Foto: Johannes Andresen, Musikknyheter.no
Selveste Refused kommer til Malakoff17 og gjør en eksklusiv konsert på vesle Nordfjordeid.Få band har i moderne tid hatt så mye å si for utformingen av pønkrocken. Refused blir regnet som et av de bandene som har definert og utvidet grensene for sjangrene metal og hardcore. Dette er et band som sjangermessig trives best i ytterpunktene. De er lovpriset herfra til månen, og har rettelig fått et digert jafs av æren for dagens sjanger. Tuftet på grensetøying og det å “leve farlig” i brudd med konvensjonene. Men for å bedre forstå hvordan Refused har endret pønk-premissene må vi ta en liten tidsreise tilbake til det flotte nittitall.
Fra 1991 til 1998 utgjorde vokalist Dennis Lyxzén, gitaristene Jon Brännström, Kristofer Steen og trommis David Sandström bandet Refused. Det begynte i Umeå, en passelig stor by i Øst-Sverige, mest kjent for sine kulturelle institusjoner og museum. Her ble et rockeband født, og tradisjonen tro ble barnet døpt med hardcore-boka i venstre hånd. Og jammen ble det hardcore, men oppveksten skulle bli noe for seg selv. De brølte venstreorientert lyrikk og slo seg på brystet med sin dundrende antikonformisme. Og publikum brølte med av full hals.
1996 blir av mange, og bandet selv, regnet som år null i historien om Refused. Dette var året de virkeleg fant sin egen karakteristiske sound og fikk pønk-, hardcore- og metal-fans over hele Europa på kroken. Det skulle bli fem EP-er og tre album før karene etter intern baluba gikk hver til sitt i 1998. Ganske rett etter deres da siste utgivelse, The Shape Of Punk To Come. Det hele endte med et punktum og påfølgende stillhet.
Men midt i stillheten var det likevel mange som pratet. Om deres siste, og verdens viktigste utgivelse i følge flere. Med flere ulike sideprosjekt på gang, var det stadig et savn og en voksende etterspørsel om den da nedlagte undergrunnskjempen. Refused Are Fucking Dead. Men de var ikke døde.
Til tross for et nå ikke-eksisterende Refused, skulle bandet bare vise seg å vokse i bakhodene til sultne fans. Refused, og The Shape Of Punk To Come hadde gjort noe med folk. Det var knusende nytt, og gav blanke i etablerte regler og konvensjoner. Bandets siste fikk etter hvert status som et av de mest innflytelsesrike i overgangen til år 2000. Fusjonen av metal, hardcore, techno, jazz, emo og hip-hop gjorde albumet til en klassiker. Den intrikate og politisk ladde pønken gav svenskene topplass på utallige Best Of-lister. Refused ville utfordre de eksisterende tankene om hva pønkband kunne og ikke kunne spille. Reglene om hva som var akseptert eller ei falt på sin egen urimelighet, og stred fullstendig imot hele pønk-ånden og sjangerens opprinnelige idé. Og de gjorde nettopp det plata sa. De formet pønken deretter.
Året er nå 2005, og man kan tydelig merke en oppsving i oppmerksomhet. Flere amerikanske radiostasjoner og klubber vender seg til spillelister av Refused, Metallica, Foo Fighters, Muse og Sum 41. Etterspørselen stiger til nye høyder, men likevel tar det enda syv år før bandet står samlet på scenen under det gamle flagget, og det skjer på selveste Coachella. Og fy flate som det smalt i veggene. Ti planlagte konserter ble plutselig til 82. Dette må tydelig ha smakt godt, for ikke lenge etter kom selve symbolet på en nyfunnet kjærlighet - deres fjerde studioalbum “Freedom” fikk fans verden over til å atter fryde seg. Et mesterverk av et album som viser at Refused fremdeles er et av de mest vitale og aktuelle bandene i sin sjanger.
Det er bare så usannsynlig stort for Malakoff å få besøk av et av verdens viktigste punk/hardcoreband som avsluttende band på Malakoff17, skriver festivalen i pressemeldingen.
Lenge leve pønken!
Artister klare for Malakoff17:
BIFFY CLYRO (UK)
REFUSED (SE)
KARPE DIEM
ALAN WALKER
TURBONEGRO
CONVERGE (US)
ÅGE ALEKSANDERSEN & SAMBANDET
FRANK CARTER & THE RATTLESNAKES (UK)
DUBIOZA KOLEKTIV (BH)
JANOVE
SPIDERGAWD
DAGNY
KJARTAN LAURITZEN
CARNIVAL KIDS
malakoff.no