Med Spellemann-nominasjon og en rekke topplasseringer på kritikernes årsoppsummeringer for debutalbumet «Vidde», er det lov med høye forventninger når Atlanter i januar slipper oppfølgeren. 6. februar feires det med slippkonsert på Parkteatret.

Atlanter skylte innover Norge som en monsterbølge i 2013. Debutalbumet «Vidde» ble en favoritt, både blant publikum og kritikere, der den unorsk blandet afrikansk ørkenblues, amerikansk deltablues og tysk grovmotorikk fra 70-tallet i skjønn og naturlig forening. Viddeblues var et nytt og selvkomponert begrep den gang, et begrep som oppsummerte kvartettens ønske om å forene musikk fra flere verdenshjørner i en fornorsket og tidløs klesdrakt. Det ble full klaff. «Atlanter are a straightforward pleasure», skrev magasingiganten NME om debutalbumet.

«Jewels of Crime», som kom på Jansen Plateproduksjon 22. januar, er både en naturlig etterfølger og et langt skritt videre for kvartetten. Et album Atlanter har brukt tre lange år på å spille inn, men som virkelig har gitt resultater i form av musikalske edelstener. Arild Hammerø (gitar, vokal), Jens J Carelius Krogsveen (gitar, vokal), Jonas Barsten (trommer) og Morten Kvam (bass) har hele tiden beholdt og utviklet sin oppsiktsvekkende evne til improvisasjon, sin spilleglede og intuitive musikalske forståelse, som, også live, ligger sentralt i bandets uttrykk. På «Jewels of Crime» beviser de at de også behersker låtskriverkunsten til det fulle.Albumet er spilt inn i Engfelt & Forsgrens Studio, Brageveien Studio, ARC og Pooka Studios i Oslo samt Oceansound Recordings på Giske utenfor Ålesund. Det er altså ikke bare musikalsk at bandets rastløse og nomadiske natur kommer til syne. Miksingen er gjort i New York hos Abe Seiferth, kjent for å ha jobbet med såpass ulike artister som Yeasayer, Ornette Coleman og Simian Mobile Disco. Av gjester på albumet finner man gruppen Imarhan fra Mali med Iyad Moussa Ben Abderahmane aka Sadam på vokal. Sadam er også kjent som vokalist i livebesetningen til Tinariwen. På sporet «Jareeze» dukker en annen Jansen-artist, Hanne Kolstø, opp på vokal. Albumet er produsert av Erlend Mokkelbost og Øyvind Røsrud Gundersen.

– Tittelen «Jewels of Crime» omhandler tematikken «selv om ting skinner, betyr det ikke at det funker». Vi ønsket å presentere noe så gammaldags som et rockeband i et kitschy, glossy og juglete univers, sier Krogsveen.

Vår anmelder Olivar Grandø ga 8/10 til «Jewels of Crime», og skrev følgende:

- Det er ingen enkel sak å følge opp en knalldebut. Men Atlanter klarer utmerket å opprettholde kvaliteten fra sitt første album, Vidde… Til tross for at Atlanter har suverene gitarister i Arild Hammerø og nevnte Krogsveen, kommer man ikke utenom samspillet mellom trommeslager Jonas Barsten og bassist Morten Kvam når man skal fremheve bandets potensial og egenart. Barsten og Kvam er stødige og lekne, og gir Hammerø og Krogsveen rom, men også trygghet til å eksperimentere, ta sjanser og utvide horisonten. Samlet utgjør dette den særegne stilen som mer eller mindre har blitt Atlanters varemerke.”

foto: Andreas Kleiberg


Du kan vinne billetter til en venn og deg selv om du kan svare på dette:

Hvem har produsert «Jewels of Crime»?

Premiere på Jareeze + intervju