Foto: Knut Åserud

Musikknyheter.no har også i år spurt personer som jobber med musikk til om hvilke norske debutanter de har særlig tro på i det nye året. Journalister, festival- og konsertbookere har stemt frem disse ti som de mest lovende, nye norske artistene for 2017.

1. Sigrid

Sigrid Raabe er et av landets største pophåp akkurat nå, og hun topper årets kåring med solid margin! Artisten fra Ålesund ble signert til Petroleum Records allerede da hun var 17 år gammel. Known You Forever gikk rett inn på P3s spillelister. I stedet for å kjøre på videre bestemte Sigrid seg for å ta en pause for å bli ferdig med videregående. Derfra flyttet Sigrid til Bergen, og inngikk et samarbeid med MADE Music. I disse dager pendler Sigrid utelukkende mellom studioene i London, Berlin og Bergen, hvor hun spiller inn ny musikk.

Under Vill Vill Vest i Bergen i september signerte hun platekontrakt i UK med Island Records.

Musikknyheter.no så Sigrid på Vill Vill Vest, og hun imponerte stort. Krister Wiberg skrev:

"Det er ingen tvil om at 20 år gamle Sigrid Raabe er et talent utenom det vanlige. Dette blir tydelig allerede fra første låt. Hun har fylt Tegleverket til randen og hun leverer klasse med den største selvfølgelighet. Fantastisk vokal, knallsterke låter og en utrolig tilstedeværelse på scenen. Det låter fantastisk og det ser fantastisk ut. Når hun da også har med seg et godt knippe med toppmusikere på scenen, blir dette intet mindre enn en minnerik opplevelse. Sigrid, du er en popstjerne. Ikke alle vet det ennå, men det kommer de til å gjøre!"

Sigrid blir å se på en rekke festivaler denne sommeren. Øya og Slottsfjell er allerede bekreftet.

Sigrid slipper ny singel om en måned, mens vi venter byr vi på et gjenhør med denne tre år gamle perlen:
2. Hajk

Oslobandet Hajk har bare holdt på en kort stund, men har allerede laget ringer i vannet med singler som “Magazine”, “Best Friend” og “Common Sense”. Med opptredener på blant annet Øyafestivalen (deres første konsert noensinne), by:Larm og Slottsfjell, og omtaler på internasjonale sider som Noisey Indie Shuffle og The Guardian er kvintetten allerede godt i gang med å bygge seg opp en karriere. Debutalbumet kommer i løpet av februar, og med inspirasjon fra band som Dirty Projectors, Unknown Mortal Orchestra og Amason, er det et originalt, interessant og utrolig catchy sound bandet presenterer i musikken sin.
3. Amanda Delara

Nes-jenta Amanda Delara er for tiden en av Norges aller mest spennende nye artister. 19 åringens første singel “Paper Paper” ble A-listet på NRK P3, og en cover hun gjorde av Karpe Diems “Gunerius” ble så populær at den ble C-listet på samme kanal samtidig. Amanda ble signet til GR:OW Records etter at hennes coverversjoner ble oppdaget online av teamet bak Nico & Vinz. Vi har store ting i vente fra den unge artisten som ofte blir sammenlignet med SIA, M.I.A og Lorde.
4. Strange Hellos

Strange Hellos kan med medlemmer som også er involvert i musikken til artister som Aurora (Odd Martin Skålnes) The Megaphonic Thrift og Casiokids (Fredrik Vogsborg), Lumikide (Birgitta Alida) Hole og Great News (Even Kjelby) godt kalles en slags supergruppe. Bandet ble hentet til Øyafestivalen uten å ha sluppet en eneste singel, og nå i vinter står by:Larm og Trondheim Calling for tur. Med solskinnslåta “Summer” endte de opp på mange spillelister i året som gikk, og i desember ble singelen “We Are Trouble” sluppet. Deres melodiske indiepop med stort lyd- og klangbilde og nikk til 90-tallets shoegaze, gjør seg like godt på festivalscener som på dansegulvet, og blir nok en del av soundtracket til 2017 for veldig mange.
5. Pom Poko

Pom Poko er et firemannsorkester fra Trondheim, og består av Martin Miguel Almagro Tonne, Ola Djupvik, Jonas Krøvel og Ragnhild Fangel Jamtveit. De har sitt utspring i miljøet ved jazzlinja på NTNU, og de spiller noe som kan beskrives som post-punk med en teft for gode popmelodier. Vokalist Ragnhild Jamtveit leverer en utrolig sjarmerende og unik vokal, og instrumenteringen hun har bak seg er kompromissløs. Bandet har til nå tre låter ute på Soundcloud, og de to første har blitt kåret til både ukens urørt og anbefalt av Nrk P3.

Bandet er for tiden i studio for å spille inn debutalbumet, med hjelp fra blant annet Kristoffer Lo (Highasakite). Pom Poko spiller på Trondheim Calling både 2. og 4. Februar i år.
6. MYRA

MYRA er artistnavnet til 21-årige Regina Tucker. Rapperen har høstet ikke så rent lite oppmerksomhet for singelen Hold An, som kom ut i november i fjor. Hold An er en veldig laidback og unorsk r’n’b-låt, og den myke flowen hennes driver en insisterende beat forover. Med denne låta høstet hun blant annet en femmer i Bergens Tidende, ble featured i Dagbladet sin faste spalte “Vers” og hip hop-mogul Leo Ajkic omtalte den i positive ordelag. MYRA jobber for tiden med sitt debutalbum som er ventet i år. Du kan få henne med deg på by:Larm i mars.
7. Fieh

Fieh er i utgangspunktet Sofie Tollefsbøl fra Eina i Oppland. Hun har etablert seg som en sterk stemme i den norske soul og jazz-scenen, og har spilt konserter og på festivaler i hele 2016. Sofie har skrevet låter siden tidlig ungdomstid, og har etterhvert blitt akkompagnert av så mye som ti andre musikere på scenen. Musikknyheters egen anmelder fikk med seg Fieh på Nattjazz i Bergen i fjor, og han skriver blant annet “I kveld skulle jeg egentlig bare anmelde Bernhoft and the Fashion Bruises, men enkelte historier er for bra til ikke å fortelles. Og det Fieh gjorde på hovedscenen i kveld, var virkelig å skrive historie. Uhyre sjelden har jeg blitt så til de grader slått i bakken og blitt så imponert og overbevist av nykommere på scenen.”

Vi håper på nytt materiale fra denne kanten i 2017, og interesserte kan se Fieh på by:Larm i mars.
8. 9 Grader Nord

9 Grader Nord er et ferskt band som så vidt har spilt sammen i et år, men har allerede rukket å spille under blant annet Vill Vill Vest og Høstlarm. 2017 blir et stort år for bandet ettersom det har blitt booket inn på årets store bransjefest By: larm, i tillegg til Vinjerock og Bergenfest.

Bandet kommer fra Bergen, men lydbildet kommer fra en helt annen del av verden. Jeg har aldri hørt noe lignende, men liker det. Navnet kommer fra Sri Lanka, som ligger 9 grader nord for ekvator. To fjerdedeler av bandet har røtter i landet, og har hentet inspirasjon fra den musikalske kulturen som preger landet. Bandet mener verdensmusikk kan bli et veldig vidt begrep og vil derfor kalle seg selv for progressiv etnisk musikk. Bandet har kun en låt ute på the world wide web til nå, Victoria, men vi håper på mer i 2017.
9. Spielbergs

Spielbergs er på papiret rimelig ferske, men samtidig er det en gjeng musikere med lang fartstid på Oslos indie-scene. Man finner blant annet band som Call Vega, Accidents Never Happen, Lukestar, Magnus Moriarty, Truls & The Trees og Team Me på cv-en deres.

Med bandnavnet Spielbergs vandrer hjernen fort tilbake til åttitallet og de gamle VHS-klassikere. Allikevel er Spielbergs noe helt annet. Selv om musikken nostalgien og barnedrømmene man hadde fra en tid da alt var litt lettere, er universet til Spielbergs variert og rikt. Det kan huse referanser til alt fra gamle sort og hvitt Disneyfilmer til russisk surrealisme. Alt pakket inn i kontant men varm gitarbasert indierock.
10. Junk Machine

Trioen fra Bergen dukket opp i 2011, etter noen år med stillhet markerte bandet seg i 2013 med oppvarmingsjobber for Unknown Mortal Orchestra og Kurt Vile. Trioen består av Daniel Tornhill (gitar/vokal), Jonas Skarmark (synth, loops og produsent) og Kristoffer van der Pas (trommer), sistnevnte spiller også trommer i KMF (tidligere Kakkmaddafakka)

I november 2016 slapp bandet sitt første album Inner Child Labour. Albumet er fullt av støy og skurr, men det med beste mening. “Black Glam” står det under sjangerbeskrivelsen på bandets facebookside, men man kan kalle det en interessant blanding mellom Tame Impala og The Raconteurs. Bandet har et stort lydbilde, med mektige trommer og koring. De gjør det stort og høyt.Rett bak topp 10 finner vi bl.a. The Modern Times. Living, Kjartan Lauritzen, Siv Jakobsen, Wonder The Boy og Misty Coast.


Tidligere topp 3 i Musikknyheter.no sin årlige ny norsk musikk-kåring:

2016: Ary, Dagny og Gundelach
2015: Aurora, Fay Wildhagen og Slutface
2014: Emilie Nicolas, Daniel Kvammen og LOVELOVELOVE
2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi.

Det kan stemmes på norske artister som ikke har gitt ut debutalbum pr. 31.12.2016. Artister som allerede fått gjennombrudd med enkeltlåter kan heller ikke stemmes på.


Disse har stemt i år:

Bjørn Hammershaug; Tidal
Claes Olsen, Øyafestivalen
Victor Josefsen, Deichmans musikkblogg
Kim Aasli, Pstereo
Joakim Throndsen, Rockefeller, Sentrum Scene, John Dee
Rannveig Falkenberg-Arell, Parkteatret
Olav Østrem, Klassekampen
Mats Borch Bugge, NRK P3
Lasse Danielsen, Musikknyheter.no
Vegard Engelsvoll, Rockefeller, Sentrum Scene, John Dee
Jon Gotteberg, Sørveiv
Håvard Ese Eliassen, Fres Festival
Geir Rakvaag, Dagsavisen
Vilde Blomhoff Pedersen, Vill Vill Vest
Sten-Egil Johansen, Kroa i Bø
Arnt-Ivar Naustdal, Malakoff
Eivind Fadnes, Krøsset
Alyssa Nilsen, Musikknyheter.no
Fabian F. Egge, UKA-17
Tord Litleskare, Gaffa
Frank Nes, Bergenfest
Eirik Blegeberg. Klassekampen
Sverre Vik, Hulen
Helge Skog, iTromsø
Espen Y Svendsen, Tou Scene
Kristina Juul Jørgensen, Rokken
Jørgen Hegstad, NRK P13
Thomas Rydjord, Trondheim Calling
Kim Robin Klev, Dagbladet
Frode Nakken, Tons of Rock
Espen Overskeid, Perfect Sounds Forever
John Olav Hovde, Vinjerock
Henning Krane, Slottsfjell
Øyvind Grimsgaard, Hulen
Tor Martin Bøe, VG
Magne Fonn Hafskor, Hissig
Limita Lunde, Parkteatret
Line Ira, Perfect Sounds Forever
Linn Margrethe Skoie, Mono

Artistomtaler: Alyssa Nilsen, Lasse Danielsen, Stella Brevik og Robin Olsen.

Sjekk om fjorårets liste innfridde forventnigene