Trollrock og Utkant får eksklusivt besøk av amerikanske The Dandy Warhols siste helga i juli. Bandet er nå aktuelle med sitt niende album, ”Distortland”

De siste årene har de to festivalene gjort seg godt bemerket på det norske festivalkartet, og samtidig har et tett samarbeid på bookingfronten bært frukter.

-Vi har i lengre tid samarbeidet om nordiske artister siden vi er samme helg, sier festivalsjef Atle Dalen. De siste årene har vi også samarbeidet om å hente spennende utenlandske navn, noe som har resultert i at blant annet The Dandy Warhols legger turen innom Norge i sommer.
Festivalene som drar ca 15 000 folk hver årlig ligger geografisk ikke i konflikt med hverandre publikumsmessig, men samtidig forholdsvis greit til for å transportere artistene festivalene i mellom, derfor er dette samarbeidet helt ideelt, mener festivalsjef i Utkant, Viggo Haveland Randal.

Med Courtney Taylor-Taylor i spissen startet The Dandy Warhols opp i 1993 med visjonen om å lage god festmusikk. En elegant blanding mellom 60-tallets pop, rock’n’roll og psykadelika ble skapt, og store inspirasjonskilder som The Velvet Underground, The Beatles og The Rolling Stones var med på å sette preg på uttrykket.

Når bandet slapp deres første album året etter, skjønte man at de var på rett spor! Gigantiske Capitol Records hadde allerede begynt å snuse på bandet, og i 1997 gav de ut deres andre album The Dandy Warhols Come Down. Albumet begynte for alvor å få bandet fram i rampelyset, og de fulgte opp med en verdensomspennende turne, hvor de også blant annet varmet opp for Blur.

I 2000 fortsatte suksessen med platen Thirteen Tales From Urban Bohemia. Albumet har blitt en moderne klassiker og ble meget godt mottatt av både kritikere og publikum. Platen solgte raskt til gull, og innholdt hits som Bohemian Like You og Get off. Låtene ble brukt i filmer og tv-serier og platen bidro også til en rekke nye venner og fans over hele verden. I 2003 fulgte de opp med platen Welcome to the Monkey House, som blant annet innholder monsterhiten We used to be friends. Låten har blant annet i flere år vært kjenningsmelodien til den populære TV-serien Veronica Mars.

Den senere tid har bandet gitt ut en rekke album på sitt eget selskap Beat The World Records, foruten album på Capitol Records. The Dandy Warhols har samarbeidet med band som Dinosaur JR, The Kooks, The Bravery og Spoon. I tillegg har de turnert med storheter som The Rolling Stones og David Bowie.

Navnet The Dandy Warhols er en hyllest til den populære kunstneren Andy Warhol, som var kjent for et tett samarbeid med bandet The Velvet Underground. Bandet består nå av; Courtney Taylor-Taylor, Peter Holmström, Zia McCabe og Brent DeBoer.The Dandy Warhols spiller på Utkant fredag 29.juli og Trollrock Beitostølen 30.juli.

Foto: Scott Green