While she sleeps slapp 12.september nyheten om at de vil produsere sitt nye album, oppfølgeren til det meget sterke albumet Brainwashed, selvstendig ved hjelp av crowdfunding gjennom pledgemusic.com.
Ved annonseringen slapp de følgende video der de forklarer hvorfor de har bestemt seg for å satse på direkte finansiering ved hjelp av fansen. Fortellerstemmen gjennom filmen minner forøvrig voldsomt om Morgan Freeman, uten at jeg har sett noe bekreftelse på dette.Når dette skrives har de nådd målet sitt og vel så det, og dette uten at folk bosatt utenfor UK kan bidra. De skriver på sine facebook sider at de jobber med å åpne opp for at folk over hele verden skal kunne bidra så man kan vel anta at dette kommer snart. Man kan da spekulere om de kanskje da vil gjøre dette gjennom et annet forum, som for eksempel direkte forhåndsbestillinger gjennom sin egen hjemmeside. Når de nådde målet sitt slapp de nok en video der de feirer at de har nådd målet, men at dette kun dekker produksjonskostnadene til albumet og at det er nå det harde arbeidet begynner. Derfor vil det kanskje være naturlig at de går bort fra Plegdgemusic siden i tiden fremover for å spe på inntektene, men dette vil jo bare tiden vil vise.

Crowdfunding har blitt gjort av andre band tidligere og det har vist at antall facebook-fans ikke nødvendigvis ønsker å støtte med faktiske penger. Dette ble åpenbart da bandet brokenCYDE (uten sammenligning for øvrig) startet en indiegogo-kampanje for et nytt album. Til tross for en halv million fans på facebook var det kun 35 personer som støttet dem og de nådde kun 5% av sitt mål om $30,000.

Det virker som om responsen fra fanbasen til While She Sleeps i motsetning til brokenCYDE har vært enorm og det at alt av penger nå går direkte til bandet virker å være noe som appellerer til folk, fremfor å måtte gå via et stort plateselskap. Dette er imidlertid ikke noe nytt for bandet da de selv har designet alt av merchendise siden de startet og det virker som om de er preget av en DIY-etikk uten like. Dette kommer frem av videoen på pledgemusic-siden deres da de nå har bygget sitt eget studio, der de også skal produsere andre band, i et varehus i hjembyen Sheffield. Det at de nå søker å gjøre ting selvstendig vil kanskje bare være et naturlig skritt for Sheffield-rockerne, men det er klart at det kan vise seg å være et risikabelt skritt å ta. Men som vi sier her i Norge «den som intet våger, intet vinner». Så vil tiden vise om de nå får laget akkurat det albumet de ønsker, da det nå kun hviler på dem selv.

Som sagt tidligere la de ut en ny video for å feire at de har nådd målet. Foruten å spille på at de er kompiser med Morgan Freeman så gjør de det klart at de vet at det er nå det harde arbeidet begynner.

Pledgemusic siden deres.