Norrøn-folk gruppen Wardruna er klar for å gi ut sitt tredje album, «Runaljod – Ragnarok» denne uken. Det er siste del av en album-trilogi som startet med «Runaljod – gap var Ginnunga» (2009) og fortsatte med «Runaljod – Yggdrasil» (2013).

Kort sagt var den ambisiøse idéen bak trilogien å skape musikalske tolkninger av alle 24 runene i den gamle runerekken. Det viste seg å være et langvarig og utfordrende arbeid. En del av materialet på albumet daterer seg tilbake til 2003 og den tidlige fasen av prosjektet, da multi-instrumentalist og låtskriver Einar Selvik begynte å utvikle den sjangeroverskridende stilen og det særegne lydbildet som Wardruna har blitt viden kjent for.

Det er et moderne lydbilde, men preget av gamle og historiske instrumenter som Kraviklyra, taglharpe, bukkehorn, neverlur og mer. Vokalen spenner fra hviskende stemmer til melodisk sang og mektige kor.Den mest slående nyvinningen på «Runaljod – Ragnarok» er bruken av den 3000 år gamle skandinaviske bronseluren. Med sin mektige lyd og ikoniske oppsyn passer den perfekt med Wardrunas instrumentering og konsept. «Runaljod – Ragnarok» ble skrevet, innspilt og produsert av Einar Selvik fra 2003 til 2016 i hans eget Fimbulljóð studio.

I løpet av de siste tre årene har Wardruna nådd et stort publikum gjennom History Channels populære TV-serie Vikings. Serien benytter mye av Wardrunas musikk og Einar er også medkomponist av seriens originale filmmusikk. Ved to anledninger har Einar også dukket opp på
skjermen i en gjesterolle.

I november legger Wardruna ut på en kort turné med konserter i Norge, Tyskland, Polen, Nederland, Frankrike, Sverige, Danmark og Storbritannia.

Her er den siste smakebiten fra det kommende albumet.