Foto: Laura Coulson

Det er ikke tvil om at forventningene er skyhøye nå som The xx er tilbake for å gjøre 2017 til sitt store år. 13. januar kommer det etterlengta albumet I See You. Forhåndsrapportene sier at albumet er noe mer upbeat og at bandet er i en kledelig utvikling. Det er med andre ord all grunn til å glede seg.

Dette er et band mange har lyst til å få med seg i 2017. De solgte ut hele sju kvelder på selveste Brixton Academy hele fem måneder før konsertene finner sted i mars.

The xx fra London klarte å fange publikum med sin stemningsfulle pop fra og med debutalbumet i 2009, og mottok den anerkjente Mercury-prisen. Det er fortsatt regna som et usedvanlig sterkt debutalbum. I 2012 kom oppfølgeren Coexist, som inntok toppen av albumlista i Storbritannia og flere andre land.

Uncut har skrevet: - It’s not difficult to make a case for The xx as the most influential British band of the past decade. Their slow-burning 2009 debut tentatively joined the dots between indie, R&B and UK bass music, making it acceptable once again for shy white kids to sing the blues.

Ved siden av å turnere har medlemmene drevet med andre prosjekter. Aller mest kjent er nok Jamie xx sine soloarbeider, og skiva In Colour fra 2015. Han besøkte Tøyenparken i fjor, men det er først i august du vil oppleve han i fullformat sammen med Romy Madley Croft og Oliver Sim.

Det har gått hele fem år siden de sist spilte i Oslo. Da skreiv Gaffa: - I det hele tatt fikk vi en konsert som gang på gang beviste at The xx er mestere i balanse. Mellom det diskrete og det grandiose, mellom lavmælt forsiktighet og pumpende bass, og mellom helhetsfølelse og monotonitet. De passet alltid på å akkurat ikke tråkke over streken på noen av disse punktene, og slik hadde de også alltid den store brorparten av Sentrum Scene fullstendig tvinnet rundt lillefingeren hele kvelden.