Etter at Jarre ikke hadde gitt ut noe på åtte år har han dermed det siste året gitt ut hele tre plater, med over fire timer med musikk.

Milepæl


Andre desember 1976 ga Jean-Michel Jarre ut Oxygene. Det var hans tredje album, men siden de to første aldri gjorde noe ut av seg salgsmessig, regner mange det som hans første.

Platen ble Frankrikes mestselgende av en fransk artist noensinne, og er et av verdens mestselgende album innenfor elektronisk musikk. Det har også hatt en enorm innflytelse på artister innenfor elektronika, spesielt de som etablerte seg på 90- og tidlig 2000-tall.

I 1997 ga Jean-Michel Jarre ut en oppfølger, eller fortsettelse som han selv kalte det, med tittelen Oxygene 7-13. Denne fikk langt nær samme suksessen, selv om flere mente at det var hans beste album på mange år, siden han da returnerte til sine gamle analoge synther.

Spilt inn på seks uker


Nå er det klart for Oxygene 3, som vil komme ut på samme dato som den originale.

- Jeg liker egentlig ikke jubileum, sier Jean-Michel Jarre om prosjektet. - Men mens jeg jobbet med Electronica-prosjektet (les anmeldelse av Electronica 1 her og Electronica 2 her) komponerte jeg for to år siden et stykke musikk som fikk meg til å tenke på hvordan Oxygene ville hørtes ut om den ble laget i dag.

Jarre komponerte og spilte inn den originale på seks uker, og han satte seg derfor fore å gjøre det samme på med Oxygene 3. Men den nye Oxygene har også andre fellesstrekk med originalen.

- Den originale Oygene ble spilt inn på kun åtte spor, sier Jarre. - Det har jeg også gjort med den nye platen, for å beholde den minimalistiske følelsen. Jeg har også holdt bruken av trommer til et minimum. I tillegg har jeg gjort som på den originale LP-en: De tre første delene er ett stykke musikk som passer inn på én LP-side, og der er musikken mer lystig. Det samme har jeg tenkt på side to, men her er musikken mørkere. Så Oxygene 3 har egentlig to sider.

Også coveret på Oxygene 3 vil være en variasjon av originalcoveret.

Det vil også bli gitt ut en samleboks hvor alle tre Oxygene-platene er samlet.

Til Norge


Jean-Michel Jarre regnes som en av pionerene innenfor elektronisk musikk. Han har solgt nærmere 80 millioner album og har mange ganger slått sin egen rekord i antall publikummere på sine gigantkonserter som involverer hele byer. I 1997 spilte han for 3,5 millioner mennesker i Moskva.

Jarre starter neste uke en turne som vil ta ham gjennom hele Europa over 40 konserter. Han kommer til Oslo Spektrum 28. oktober. Det er mulig det blir smakebiter fra det kommende albumet på konserten i Oslo.

Les en gjennomgang av hele Jean-Michel Jarres katalog her.