut materialet sitt på sin Soundcloud-profil, som inneholder rundt 25 minutter med musikk. I mars 2015 fikk hun en telefon, og hun hadde blitt oppdaget av han som i dag er hennes manager ved XL Records. XL Records tilhører Beggars Group, som er en gruppe av selvstendige plateselskaper i Europa. Hun har i år jobbet med XL og underselskapet Hot Charity, mot sitt debutalbum som skal slippes i 2016. Hun har også vært involvert med Jamie xx, som hadde stor suksess i år med sitt album In Colour.

Selv om hun ikke lenger sitter på rommet sitt, har hun fortsatt beholdt lo-fi sjarmen hun startet med, og trives med dette. Tekstene er om det «enkle» i livet – kjærlighet og kjærlighetssorg. Det er rett og slett en helt vanlig jente, som skriver om det hun føler på sin egne ærlige måte. Og hun får frem dette med sitt melankolske image, med hjelp fra nydelige, avslappede vokaler og en deilig eksperimentell sound. Det er spådd at hun kan gjøre det stort i løpet av det nye året, og vi skal følge med i spenning!9. LOVESPEAKE

Bandet Lovespeake er det nye prosjektet til gutta fra Eye Emma Jedi, som hadde stor suksess både internasjonalt og lokalt. De satt albumet sitt på vent, og slapp heller en EP og 6 singler. Alle disse singlene ble listet på NRK P3, noe som gjør dem til det eneste bandet som har fått alle sine singler listet på kanalen, selv uten album. De hadde også over 100 konserter i Europa, og imponerte stort.

De har nå gått vekk fra indie-rocken de slo igjennom med, og skal endre sin sound. Dette skal skje gjennom deres nye navn, Lovespeake. De har ikke sluppet mer enn en teaser så langt, men ut i fra det som har blitt hørt er det spådd mye pop, spennende melodiske linjer og et helt nytt image fra gutta. De former en særegen feel-good sound, som det bare er å glede seg til å høre mer av i 2016. Første singel kom 7. januar.10. KILDAPHEW

kildaphew er en duo som består av rapper Teapot (Danielle Brogden) og produsent thismorning (Andreas Lanesjord). De startet opp på soundcloud, og slapp der sin første singel i mai 2015, kalt "Paperthin". De fikk etter dette mye oppmerksomhet fra diverse tastemakers, og fikk gigs og oppdrag rundt om kring i Oslo. De slapp så sin første offisielle singel "Blunt Truth" i desember 2015, sammen med en musikkvideo. De skal spille på Slottsfjell 2016, og hypet rundt kildaphew er stort.

Sounden er en blanding av rap, soul og popmusikk, noe som skaper en særegen sound. Den råe ærligheten fra rap med de spennende melodiske elementene fra moderne pop gir oss det beste fra begge verdener, og duoen får det til å funke utrolig bra. Det høres bra ut, og vi vil høre mer!
Andre norske debutanter som også er verdt å følge med på:

No.4, Sonny Alven, Apothek, Hilma Nikolaisen, Yoon, Marte Eberson og Miss Tati.

Tidligere topp 3 i Musikknyheter.no sin årlige ny norsk musikk-kåring:

2015: Aurora, Fay Wildhagen og Slutface
2014: Emilie Nicolas, Daniel Kvammen og LOVELOVELOVE
2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi.


Disse har stemt:

Thomas Rydjord, Trondheim Calling
Frode Nakken, Tons of Rock
Mats Borch Bugge, NRK P3
Herman Ekle Lund, Musikkflekken
Fabian Egge, Studentersamfundet i Trondhjem
Vegard Engelsvoll, Rockefeller/ Sentrum Scene/ John DEE
Rannveig Falkenberg-Arell, Parkteatret
Helge Skog, iTromsø.no
Claes Olsen, Øyafestivalen
Joakim Throndsen, Rockefeller/ Sentrum Scene/ John DEE
Andrea Pettersen, Musikknyheter.no
Alisa Larsen, Bergens Tidene
Ben Sand, Revolver / Oslo Psych Fest
Tord Litleskare, Gaffa
Øyvind Grimsgaard, Hulen
Håvard Ese Eliassen, Fres Festival
Tor Martin Bøe, VG
Henning Krane, Slottsfjell
Josefine Appel, Musikknyheter.no
Jonas Prangerød, Last Train/ Øyafestivalen
Ellen Lund, Gaffa/ Jazznytt
Sten Ove Toft, BLÅ
Magne Fonn Hafskor, Hissig
Madelen Abrahamsen, TrashPop
Line Ira, Perfect Sounds Forever
Morten Gjersum, by:Larm
Erika Wiklund, Spotify
Amund Grepperud, NRK P3
Kim Aasli, Pstereo
Espen Yung Svendsen, Tou Scene
Linn Margrethe Skoie, Mono
Espen Overskeid, Perfect Sounds Forever
Jørgen Hegstad, P3 Urørt/ NRK P13
Anette Basso, Stavanger Aftenblad
Bjørn Hammershaug, TIDAL
Arnt-Ivar Naustdal, Malkoff
Erik Luther, Furoreiharare
Ask Frederik Berg, Varnafestivalen


Artistomtaler: Alyssa Nilsen, Andrea Pettersen, Josefin Appel og Kristine Hoffart.