Med Michael Kiwanuka er åpningsdagen på Bergenfest 2016, onsdag 15. juni, komplett! Og, for en dag det blir på Bergenhus Festningsområde. Biffy Clyro, Band of Horses, Yeasayer, Vintage Trouble, Patty Griffin, Israel Nash og The London Souls er allerede klare. Og nå altså Michael Kiwanuka. En perlerad av strålende artister som oser av klasse hver og én.

Termen gudebenådet sanger er gjerne et begrep som blir brukt litt for ofte, men noen ganger er det for dekkende til å la være. Michael Kiwanuka fra London er en kar som tåler en slik beskrivelse. Det fremadstormende soul-stjerneskuddet har blitt sammenlignet med bautaer som både Otis Redding, Van Morrison og Randy Newman. Kiwanuka henter dog inspirasjon fra et bredt sammensatt artistlag, fra Jimi Hendrix, via Joni Mitchell og Bod Dylan til The Band og Townes Van Zandt, noe som gir musikken hans bredde og karakter.

I 2011 reiste han land og strand rundt som support for Adele. I 2012 kom hans bejublede debutalbum, «Home Again». Platen klatret til 4. plass på de britiske albumlistene og gikk blant annet helt til topps i Nederland. BBC hedret Kiwanuka med prisen for «Lyden av 2012». Dagbladet kalte albumet en tidløs kvalitetsreise - minutt for minutt.».

Før Michael Kiwanuka kommer til Bergenfest skal et nytt album være klart for utgivelse.