Edward Snowden ble kjent verden over i 2013 da han lekket hemmeligstemplet materiale fra NSA og CIA til pressen. Dette for å vise at amerikanske myndigheter drev utstrakt ulovlig overvåking av elektronisk kommunikasjon, i samarbeid med en rekke selskaper.

For mange ble han en helt etter disse avsløringene, mens andre anså ham som en forræder, inkludert amerikanske myndigheter. Derfor lever Snowden nå på hemmelig adresse i Russland, mens han søker asyl i land som vil gi ham dette.

En av de som anser Snowden som en helt er den franske komponisten Jean-Michel Jarre. På sitt kommende album, Electronica 2: The Heart of Noise, som kommer 6. mai, har Snowden bidratt på en av låtene.

Det hele kom i stand da Jarre ble intervjuet av den britiske avisen The Guardian høsten 2015, i forbindelse med lanseringen av vol 1 av Electronica-prosjektet, som kom ut i oktober. The Guardian har hatt et tett samarbeid med Snowden, og har publisert mange av avsløringene hans. Jarre spurte derfor om avisen kunne sette ham i kontakt med Snowden

Den tidligere CIA-ansatte Snowden blir derfor nå å finne side om side med artister som Pet Shop Boys, Hans Zimmer, Peaches, Gary Numan og Cyndi Lauper på det nye albumet til Jarre. Låten han er med på har blitt kalt Exit

- Edward er en helt av vår tid, sier Jarre til The Guardian. - Min mor var i motstandsbevegelsen under den andre verdenskrig, og jeg tenkte på henne første gang jeg leste om Snowden.

Snowden skal ikke synge, men snakker på sporet. Da Jarre og han møttes i Moskva filmet Jarre at Snowden framfører teksten. - Jeg skal vise denne filmen på min kommende turne som starter nå i juni, sier Jarre. - Snowden har et budskap som er viktig å formidle, spesielt et prosjekt som dette som handler om vårt forhold til teknologi.

Jarre spiller i Oslo Spektrum 28. oktober i år, og filmen vil nok bli vist der også.